Connect with us
Data: 19/04/2024
.

Actualitate

Semnal de alarmă tras de un medic hunedorean: „În câteva zeci de ani se va alege praful de această nație”

Publicat

pe

Un cunoscut medic obstetrician – ginecolog hunedorean, Romeo Stănescu, trage un semnal de alarmă în ce privește scăderea dramatică a natalității în județul Hunedoara, precum și migrația covârșitoare a tinerilor spre alte țări. Acesta este de părere că, în cazul în care nu se vor lua măsuri ferme la nivel național, în câteva zeci de ani nu vom mai exista ca nație. Doctorul hunedorean își bazează teoria pe statistici și susține că, în urmă cu aproximativ 10 ani, numărul nașterilor, la spitalul din Deva, era de peste 900, iar acum abia dacă depășește cu puțin 500.

Doctorul Romeo Stănescu este cunoscut pentru nenumăratele fertilizări in vivo realizate, majoritatea cu succes, încă de la începutul anilor 2000, în județul Hunedoara. Este șef al Secției de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Hunedoara – Deva de peste 15 ani și spune că „vinovate” pentru alegerea meseriei pe care o practică și acum, după aproape două decenii, cu aceeași dăruire, se datorează celor mai importante femei din viața sa, mama și soția. S-a născut în maternitatea de la Deva și este singurul medic din județ care s-a întors să lucreze în locul în care s-a născut. L-a avut îndrumător pe renumitul profesor universitar Bogdan Marinescu, cel care a făcut fertiliarea Adrianei Iliescu, când aceasta avea 67 de ani.

De ce ați ales să urmați o carieră în medicină?

Nu am vrut să devin medic, ci profesor de matematică. Sunt absolvent al liceului cu profil matematică-fizică, din municipiul Hunedoara, actualmente Liceul „Iancu de Hunedoara”, și am ajuns să dau examenul pentru a intra la medicină din întâmplare. Practic, mi-am dorit să am performanțe la matematică și am participat la olimpiade, însă în clasa a X-a nu am reușit să mă calific pentru faza națională. Atunci am avut un moment de deznădejde, în ce privește performanța mea la această materie, iar intervenția mamei mele din acel moment a fost crucială. A insistat mult să dau examen la medicină, iar în clasa a XI-a mi-am cumpărat cărțile de biologie și am parcurs etapele de olimpiadă la fel ca la matematică. Când am ajuns la faza județeană, am reușit performanța de a ieși pe locul doi și m-am calificat pentru faza națională, la Craiova. Am constatat atunci că, dacă îmi propun ceva, pot să fac performanță și am decis să pornesc pe calea medicinei. Mai mult, am avut exemplul tatălui meu, care a fost o viață medic ortoped la spitalul din Hunedoara, precum și șef al secției și manager al aceleiași unități medicale.

Cum ați decis în privința specializării?

Advertisement

În ce privește specializarea, și alegerea acesteia a fost ghidată, oarecum, de o altă femeie importantă din viața mea, soția. În 1993 mă pregăteam să învăț pentru rezidențiat, fiind decis să devin medic de dializă. Consideram că această parte a medicinei mi s-ar potrivi foarte bine dat fiind faptul că este mai tehnică, bazată mai mult pe chimie și fizică. Așadar, chiar am urmat, timp de un an, cursuri de dializă la Timișoara, perioadă în care m-am și căsătorit, iar un an mai târziu, în 1994, soția era însărcinată și am mers împreună la un cabinet de ginecologie în Timișoara pentru a face o ecografie. Pe vremea aceea erau dezvoltați doar niște muguri ai sistemului de sănătate privat în România, iar în județul Hunedoara nici nu existau cabinete private. Mi s-a părut interesantă și această latură, plus tehnica imagistică. Mi-am dorit o specialitate chirurgicală, dar nu precum cea a tatălui meu, care necesită să stai foarte multe ore în sala de operație, ci am vrut să îmbin partea medicală cu cea de privat, iar obstetrica – ginecologia s-a potrivit foarte bine. Din acest motiv m-am îndreptat spre această direcție. Poate dacă soția mea nu era însărcinată, astăzi munceam pe o altă ramură a medicinei.

O perioadă am făcut specializarea la Timișoara, mai apoi la spitalul din Hunedoara, iar doi ani și jumătate la Maternitatea Bucur, din București, și Maternitatea Giulești, unde am avut șansa să lucrez cu renumitul profesor Bogdan Marinescu, cel mai cunoscut profesor de ginecologie din România, care a făcut fertilizarea Adrianei Iliescu, când aceasta avea 67 de ani. La el am văzut pentru prima dată fetilizări in vitro, laparoscopia, la Spitalul Giulești. Pentru mine a fost un model demn de urmat și am încercat să-i calc pe urme în această mică provincie.

