Connect with us
Data: 15/05/2024
.

Actualitate

Primăria Deva lansează, luni, al doilea program de bugetare participativă

Publicat

pe

Primăria Municipiului Deva lansează, luni, 10 februarie, un nou program de bugetare participativă. Cetăţenii oraşului pot decide cum se vor cheltui 500.000 de lei din bugetul local. Orice persoană cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Deva, care a împlinit 18 ani poate depune proiecte ce contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşul nostru prin intermediul portalului de bugetare participativă de pe www.primariadeva.ro, accesând link-ul: https://deva.decide.direct/ – până în data de 10 martie 2020.

Toate proiectele depuse vor fi validate de municipalitate şi vor fi supuse votului cetăţenilor. Cele mai votate proiecte vor fi implementate de Primăria Municipiului Deva.

Suma alocată de la bugetul local pentru proiectele selectate prin bugetare participativă este de 500.000 de lei/an şi va fi distribuită pentru 10 proiecte/an, cu o valoare de maximum 50.000 de lei/proiect, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 6/2020, care poate fi consultată pe site-ul Primăriei Municipiului Deva, accesând linkul: http://www.primariadeva.ro/hotarari-2020/hotararea-nr-6-privind-aprobarea-unor-masuri-pentru-continuarea-procesului-de-bugetare-participativa-la-nivelul-municipiului-deva.

Domeniile în care se vor încadra proiectele sunt:

-infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale – amenajare/reamenajare);

Advertisement

-amenajare/reamenajare spaţii verzi şi locuri de joacă;

-mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;

-amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);

-infrastructură cultural/sportivă;

-infrastructură socială;

Advertisement

smart City;

-educaţie;

-turism.

Fiecare cetăţean al Devei poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare dintre domeniile enumerate.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească proiectele pentru a fi eligibile:

Advertisement

-să fie de interes local şi să nu aibă caracter comercial, publicitar, politic sau etnic;

-să poată fi asimilate unei investiţii aflate în competenţa Primăriei Municipiului Deva, care vizează un spaţiu public aflat în proprietatea municipalităţii;

-să se refere doar la investiţii publice constând în dotări, modernizări, reparaţii ale bunurilor proprietate publică a municipiului;

-să nu fie contrare/incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare;

-să fie delimitate zonal;

Advertisement

-să nu genereze cheltuieli de funcţionare semnificative după implementare;

-să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.

Programul de bugetare participativă se desfăşoară după următorul calendar:

-10 februarie – 10 martie 2020: etapa de depunere a proiectelor. Persoanele care nu au competenţele sau echipamentele necesare pentru depunerea proiectelor vor primi suport din partea municipalităţii.

-11 martie – 30 aprilie 2020: etapa de analiză şi validare a proiectelor de către o comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Deva.

Advertisement

-1 mai – 1 iunie 2020: etapa de votare a proiectelor. Proiectele validate vor fi supuse votului cetăţenilor, pe site-ul Primăriei Municipiului Deva. Fiecare persoană va avea posibilitatea să voteze o singură dată, un singur proiect.

-2 – 5 iunie 2020: validarea şi comunicarea rezultatelor votului. Proiectele selectate în urma votului online vor fi implementate de Primăria Deva.

Mai multe informaţii despre bugetarea participativă, precum şi Regulamentul după care se desfăşoară acest program pot fi consultate pe www.primariadeva.ro, accesând linkul: https://deva.decide.direct/.

Bugetarea participativă este un proces deschis şi transparent, prin care cetăţenii oraşului sunt încurajaţi să identifice neajunsurile comunităţii şi să propună rezolvarea acestora prin soluţii sub formă de proiecte.

Anul trecut, în programul de bugetare participativă derulat de Primăria Municipiului Deva au fost înscrise 25 de proiecte, dintre care 17 au fost declarate eligibile şi au intrat în etapa de vot. La votul online au participat 689 de cetăţeni. Cel mai votat proiect a fost „Treceri inteligente pentru pietoni pe Bulevardul 22 Decembrie” (116 voturi), implementat de municipalitate în 2019.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Ziua Familiei încununată de dragoste și longevitate la Petrosani

Publicat

pe

Redactat de

Într-o atmosferă plină de emoție și bucurie, comunitatea locală din Petrosani a celebrat Ziua Familiei într-un mod cu totul special.

Evenimentul a fost marcat de o serie de activități dedicate unității familiale și recunoașterii longevității căsniciei. O notă specială a fost adăugată de premiile acordate celor 19 cupluri care au sărbătorit 50 de ani de căsnicie, o dovadă strălucitoare a devotamentului și dragostei lor.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a subliniat importanța valorilor familiale și a recunoașterii eforturilor depuse de aceste cupluri în menținerea unității și armoniei în familie.

