Arheologii străini au descoperit o vilă romană în situl de la Rapolt
Studenţii au mult material arheologic de cercetat
Reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva au organizat, ieri, pentru al doilea an consecutiv, „Ziua porţilor deschise” pe situl arheologic de la Rapoltu Mare. Vizitatorii au avut ocazia să vadă cum se desfăşoară o cercetare arheologică, iar specialiştii MCDR în colaborare cu Archaeological Techniques and Research Centre (ArchaeoTek-Canada) le-au arătat cele mai recente descoperiri.
În acest an, pe şantierul de la Rapoltu Mare, pe lângă specialişti din cadrul MCDR Deva şi de la ArchaeoTek-Canada, desfăşoară activităţi de cercetare şi 18 studenţi, marea lor majoritate de la universităţi din Statele Unite ale Americii, însă şi de la instituţii de învăţământ superior din Canada, Marea Britanie, Malta şi Irlanda.
„Vom afla cum trăiau romanii şi ce mâncau”
Încă de la începutul lunii iunie, un grup de studenţi au demarat cercetările, pentru al doilea an consecutiv, în cadrul proiectului pilot denumit „Viaţa de-a lungul autostrăzilor imperiului roman”. Acesta este rezultatul unei colaborări directe între MCDR Deva şi ArchaeoTek din Canada. Scopul lui este de a observa cât de mult şi în ce fel viaţa, în epoca romană, a fost legată de prezenţa marilor axe de comunicare imperiale. Arheologii şi studenţii au scos parţial „la lumină” vestigiile unei vile romane foarte bine păstrată, care este un obiect foarte bun de studiu al civilizaţiei romane din zonă. „Ne aflăm în faza iniţială a proiectului, cercetările noastre vor mai dura cu siguranţă încă trei ani. Însă, rezultatele pe care le avem la acest moment sunt superbe, pentru că am descoperit o vilă romană foarte bine prezervată, de unde avem ocazia să luăm probe geochimice şi botanice. Dacă reuşim acest lucru, automat ne vom da seama cum era viaţa romanilor, cum trăiau, ce mâncau şi ce cultivau”, a precizat directorul Archaeo Tek Canada, profesorul Andrei Gonciar. Specialiştii le-au mai prezentat celor care au venit cu ocazia „Zilei porţilor deschise” în situl de la Rapoltu Mare şi mai multe obiecte descoperite, iar majoritatea dintre acestea va face parte din colecţiile MCDR Deva.