Există vreo schimbare, în decurs de 20 de ani, în ce privește natalitatea?

În decursul ultimilor 20 de ani există o schimbare de adresabilitate și de patologie, pe care am remarcat-o pe parcursul carierei mele. Se întâmplă astăzi un lucru deloc benefic, exodul tinerilor spre alte țări. Sunt foarte multe familii tinere care aleg să muncească peste hotare. Astfel, în România, și implicit în județ, a scăzut dramatic natalitatea. Dacă acum mai bine de 10 ani, când am preluat eu această secție, erau în jur de 900 de nașteri pe an, acum am ajuns la puțin peste 500. Este aproape o înjumătățire a numărului de nașteri în decurs de 10 – 15 ani. Așadar, dacă pe vremuri întâlneam frecvente cazuri în care tinerele fie veneau pentru că își doreau să rămână însărcinate și aveau nevoie de tratamente pentru fertilitate, fie erau însărcinate și veneau să urmărim sarcina, acum astfel de situații sunt tot mai rar întâlnite. Anul trecut, în România a fost cea mai mică rată a natalității din ultimii 60 de ani. Pe de altă parte, în Italia, româncele sunt pe locul doi, după italience, ca număr de nașteri. Dacă ne uităm numai în Ungaria, unde guvernul încearcă să crească natalitatea prin stimulente legate de împrumuturile bancare. O țară mică, dar cu multă dorință de a crește nația, pe când la noi nu există astfel de intenții. Perspectiva mi se pare a fi sumbră. Practic, în municipiul Hunedoara, sunt faptic puțin peste 40.000 de persoane care locuiesc, restul, până la circa 70.000, sunt plecați la muncă peste hotare. Săptămâna trecută îmi spunea o pacientă, care locuiește într-un cartier din această localitate, că în blocul în care locuiește, de patru etaje, mai sunt patru apartamente ocupate, restul sunt goale, pentru că locatarii sunt plecați la muncă în străinătate. Așadar, și patologia s-a modificat. Avem patologii de vârsta a doua spre a treia, la femei de peste 40 de ani, legată de fibroame, incontinențe urinare, colpite, infecții. Nu mai avem sarcini, nici infertilitate. Ar trebui ca toate aceste asptecte să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorități. Dacă nu se iau măsuri urgente, la nivel național, în scurt timp se va alege praful de această nație.

Care este frecvența cererilor de fertilizare in vivo?

Advertisement

În ce privește fertilizările în vivo, pot spune că nu mai am adresabilitate. Dacă pe vremuri aveam 20-30 de inseminări lunar, acum mă ocup de un caz, maximum două pe lună. E adevărat că, actualmente, s-au dezvoltat o sumedenie de centre medicale private însă, din păcate, acestea sunt precum centrele comerciale. Practic, patronul unei clinici private funcționează după pricipiile de piață, angajează doctori în funcție de clientelă și de profitul pe care aceștia îl aduc, iar activitatea nu mai este centrată spre partea medicală cu prioritate, ci către profit.

Ați avut cazuri mai puțin fericite, în care să pierdeți și mama și copilul în timpul nașterii?

În cariera oricărui medic există și cazuri nefericite, în care oricât ți-ai da silința, oricâtă pregătire profesională ai avea, ține de țesutul omului, de biologia lui. E ca la o stofă. Una care se șifonează, e de calitate îndoielnică, este greu să o transformi peste noapte într-un material de calitate. În ce privește pierderea vreunei gravide, pot spune că m-a ferit Dumnezeu de așa ceva. În acest spital, de când lucrez, aproape 20 de ani, nu a existat niciun deces matern. Dar, câte un copil care să se prăpădească la naștere am avut. Desigur, aceste cazuri te marchează și este foarte greu să treci peste, pentru că automat, pe parcursul lunilor de monitorizare a sarcinii, se leagă o legătură între tine, ca medic, și pacientă.

Câți copii „ați adus pe lume” și care este numărul pacientelor care v-au trecut pragul cabinetului de-a lungul carierei?

Nu am socotit niciodată câți copii am adus pe lume, dar sunt de ordinul miilor. Însă am calculat, la un moment dat, câte persoane am consultat și m-am speriat. Dacă îmi este permisă o comparație mai haioasă, pot spune că aș umple de două ori Arena Națională din București, în ce privește numărul de consultații. Au fost câțiva ani, înainte de a veni criza economică, undeva între 2003 și 2007, când aveam, numai în sistemul privat, în jur de 5.000 de consultații pe an, plus cazurile din spital. Așadar, am făcut peste 100.000 de consultații, sigur că nu e vorba de tot atâtea persoane.

