Rezultatul muncii, depusă în ultimii ani, a specialiștilor de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, este concretizată în editarea unor volume prezentate, cu prilejul unui eveniment ce a fost organizat de instituția culturală. Este vorba despre cinci volume care cuprind, informații și/sau fotografii inedite. Cel mai important dintre acestea este anuarul științific al muzeului devean -„Sargeția, Acta Musei Devensis”, care, în cele aproape 400 de pagini ale sale, cuprinde articole care mai de care mai interesante, de etnografie, istorie modernă și contemporană, și multe altele.
O parte a rezultatelor științifice ale colectivului MCDR Deva se regăsesc în paginile unor volume prezentate, zilele trecute, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Sala Șemineului a Palatului Magna Curia din Deva. Cu acest prilej, a fost lansat anuarul științific al muzeului devean. Totodată, au fost prezentate mai multe volume, care se împart în două categorii: de autor și de studii și articole ale unor cercetători din țară și din străinătate. Cel mai semnificativ din acest punct de vedere este anuarul științific al MCDR Deva, „Sargetia, Acta Musei Devensis”, coordonat de dr. Ioan Alexandru Bărbat. Apărut la Editura Mega, din Cluj -Napoca, anuarul muzeului devean a ajuns la numărul IX, 2018, din seria nouă, (Nr. 45-XLV). De menționat că, primul număr al acestuia a fost publicat în anul 1937. În cele 374 de pagini, anuarul cuprinde articole de arheologie, istorie modernă și contemporană, istoria culturii, etnografie și altele. În cadrul evenimentului, acesta a fost prezentat de către muzeograful Maria Basarab, specialist în carte veche.
„Sate la marginea lumii”, în varianta bilingvă
Un alt volum, prezentat în cadrul aceluiași eveniment desfășurat la Palatul Magna Curia, sediul MCDR Deva, este cel semnat de Daniel I. Iancu, cercetător științific III în cadrul MCDR. Intitulat „Sate la marginea lumii. Arhitectură tradițională din județul Hunedoara / Villages at the edge of the world. Vernacular architecture in Hunedoara County”, volumul a apărut la Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2018, și este, practic, o reeditare a volumului din 2015, de data aceasta, și în limba engleză, pentru a putea promova și pe plan extern valorile tradiționale de pe tot cuprinsul județului Hunedoara, după cum spune însuși autorul acestuia. Daniel I. Iancu și colega sa, Georgeta Deju, șef secție Istorie și Artă din cadrul MCDR Deva, semnează și „Prin Europa în vreme de război… „Amintirile mele din Răsboiul Mondial 1914 – 1919”. 100 de fotografii din albumul căpitanului Valeriu Pascu, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2018. Acesta a fost editat în Anul Centenarului și cuprinde 100 de fotografii din albumul căpitanului Valeriu Pascu. Fostul căpitan a îndeplinit funcţia de port-drapel al gărzii naţionale din Orăştie și a fost participant la Marea Adunare Naţională de la Alba -Iulia. Albumul face parte dintr-o donație mai vastă, oferită muzeului din Deva prin anii ’70 de către fostul căpitan Valeriu Pascu. Acesta cuprinde, în total, 274 de fotografii, dintre care au fost alese cele mai reprezentative 100.
În cadrul aceluiași eveniment, a mai fost prezentat volumul „Representations, Sings and Symbols”, editat de Iosif Vasile Ferencz, Oana Tutilă, Nicolae Cătălin Rișcuța, apărut tot la Editura Mega, din Cluj-Napoca, în 2018. Prezentarea acestuia a fost făcută de dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător științific II în cadrul MCDR Deva. De asemenea, cei de față au mai putut asista și la prezentarea unui alt volum interesant, intitulat „Perspective și interpretări ale muzeologiei și patrimoniului în secolele XX-XXI”, apărut la Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2018, și semnat de dr. Gherghina Boda, cercetător științific I în cadrul MCDR Deva.
Doritorii pot procura toate aceste volume, în principal, de la sediul MCDR din Palatul Magna Curia din Deva, precum și de la secțiile din teritoriu ale instituției culturale.
Foto: Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
