
A fost mobilizare de forţe pentru salvarea unui urs care a rămas prins într-un laţ. Jandarmi montani şi rangeri, cărora li s-au alăturat şi un medic veterinar, s-au implicat în operaţiunea ce nu a fost una prea uşoară, având în vedere că animalul, greu de vreo 100 de kilograme, era speriat.
Totul s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute, în judeţul vecin, Caraş – Severin, mai exact, în localitatea Măru. Pentru salvarea ursului, aflat la ananghie, au intervenit şi jandarmii montani hunedoreni, din cadrul Postului de la Vaţa de Jos, care are competenţe pe raza teritorială a opt judeţe. Aproape o noapte întreagă, atât a stat bietul animal, la marginea unei livezi de pruni şi meri, prins în laţul pus în acel loc, cel mai probabil, de braconieri.
În sprijinul animalului, Echipa de Intervenţie Rapidă
Ursul, în vârstă de aproximativ doi ani, a fost găsit acolo vineri după-amiază, de proprietarul livezii. Când l-a văzut, omul a cerut imediat ajutor. Jandarmii montani hunedoreni, din cadrul Postului Vaţa de Jos, au fost anunţaţi de colegii lor, de la Jandarmeria Caraş – Severin, cu privire la cele întâmplate. Aceştia au pornit spre localitatea respectivă şi, împreună cu rangerii de la „Fauna&Flora International” şi cei ai Asociaţiei „Zarand”, s-au constituit într-o Echipă de Intervenţie Rapidă pentru salvarea animalului. În zonă a ajuns şi un medic veterinar, abilitat să folosească substanţe tranchilizante. După ce animalul a fost adormit, acesta a fost eliberat din laţ. „Ursul nu prezenta urme de rănire şi a fost eliberat din laţ, iar apoi supravegheat până spre seară, în jurul orei 19:30, când şi-a revenit şi s-a retras în pădure”, a declarat locotenent Iulian Pătru, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara.
Postul de Jandarmi Montan Vața de Jos are competenţă teritorială pe raza a opt judeţe. Structura de jandarmi a fost înfiinţată şi funcţionează la nivelul IJJ Hunedoara în cadrul Proiectului „Life Connect Carpathians”, finanțat de către Comisia Europeană. Acesta are ca scop menţinerea și protejarea diversității naturale și culturale a coridorului ecologic Munții Apuseni – Carpații Meridionali. În cadrul acestui proiect, în conformitate cu procedurile de lucru avizate de părţile semnatare, este prevăzută înfiinţarea unei Echipe de Intervenţie Rapidă cu atribuţii specifice pentru gestionarea situațiilor cu risc crescut în care sunt implicate animale sălbatice.