Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva găzduiește o expoziție – eveniment ce va putea fi vizitată până în luna iunie a acestui an. O parte dintre cele mai importante piese arheologice, aflate în patrimoniul instituției culturale, vor fi expuse, unele în premieră, în sălile de expoziție ale Palatului Magna Curia. Vernisajul expoziției, intitulată „Piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, va avea loc joi, 6 februarie, la ora 12:00.
Expoziția este organizată, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, cu prilejul celui de-al XIV-lea Congres internațional de Tracologie „Reconstituind trecutul: de la comunitățile bronzului la regatele de fier / THRACing the Past: From Bronze Communities to Iron Kingdoms”, care se va desfășura la Deva în perioada 6-10 mai 2020.
Evenimentul reunește, unele dintre cele mai importante piese arheologice aflate în patrimoniul instituției. Specialiștii muzeului devean spun că, vor fi expuse, în premieră, alături de piese aflate de multă vreme în colecția muzeului, și noi descoperiri rezultate în ultimele două decenii în urma cercetărilor realizate de arheologii deveni pe șantierele sistematice sau în cadrul lucrărilor de infrastructură. „Expoziția prezintă, succint, evoluția istorică a spațiului hunedorean în diverse perioade istorice : neolitic, eneolitic, epoca bronzului, prima și a doua epocă a fierului, epoca romană. Textele explicative sunt însoțite de hărți ale județului cu marcarea principalelor descoperiri. În vitrine sunt expuse piese care ilustrează această evoluție istorică. Printre acestea se regăsesc vase ceramice, piese de plastică (idoli, amulete), podoabe, unelte și arme confecționate din piatră, ceramică, os, corn și metal”, a menționat dr. Nicolae Cătălin Rișcuța, Șeful Secției de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Expoziția poate fi vizitată în perioada februarie – iunie 2020, de marți și până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
