
Începând cu luna mai 2014, Retezatul și Țara Hațegului, precum și rangerii de la parcurile naționale și naturale din România au beneficiat de pe urma proiectului „Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe”. Proiectul, pus în practică de către Asociația Rangerilor din România, în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat și Asociația Rangerilor din Islanda, a fost finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Rangerii susțin că au existat mai multe probleme care au făcut necesară scrierea acestui proiect și acțiunile pentru îmbunătățirea situației. Deoarece în România nu există nicio formă de învățământ oficial dedicată rangerilor, au fost organizate cursuri intensive pentru 44 de rangeri și custozi de la 24 de parcuri naturale și naționale și de la Situri Natura 2000. Personalul de teren al parcurilor este insuficient, raportat la suprafață; de exemplu, Parcul Național Retezat are peste 38.138 de hectare, astfel că fiecărui ranger îi revin aproape 3.500 de hectare. Pentru a suplini lipsa de personal, au fost instruiți 15 rangeri voluntari care să ajute administrația în muncă, având în vedere că actualmente există doar 11 rangeri. Echipe formate din rangeri de la parc, jandarmi montani și rangeri voluntari au făcut acțiuni de protejare, patrulare în scop preventiv și de constatare a încălcării Regulamentului PNR, precum și acțiuni de refacere a infrastructurii parcului, igienizare și informare. În luna septembrie 2015, li s-au alăturat șase rangeri islandezi veniți în România ca parteneri în proiect.
Album inedit cu Retezatul
Pentru a promova și mai mult aceste minunate locuri, rangeri, angajați ai Parcului Național Retezat, ai Direcției Silvice Hunedoara și alte persoane care iubesc și fotografia și muntele, au reușit să realizeze un album excepțional. Acesta cuprinde sute de fotografii cu aproape fiecare colțișor din Retezat. „Pentru acest album s-a muncit foarte mult, deoarece Retezatul nu este ca și munții Apuseni, ci este unul mai greu de cuprins în toată splendoarea lui. Albumul este o invitație de a merge acolo în orice perioada a anului. Prin acest album, aducem un omagiu Retezatului. Foarte multe albume vor fi distribuite gratuit unor ONG, implicate în promovarea acestor locuri, a parcului. Am trimis deja și la Ministerul Mediului 20 de exemplare, dar vor exista albume și în cabanele și pensiunile din această zonă”, a declarat Mihai Gligan, președintele Asociației Rangerilor din România.
Concurs cu premii
Ca să scadă poluarea cu pet-uri și pungi a apelor care curg din Retezat a fost inițiat programul Aqua clara, program la care colaborează principalii factori interesați din imediata apropiere, respectiv Primăria Sălaș, APNR, Școala Sălașu de Sus, cabanele și pensiunile din zonă. „Pentru că este greu să-i prinzi asupra faptului pe cei care poluează, cerem ajutorul oamenilor civilizați prin concursul „Ajută apele Retezatului!”. Astăzi lansăm un concurs prin care, cu sprijinul oamenilor, a turiștilor, care surprind alți indivizi care își aruncă gunoaiele la voia întâmplării, să le facă fotografii. O să facem și un cont pe Facebook, acolo unde vor fi postate fotografiile respective. Câștigătorii vor primi câteun astfel de album. Facem acest lucru, în încercarea de a-i determina pe cei care își lasă gunoaiele în munte, să nu o mai facă și să le fie jenă de gestul lor”, a precizat Florina Crișan, reprezentant al Parcului Național Retezat.