Advertisement

Romeo Stănescu s-a născut în 11 octombrie 1967, la spitalul din Deva. Este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” – Timișoara, promoția 1992, cu media 9,89. S-a specializat în obstetrică – ginecologie la Maternitatea Bucur, din București și este doctor în medicină din 2002. Pe parcursul carierei a obținut o serie de atestate profesionale în ecografie, colposcopie, citologie, laparoscopie, histeroscopie, fertilizare in vitro, management.

Advertisement

Actualitate

„Citești și câștigi!” la a X-a ediție

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, după zece ani de la debut, putem afirma cu mândrie că acest concurs, „Citești și câștigi!”, inițiat și organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Complexul Deva Mall și Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara, și cu ajutorul unor sponsori generoși: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva, a devenit marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, ceea ce dovedește originalitatea, importanța și calitatea ridicată a concursului. Suntem mândri de acest statut și suntem conștienți că va trebui să ridicăm și mai mult ștacheta calității lui și fiecare ediție să fie mai bună decât precedenta.

Sigur, este un concurs dotat cu premii valoroase, premii care stimulează spiritul de emulație al concurenților, frumusețea și emoțiile competiției. Dar câștigul nu este doar acesta, premianții concursului nu sunt doar colegiile/ liceele care au urcat pe podium. Câștigători sunt toți elevii care au participat, câștigători sunt toți cei care au citit, au căutat informații, s-au documentat din surse credibile astfel încât câștigul lor constă în plusul de cunoștințe pe care l-au dobândit, în noile „cărămizi” pe care au reușit să le pună la edificiul lor numit cultură generală. Peste ani, când vor fi oameni maturi și vor constata că pot susține cu succes o conversație cu persoane cu profesii și pregătiri din varii domenii își vor aminti că datorează o fărâmă din cultura lor și acestui concurs pe care noi l-am pregătit de fiecare dată cu dorința de a le oferi informații cât mai diverse și cât mai folositoare.

Și în această ediție le-am dat ocazia să afle informații dintr-o largă paletă de subiecte: scriitori români și străini, cinematografie și sport, geografia fascinantă a Americii de Sud, zborul ca vis al omului, muzica nemuritorilor The Beatles.

Dar subiectele cele mai importante pentru noi, transilvăneni, hunedoreni legați cu mii de fire de istoria neamului românesc, au fost tema numită Transilvania și, mai ales, cea axată pe figura monumentală a lui Avram Iancu de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 200 de ani. Includerea Crăișorului printre temele acestei ediții este una dintre dovezile admirației și prețuirii pe care le datorăm acestui erou-martir al neamului românesc.

Am constatat că de la o ediție la alta concursul a devenit tot mai palpitant, pe măsură ce gradul de dificultate a întrebărilor creștea, elevii se dovedeau a fi tot mai bine informați, mai bine pregătiți. Dar, și aici sunt valabile cuvintele ce caracterizează spiritul olimpic: „Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!” Aceste cuvinte trebuie să fie și deviza concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, iar micile înfrângeri aparente trebuie să devină imbolduri de a continua cu și mai mare ambiție competiția.

Advertisement

Sunt sigur că și următoarele ediții ale concursului nostru vor sta sub semnul sportivității și al dorinței de a afla, de a citi, de a cunoaște pentru ca, în final, toți să fie câștigători.

La această a zecea ediție a deja tradiționalului și îndrăgitului concurs „Citești și câștigi!” au luat parte 24 de colegii și licee din județul Hunedoara.

Concursul a fost câștigat de Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, pe locul doi s-a clasat Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, iar locul al treilea a fost ocupat de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.

Mențiune – Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg,

Locul 5 – Colegiul Național „Decebal” Deva,

Advertisement

Locul 6 – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

Locul 7 – Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

Locul 8 – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

Locul 9 – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

Locul 10 – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani,

Advertisement

Locul 11 – Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria,

Locul 12 – Colegiul Economic „Hermes” Petroșani,

Locul 13 – Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara,

Locul 14 – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva,

Locul 15 – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani,

Advertisement

Locul 16 – Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,

Locul 17 – Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva,

Locul 18 – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

Locul 19 – Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva,

Locul 20 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

Advertisement

Locul 21 – Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara,

Locul 22 – Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu,

Locul 23 – Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru

Locul 24 – Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara.

Premiul juriului a fost acordat concurenților de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, care a avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, a manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și a dovedit spirit de echipă și fair-play.