“Dumneavoastră, cei care ați împlinit 50 de ani de căsătorie, pentru noi, cei mai tineri sunteți un exemplu. Vă mulțumim pentru ceea ce ați făcut de-a lungul vieții și până acum pentru familiile dumneavoastră și pentru marea familie a Petroșaniului. De-a lungul vieții ați trecut prin greutăți mult mai mari decât trecem noi în zilele noastre. Vă apreciem foarte mult pentru ați muncit foarte greu, dar ați știut și să iubiți, să fiți toleranți, să fiți înțelegători. Cel mai important este că dumneavoastră, pe baza valorilor fundamentale creștine ați reușit să vă întemeiați o familie și să trăiți împreună 50 de ani”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Fiecare cuplu de aur a fost răsplătit cu o diplomă de onoare. În timp ce aceste premii au fost gesturi simbolice, ele au purtat în ele greutatea întregii vieți petrecute împreună și a legăturii indestructibile care i-a unit.

Emoțiile au atins apogeul în momentul în care fiecare cuplu de aur a fost invitat să împărtășească câteva gânduri și amintiri din călătoria lor de viață. Poveștile lor au fost pline de râs, lacrimi și înțelepciune, ilustrând căsătoria ca un drum plin de provocări, dar și de satisfacții profunde.

Advertisement

Evenimentul s-a încheiat cu un moment de comemorare și de recunoaștere a tuturor familiilor prezente, ca simbol al unității și solidarității comunitare. Într-o lume în care ritmul alert al vieții poate să ne distragă atenția de la cele mai importante valori, Ziua Familiei la Petrosani a reamintit tuturor că iubirea și devotamentul în cadrul familiei sunt adevăratele comori ale vieții.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Episcopia Devei și Hunedoarei extinde educația la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Începând cu toamna anului 2024, Episcopia Devei și Hunedoarei extinde activitatea educațională la Deva prin adăugarea a două cicluri de învățământ: primar și gimnazial.

Aceste cicluri sunt integrate în structura Seminarului Teologic Ortodox Sfânta Ecaterina de la Prislop. Astfel, începând cu anul școlar 2024-2025, o clasă pregătitoare și o clasă a V-a vor fi deschise pentru elevii din Deva, cu perspective de continuare a acestor cicluri în anii următori. De asemenea, începând cu anul 2022, la Deva funcționează deja Grădinița Episcop Gurie Georgiu, unde aproximativ 80 de preșcolari beneficiază de un mediu creștin pentru învățare și joacă

”O nouă școală la Deva sub egida Episcopiei Devei și Hunedoarei. Episcopia Devei și Hunedoarei își extinde activitatea educațională la Deva. Încă din anul 2022 funcționează la Deva Grădinița Episcop Gurie Georgiu, unde învață, se joacă și cresc într-un mediu creștin 80 de preșcolari. Începând cu toamna anului 2024, în Deva vor funcționa sub egida Episcopiei Devei și Hunedoarei, ca structură a Seminarului Teologic Ortodox Sfânta Ecaterina de la Prislop, încă două cicluri de învățământ, primar și gimnazial. Astfel, în anul școlar 2024-2025 o clasă pregătitoare și o clasă a V-a își vor deschide porțile pentru elevii din Deva, aceste cicluri școlare continuând în anii următori. Informații suplimentare se pot obține la sediul Episcopiei Devei și Hunedoarei sau la numărul de telefon 0769090960”, informează reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei.

FOTO: FACEBOOK EPISCOPIA DEVEI ȘI HUNEDOAREI

Citeste mai mult ...

Actualitate

Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC), extins în alte nouă localități din județ

Publicat

pe

Redactat de

Cetățenii din alte nouă localități ale județului Hunedoara pot accesa digital serviciile de înregistrare a evenimentelor majore de stare civilă, respectiv nașteri și decese.

Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) a fost extins în 25 de noi localități, nouă dintre acestea fiind din județul Hunedoara. Este vorba despre localitățile Haţeg, Brad, Simeria, Peştisu Mic, Băcia, Băiţa, Certeju de Sus, Şoimuş, Hărău.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă o nouă extindere a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) cu 25 de localităţi. Începând de astăzi, cetăţenii din următoarele municipii, oraşe şi comune pot accesa digital serviciile de înregistrare a evenimentelor majore de stare civilă, respectiv naşteri şi decese, după cum urmează:

Judeţul Cluj: Turda, Câmpia Turzii

Judeţul Iaşi: Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău, Butea

Advertisement

Judeţul Hunedoara: Haţeg, Brad, Simeria, Peştisu Mic, Băcia, Băiţa, Certeju de Sus, Şoimuş, Hărău

Judeţul Ialomiţa: Fierbinţi-Târg, Căzăneşti, Sfântu-Gheorghe, Balaciu, Sineşti, Dridu, Perieţi, Jilavele, Coşereni, Moviliţa.

“Această reuşită vine în urma eforturilor continue depuse de MAI pentru îmbunătăţirea şi accesibilitatea serviciilor oferite cetăţenilor”, se arată într-un comunicat al MAI.

Reamintim că, începând cu data 8 mai 2024, a fost demarată o primă etapă de extindere a SIIEASC, cetăţenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanţa, Slobozia, Iaşi, Deva, Sibiu, Timişoara şi judeţul Ilfov putând obţine în format digital, dar şi fizic, la cerere, certificate de naştere şi deces.

Punerea în funcţiune, la nivel naţional, a Sistemului Informatic are ca termen de finalizare data de 24 septembrie 2024.

Advertisement
Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate