Connect with us
Data: 18/05/2024
.

Actualitate

Proiecte de zeci de miliarde de lei derulate de Primăria Crișcior

Publicat

pe

Unul dintre cele mai ample proiecte derulate în comuna Crișcior, cel de modernizare a infrastructurii rutiere, se va încheia luna viitoare, iar edilul șef împreună cu echipa sa lucrează de zor la alte proiecte menite să schimbe fața comunei din Țara Zarandului. Mai mult, până la sfârșitul anului urmează să fie scoase la licitație proiectele privind reabilitare și extinderea clădirii primăriei, precum și cel de modernizare a dispensarului din comună. De asemenea, o altă mare izbândă pentru primarul Ovidiu Furdui este aceea că, după rectificarea bugetară, a reușit să achite, la zi, salariile restante pentru însoțitorilor persoanelor cu dizabilității.

S-a lucrat pe brânci la infrastructura rutieră din comuna Crișcior, unde primăria a derulat cel mai amplu proiect de asfaltare, cu finanțare prin AFIR, pe măsura 7.2., în valoare de un milion de euro, iar acum lucrările sunt aproape de final. „S-a lucrat, timp de trei luni, la asfaltarea mai multor străzi din Crișcior și satul Zdrapți, au fost ridicate ziduri de sprijin, precum și parapeți din beton, dat fiind faptul că aceste drumuri șerpuiesc de-a lungul unor râuri, și a fost construit un pod peste râul Bucureșci. Este vorba de aproximativ patru kilometri de drum, însă lucrările au fost de anvergură. Luna viitoare, în noiembrie, sperăm să putem face recepția lucrărilor, dat fiind faptul că actualmente sunt finalizate în proporție de 95 la sută”, a declarat primarul comunei Crișcior, Ovidiu Furdui.

Grădiniță cu program prelungit, gata în martie. Alte două proiecte scoase la licitație

O serie de alte proiecte de anvergură sunt programate să se deruleze, în acest an, în comuna zărăndeană. Primarul Ovidiu Furdui spune că lucrările la clădirea grădiniței cu program prelungit din comună sunt gata în proporție de 80 la sută. „Urmează ca în perioada imediat următoare să fie montate ușile și ferestrele, astfel că, și pe timpul iernii se vor putea derula lucrările în interiorul clădirii. Astfel, sper ca, în luna martie a anului viitor, să inaugurăm grădinița în care își vor desfășura activitățile preșcolarii din comună”, a precizat Ovidiu Furdui.

Alte două proiecte importante, cel privind reabilitarea și extinderea clădirii primăriei, care are o valoare de peste 800.000 de lei, și cel de modernizare a dispensarului, de peste 3 milioane de lei, vor fi scoase la licitație.

Advertisement

Două capele, funcționale în Crișcior și Zdrapți

Un alt proiect la care se lucrează de zor este cel de extindere a unei capele din satul Crișcior, precum și de construcție a uneia și în satul Zdrapți. „Lucrările sunt în plină desfășurare, fiind finalizate în proporție de 95 la sută la capela din Crișcior, unde clădirea a fost extinsă. De asemenea, în satul Zdrapți, unde nu exista o astfel de clădire, am preluat o casă veche, care a fost refăcută, urmând ca și aici, în luna martie a anului viitor, să se încheie lucrările”, a mai adăugat primarul comunei Crișcior.

Lucrări de decolmatare, în desfășurare

Mai mult, Primăria Crișcior, în colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Crișuri, a demarat ample lucrări de decolmatare și amenajare pe cursurile de apă Râul Crișul Alb și Valea Bucureșci. Potrivit edilului șef, astfel de lucrări nu s-au mai derulat în comună în ultimii 50 de ani.

Comuna Crișcior este așezată în nord – vestul Munților Metaliferi, de-o parte și de alta a Crișului Alb și în estul depresiunii Brad. Situată la confluența Crișului Alb cu râul Bucureșci, Crișciorul se învecinează în partea de est cu comuna Bucureșci, la nord cu satul Mihăileni iar la sud cu satele Ormindea și Hărtăgani. Drumul național DN 74 ( Brad–Abrud) străbate comuna Crișcior făcând legătura cu municipiul Cluj Napoca prin Abrud – Câmpeni – Turda – Cluj Napoca (pe acest ultim tronson, prin E60 sau prin A3, autostrada Transilvania, tronsonul Turda – Gilău.

Advertisement

Comuna Crișcior este alcătuită din patru sate: Crișcior (atestat documentar din anul 1439), Valea Arsului (atestat documentar din anul 1825), Zdrapți (atestat documentar din anul 1441) și Barza (atestat documentar din anul 1909) având o suprafață totală de 4.019 hectare și o populație de 3.850 de locuitori.