Advertisement

Am pus în joc următoarele premii: pentru locul I – 8 bărci pneumatice cu motor sprint, pentru locul al II-lea – 8 bărci pneumatice cu motor clasic, pentru locul al III-lea – 8 plăci de surf cu vâslă pentru ape stătătoare, pentru locul al IV-lea – 8 trotinete non-electrice și 8 căști de protecție, 192 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care au fost atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale: un ceas inteligent Galaxy Watch 6 Classic, o tabletă Galaxy Tab A9+ 5G., o undiță, trei invitații la restaurant pentru trei echipe, un tort pentru o echipă, două premii a câte 300 de lei fiecare, cinci ghiozdane cu rechizite și 40 de vouchere a câte o băutură răcoritoare pentru cinci echipe.

Premiile au putut fi oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al unor sponsori precum: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva.

Trebuie remarcat efortul deosebit al bibliotecarilor Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Daniel Oprean, Sorin Pascu, Diana Trif, Mihaela Țoța care, cu profesionalism și meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenți au oferit răspunsuri corecte.

Felicit în primul rând toate colegiile și liceele participante, îi felicit din toată inima pe minunații noștri liceeni care s-au pregătit cu seriozitate, cu ambiție și cu dorința de a afla lucruri noi din temele și domeniile pe care le-am propus atunci când am început această ediție a concursului.

Felicit din toată inima profesorii care s-au implicat cu entuziasm și cu responsabilitate în pregătirea și consilierea elevilor care au făcut parte din echipele concurente. Împărtășesc din plin bucuria elevilor și a dascălilor pentru frumoasele performanțe obținute, nu doar la această ediție, ci la toate edițiile la care au participat.

Advertisement

Sunt convins că elevii vor continua să fie la fel de competitivi, la fel de implicați în activități care îi determină să-și măsoare puterile, să își arate cunoștințele, toate acestea fiind dovezi limpezi ale faptului că cine a citit a câștigat.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva prelungește termenul de distribuire a tichetelor gratuite de călătorie, destinate persoanelor cu dizabilități

Publicat

pe

Redactat de

Direcţia de Asistenţă Socială Deva prelungeşte perioada de distribuire a tichetelor gratuite de călătorie pentru transportul public local, valabile în intervalul aprilie – iulie 2024 și destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Astfel, persoanele care se află în situaţii deosebite (internare, absenţă din localitate etc.) şi nu au posibilitatea să ridice tichetele gratuite de călătorie până vineri, 19 aprilie 2024, pot intra în posesia acestora începând de luni, 22 aprilie 2024.

Tichetele pot fi ridicate de la Compartimentul Monitorizare Asistenţi Personali, situat în clădirea Pieței Centrale Deva, etajul 1, Biroul nr. 21, după următorul PROGRAM:

– luni – miercuri, între orele 8:00-16:30

– joi, între orele 8:00-10:00 și 14:00-16:30

Advertisement

– vineri, între orele 8:00-14:00.

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local pot fi utilizate în perioada aprilie iulie 2024 și sunt destinate copiilor și adulților cu dizabilități, încadrați în grad de handicap grav sau accentuat, precum şi însoţitorilor/asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, încadrate în grad de handicap grav.

La ridicarea tichetelor este obligatorie prezentarea următoarelor documente:

– cartea de identitate sau certificatul de naştere (în cazul minorilor)

– legitimaţia de călătorie, eliberată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara

Advertisement

– certificatul de încadrare în grad de handicap

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local sunt valabile pentru 20 călătorii/lună, în municipiul Deva şi localităţile aparţinătoare (Sântuhalm, Archia, Bârcea Mică și Cristur).

INFORMAŢII SUPLIMENTARE se pot obţine la numerele de telefon 0755.878.918 şi 0737.036.004, în timpul programului de lucru.

Până în prezent, aproximativ 450 de persoane cu dizabilități și însoțitori sau asistenți personali ai acestora au ridicat tichetele gratuite de călătorie pentru perioada aprilie – iulie 2024, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din totalul beneficiarilor.

Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mini – bursa locurilor de muncă, vineri, la Brad

Publicat

pe

Redactat de

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara (AJOFM) organizează, vineri, 19 aprilie, o mini -bursă a locurilor de muncă, la Brad.

Acțiunea va avea loc începând cu ora 10:00, la Casa de Cultură din Brad.

Evenimentul se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau a celor care doresc să se reorienteze profesional spre ocupații cu posibilități de menținere a raportului de muncă pe termen mediu și lung.

Până acum, 25 de agenți economici și-au anunțat participarea la eveniment, fiind puse la bătaie peste 300 de locuri de muncă.

Alte două acțiuni similare vor avea loc joi, 25 aprilie 2024, în orașul Hațeg – fosta Școală Generală “Ovid Densușianu”din Hațeg, iar vineri, 26 aprilie 2024, în municipiul Orăștie, la Sala ASTRA din Orăștie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate