
Inedit
Organizatorii nu au uitat să asigure pop-corn, gogoşi şi cola pentru participanţi
Reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva le-au pregătit o surpriză voluntarilor americani care efectuează cercetări pe situl arheologic din satul Rapolt. O serbare cât se poate de inedită pentru Ziua Americii, celebrată ieri, în „inima” Ardealului.

Încă de la începutul lunii iulie un grup de nouă studenţi voluntari din Canada, Australia şi Statele Unite al Americii (SUA), au demarat un proiect pilot denumit „Viaţa de-a lungul „autostrăzilor” imperiului roman”. Acestea este rezultatul unei colaborări directe între MCDR Deva şi ArchaeoTek din Canada. Scopul acestuia este de a observa cât de mult şi în ce fel viaţa, în epoca romană, a fost legată de prezenţa marilor axe de comunicare imperiale. „Descoperirile de aici au depăşit orice aşteptări şi asta implică faptul că vom continua proiectul. Acesta este esenţial nu numai pentru a cunoaşte istoria locului, dar şi pentru a integra istoria Ardealului într-o istorie mai largă care să fie exportată în America de Nord, unde cei de acolo ştiu extrem de puţin despre noi”, a precizat profesorul Andrei Gonciar, directorul ArchaeoTek.
Fermă romană descoperită la Rapolt
Cercetările au plecat de la presupunerile că în imediata apropiere a drumului imperial au fost organizate în anii 180-200 mai multe aşezări rurale. Iar o dată începute săpăturile, în urmă cu aproximativ cinci săptămâni, descoperirile nu s-au lăsat îndelung aşteptate. Pe un teren agricol de la marginea satului Rapolt au fost scoase la lumină părţi importante din ceea ce a fost odată o fermă romană. „Chiar în buza terasei, exact cum am presupus, am găsit zidul de împrejmuire al unei ferme romane, iar, mai în sus, am găsit o anexă a fermei. Într-o altă terasă am dat peste aşezământul familiei care deţine ferma. Aici au fost găsite şi o serie de obiecte importante care ne vor ajuta să identificăm mai uşor exact perioada din care datează acest aşezământ. Printre acestea putem enumera un inel de argint cu un motiv de spic de grâu, un stilus pe care romanii îl foloseau pentru a scrie şi mai multe bucăţi de ceramică”, susţine arheologul Marius Barbu.
Sărbătoare în semn de mulţumire
Studenţii de peste ocean au venit în România ca şi voluntari, iar sărbătorirea „Zilei Americii” în sit a fost gândită ca o răsplată faţă de munca pe care au depus-o pentru a scoate la iveală frânturi de viaţă din epoca romană. „Pentru noi, ca instituţie, munca acestor voluntari este un câştig. Astăzi (n.r. – ieri) am venit să le mulţumim într-un mod sper eu cât mai plăcut, pentru că este „Ziua Naţională a Americii” şi am venit să fim alături de ei. Bineînţeles cu steguleţe, pop-corn, cola şi gogoşi, să le arătăm ospitalitatea românilor. Toată munca lor şi materialul arheologic din situl de la Rapolt vor reveni MCDR din Deva, astfel că le suntem recunoscători şi sperăm ca şi la anul să vină aici, de asemenea, pentru 30 de zile”, susţine directorul MCDR din Deva, Liliana Ţolaş.