Advertisement

Actualitate

Noi dotări pentru Apele Române Mureș

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Bazinală de Apă Mureș și-a consolidat capacitățile de intervenție și întreținere a infrastructurii de gospodărire a apelor prin achiziționarea a două noi utilaje de excavație în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Echipate cu excavatoare cu braț lung Komatsu PC210LC-11E0, aceste utilaje sunt destinate utilizării în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba și Hunedoara.

Cu o putere de 165 CP la 2.000 rpm și o greutate de operare cuprinsă între 51.397 și 53.882 lbs (aproximativ 23.313 – 24.440 kg), aceste excavatoare sunt proiectate pentru a maximiza productivitatea în operațiunile de teren. Capacitatea cupei variază între 0,66 și 1,57 yd³ (aproximativ 0,5 – 1,2 m³), asigurând eficiența în manipularea materialelor.

Un aspect esențial al acestor utilaje îl constituie sistemul hidraulic inovator, care utilizează senzori de sarcină în centru închis pentru a asigura o funcționare fluidă, timpi de ciclu rapizi și un consum redus de combustibil. Componentele principale, precum brațul, cupa și link-ul, sunt realizate din oțel cu rezistență mare, conferindu-le durabilitate pe termen lung, necesară în mediul exigent al gospodăririi apelor.

Operatorii beneficiază de o experiență confortabilă în cabina spațioasă, echipată cu un scaun cu suspensie pneumatică încălzit și un monitor LCD color mare, care afișează informații esențiale pentru operațiuni. În plus, emisiile sunt semnificativ reduse datorită sistemului de post-tratare, inclusiv filtrului de particule diesel Komatsu (KDPF) și reducerea catalitică selectivă (SCR).

Funcționalitatea avansată a acestor utilaje include identificarea multi-operator, facilitând gestionarea eficientă a informațiilor de operare pentru fiecare utilizator. De asemenea, funcția de oprire automată la ralanti închide motorul după o perioadă setată, reducând astfel consumul inutil de combustibil și emisiile de gaze de eșapament.

Advertisement

FOTO: Apele Române Mureș

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident rutier la Șoimuș

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier a avut loc la Șoimuș.

În urmă cu puțin timp, pompierii Detașamentului Deva au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă dotată cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, pe raza localității Soimuș, unde a avut loc un accident rutier.

La sosirea echipajelor operative s-a constatat faptul că în accident au fost implicate un autocamion și două autoturisme.

Din fericire, nu au existat persoane care să necesite îngrijiri medicale.

Pompierii militari au asigurat la locul evenimentului măsurile de prevenire a incendiilor în astfel de cazuri și au acționat pentru pentru sablarea carosabilului întrucât au existat scurgeri de combustibil.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Noaptea Muzeelor, tur în Valea Jiului. Câte muzee vor fi deschise

Publicat

pe

Redactat de

Valea Jiului va fi gazda unui eveniment de anvergură internațională: „Noaptea Muzeelor”.

Cu un trecut minier bogat, Valea Jiului își deschide porțile către vizitatori prin intermediul a șase obiective muzeale importante. Printre acestea, Muzeul Mineritului din Petroșani se remarcă prin prezentarea istoriei mineritului într-un mod inedit, atrăgând un număr tot mai mare de vizitatori. De asemenea, la mansarda aceleiași clădiri, Muzeul Muntelui expune, în diverse secțiuni, exponate legate de activitățile montane.

Tot în Petroșani, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, publicul poate vizita Muzeul Momârlanului, Muzeul Instalatorului și Muzeul Mamei din Petrila, toate realizate cu umor și creativitate de artistul Ion Barbu. Pe platforma fostei exploatări miniere din Petrila, Muzeul Salvatorului Minier își deschide porțile, dedicat celor care au salvat vieți în subteran sau au pierit în evenimente tragice. De asemenea, Casa Memorială Ion D. Sîrbu valorifică moștenirea culturală a renumitului scriitor.

Un alt punct de atracție este expoziția organizată de Asociația Casa de Ajutor Reciproc CFR, care prezintă bancnote românești și internaționale, ceasuri, trenulețe și echipamente, oferind o experiență interactivă pentru toți vizitatorii.

La nivel județean, evenimentele culturale se extind și la Castelul Corvinilor din Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, asigurând o diversitate de activități culturale pentru toate gusturile.

ADTI Valea Jiului încurajează participarea activă la aceste manifestări, subliniind rolul crucial al unei vieți culturale dinamice în îmbunătățirea calității vieții și promovarea potențialului și istoriei regiunii. „Noaptea Muzeelor” reprezintă o oportunitate de a redescoperi și valorifica patrimoniul cultural local, contribuind la conștientizarea impactului fostei industrii miniere asupra comunității.

Advertisement
Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate