Connect with us
Data: 28/03/2024
.

Actualitate

Zeci de tone de produse congelate controlate de Protecția Consumatorilor – amenzi de peste 1,7 milioane de lei

Publicat

pe

În perioada 15– 26.07.2019, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o serie de controale referitoare la modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce privește conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată.
La nivelul întregii țări, au fost controlaţi 798 operatori economici, din care la un număr de 515 (~64,5%) au fost constatate deficienţe.
A fost verificată o cantitate de peste 119,3 tone de produse alimentare congelate, din care mai mult de 34 tone (~28,5%) nu se încadra în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri:

  • oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1,93 tone de produse alimentare congelate, în valoare de  30.722 lei,  produse improprii consumului uman;

  • oprirea temporară de la comercializare a circa 20,8 tone produse alimentare congelate, în valoare de 190.825 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;

  • aplicarea de 596 sancţiuni contravenţionale dintre care 264 avertismente şi 332 amenzi contravenţionale în valoare de 1.778.500 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Cele mai frecvente abateri întâlnite în timpul acțiunilor de control au fost:

Advertisement
  • Comercializarea produselor alimentare congelate ce prezentau modificări organoleptice, în județele Mehedinți, Suceava, Bacău, Cluj, Bistrița-Năsăud, Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Călărași, Ialomița, Prahova, Brașov, Ilfov și Municipiul București.

  • În  52% din judeţe s-a constatat comercializarea de produse alimentare congelate în afara datei durabilităţii minimale stabilite de  producători, contrar prevederilor legale în vigoare. Putem enumera județele Mehedinți, Bistrița-Năsăud, Galaţi, Giurgiu, Teleorman, Vrancea, Alba, Mureș, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Tulcea, Brăila, Argeș, Călărași, Prahova, Ialomița, Vaslui, Buzău, Neamț, Sibiu

  • Comercializarea produselor alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea s-au constatat în județele Bacău Gorj, Mehedinți, Botoșani, Maramureș, Cluj, Maramures, Argeș, Sălaj, Brașov, Caraș-Severin, Galaţi, Călărași, Ialomița, Prahova și Municipiul București.

  • 22,4 % din cantitatea controlată nu oferea consumatorilor informaţiile obligatorii, care să le permită alegerea sortimentului dorit (lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare, a traducerii în limba română a acestora sau prezența unor etichete greu lizibile, lipsa informaţiilor obligatorii, la locul de comercializare a produselor congelate, neindicarea ingredientelor alergene, neînscrierea listei ingredientelor, lipsa înscrierii cantității nete, lipsa înscrierii condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, lipsa etichetării nutriționale, înscrierea eronată a datei durabilității minimale, lipsa înscrierii datei primei congelări, lipsa înscrierii țării de origine etc.), în județele Cluj, Bacău, Tulcea, Brăila, Vrancea, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Alba, Vaslui, Vâlcea, Bihor, Ialomița, Hunedoara, Mehedinţi, Sibiu, Covasna, Galați, Prahova, Harghita, Neamț, Argeș, Iași, Suceava, Arad, Maramureș și Mureș.

  • Nerespectarea condiţiilor la depozitarea a alimentelor congelate, în județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Ilfov, Vaslui, Dolj, Mehedinţi, Galaţi, Ialomița, Teleorman, Sibiu, Sălaj, Călărași, Prahova, Giurgiu, Vâlcea, Olt, Caraș-Severin, Tulcea și Vrancea.

  • Lipsa afișării preţurilor (preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură) sau afișarea acestuia într-un loc greu vizibil sau într-un mod greu lizibil, în județele Vâlcea, Caraș-Severin, Tulcea, Dolj, Bacău, Maramureș,  Satu-Mare, Vrancea, Prahova, Covasna, Neamț, Mehedinţi, Arad, Giurgiu, Teleorman, Mureș, Hunedoara, Argeș, Bihor, Iași și Ialomița.

  • Alte abateri (lipsa afișării datelor de identificare a operatorului economic, utilizarea de mijloace de măsură şi control neverificate metrologic, comercializarea într-un spațiu neautorizat, lipsa documentelor de proveniență a mărfii) s-au constatat în județele Dolj, Olt, Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Giurgiu, Caraș-Severin, Tulcea, Covasna, Vaslui, Bacău, Mehedinţi, Arad și Argeș.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI

  • Acordați atenție conditților de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare cât și la domiciu; produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată; la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective;

  • Este interzis ca produsele alimentare congelate rapid să se recongeleze, acestea trebuind să se prelucreze imediat ce au fost decongelate;

  • Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj;

  • Acordati o atenţie deosebită când cumpărati produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului;  nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului;

  • Acordati atenţie deosebită datei durabilităţii minimale; refuzati produsele care prezintă data durabilității minimale modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale;

  • Menţiunile obligatorii care se înscriu pe etichetele/ ambalajele produselor alimentare provenite din alte ţări trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi;

  • La cumpărarea produselor alimentare solicitați şi păstrati bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.

Advertisement

Actualitate

Licitația pentru modernizarea DN 7 A Brezoi-Transalpina-Petroșani, anulată

Publicat

pe

Redactat de

CNAIR a anulat licitația de 100 de milioane de lei pentru modernizarea DN 7 A Brezoi-Transalpina-Petroșani, care leagă DN 7 Valea Oltului de DN 66 Defileul Jiului.

Singura ofertă, depusă de constructorul IMFALT din Turcia, a fost declarată neconformă și procedura va fi reluată la CNAIR, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova. Oferta IMFALT a fost depusă pe 26 februarie și a fost respinsă pe 20 martie.

Contractul vizează modernizarea în zona montană de la Vidra până la limita dintre județele Vâlcea și Hunedoara. Constructorul turc a lucrat la proiecte precum Autostrada Izmir-Aydin și Ankara-Nigde. Proiectul, cu o durată de 20 de luni, prevede execuția a șapte noi poduri peste Lotru sau afluenți ai Lotrului. Studiul geotehnic, realizat în 2020, prezintă starea de degradare a DN 7 A.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Percheziții la posesorii de arme. Au fost ridicate mai multe trofee

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au desfășurat activități procedurale într-un dosar penal ce vizează săvârșirea unor infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor.

Activități procedurale desfășurate de polițiști, într-un dosar penal ce vizează săvârșirea unor infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor

„La data de 27 martie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară (pe raza municipiului Lupeni și a orașului Uricani) emise de Judecătoria Petroșani, în cadrul unui dosar penal ce privește săvârșirea infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, braconaj, uz de armă letală fără drept și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Cu ocazia celor două percheziții, la locuința unui bărbat din Lupeni, polițiștii au găsit două arme de vânătoare și muniția eferentă, toate deținute legal, în baza permisului de armă, precum și două articole pirotehnice, tip baterie de artificii, din categoria F2, deținute fără drept, un trofeu (craniu de lup) deținut fără drept și un căprior mascul, ținut în captivitate, fără drept”, transmite IPJ Hunedoara.

Advertisement

De asemenea, de la imobilul unui bărbat din Uricani polițiștii au ridicat mai multe trofee de vânat (cranii de cerb, de lup, busturi de căpriori și de capră neagră, blană de lup etc.) – toate fiind deținute fără drept.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj, uz de armă letală fără drept și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Foto: IPJ Hunedoara

Advertisement

 

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Petrila: Pași pentru finalizarea Muzeului Momârlanului

Publicat

pe

Redactat de

Lucrările la Muzeul Momârlanului din orașul Petrila sunt aproape finalizate. Pentru partea de construcție stadiul este de 99%. În acest moment  se efectuază lucrări la partea exterioară a muzeului și la iluminatul ornamental.

Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, este optimist și spune că obiectivul de investiții poate fid at în folosință în apripierea lunii iunie.

”La Muzeul Momârlanului lucrările sunt realizate în proporție de 90-95%, cel puțin partea de construcție este finalizată în proporție de 99%. Acum se lucrează la amenajarea terenului, la panourile informative și la iluminatul ornamental. Undeva în luna iunie sau mai repede, obiectivul de investiții poate fi dat în folosință. în acest moment chiar dacă au rămas sume mai mici, noi am etapizat acel proiect iar în acest moment nici nu a fost finalizat ghidul de finanțare pentru acea parte de etapizare. În momentul în care va fi finanțat ghidul vom continua cu restul de execuție”, a declarat Vasile Jurca primarul orașului Petrila.

FOTO: FACEBOOK  DAN GAVRILĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate