Connect with us
Data: 20/04/2024
.

Actualitate

O nouă viață pentru 10 copii sărmani din Pui

Publicat

pe

Un preot hunedorean a reușit să schimbe viața a 10 copii, ce provin din familii cu o situație materială mai săracă. Părintele Sebastian Vândălac, căci despre el este vorba, le-a oferit micuților speranța unui viitor mult mai bun. El a construit o casă de tip familial, în comuna Pui, în care trăiesc aceste suflete nevinovate și în care au parte de condiții la care înainte puteau doar visa. Nu singur, ci ajutat de primăria localității, dar și de alți oameni de bine care au dat dovadă de foarte multă umanitate și au dorit să se implice cu tot sufletul pentru a contribui la schimbarea destinului acestor copii.

De câteva luni, în comuna Pui, din județul Hunedoara, funcționează o casă de tip familial, plină de veselie și chicotele a zece copii. Sunt opt fetițe și doi băieți care și-au găsit liniștea într-o căsuță cochetă și modernă, ridicată undeva prin centrul localității, și în care primesc toată atenția cuvenită și afecțiunea de care are nevoie orice copil. Au camerele lor, propriile paturi, jucării frumoase și haine curate. Dar, cel mai important au parte de educație, existând un personal care se ocupă îndeaproape de ei, în acest sens. Îi ajută la teme, îi angrenează în tot felul de activități, le pregătesc masa, așteptându-i cu hrană caldă, atunci când se întoc de la grădiniță sau școală. Totul, datorită părintelui Sebastian Vândălac, care a fost părinte paroh în comună până nu demult. El a fost cu inițiativa de a ridica o astfel de casă pentru copilașii sărmani din zonă, după ce, înainte, tot la Pui, a pus bazele unui centru after-school, frecventat de mai mulți copii. S-a gândit mult cum să facă să poată să-i ajute și mai mult pe micuții aflați într-o situație mai grea. Așa i-a venit ideea de a se construi această casă de tip familial. Se întâmpla prin 2015. Intenția sa i-a spus-o și primarului comunei Pui, Victor Stoica, care n-a stat pe gânduri și și-a oferit tot sprijinul pentru acest proiect, punând la dispoziție terenul pe care, în nici doi ani, a fost ridicat imobilul în care trăiesc acum, în condiții excelente, cei 10 copii.

„Mie mi se pare ceva normal”

Fapta părintelui, deosebit de sensibilă, a impresionat pe multă lume. Acestuia i se pare, însă, un lucru firesc. „Mie mi se pare un ceva normal ca un preot să aibă asemenea înclinări și să-i sprijine pe cei care sunt în dificultate. Ideea mi-a venit după ce am înființat acel after – school în comună, unde 25 de copii luau masa, își făceau temele… Am văzut că oamenii vor să ajute și atunci am zis să facem și o casă pentru copii. Oamenii vedeau că Biserica se implică continuu în viața comunității. Nu a fost chiar ușor la început, fiindcă a fost nevoie de multă umblătură, am făcut hârtii peste hârtii, dar am avut tot sprijinul Primăriei comunei Pui, care ne-a ajutat foarte mult, punându-ne la dispoziție și acel teren”, povestește preotul.

Atașați unii de alții

Copiii locuiesc acolo în permanență, fiind acum „sub aripa” părintelui Bogdan Vândălac, dar și a celor cinci persoane angajate special să se ocupe de ei. Dimineața se trezesc și se pregătesc pentru a merge la școală sau grădiniță. Un instructor în educație îi ajută în acest sens. Cât micuții lipsesc, personalul se ocupă de treburile gospodărești, până la prânz, când copiii se întorc acasă. După-amiaza, micii locatari au un program de odihnă și de joacă, după care își fac temele. Seara, când se apropie ora de culcare, nu de puține ori, preotul le citește povești. Între ei și părinte s-a creat o legătură strânsă, mai mult decât de prietenie. Sunt ca și o familie. Adevărată. “Eu unul n-aș mai putea fără ei. Pentru mine sunt ca și copiii mei. Dacă nu îi văd câteva zile, sunt terminat. Sunt niște copii foarte iubitori. Îți dau, pur și simplu, putere. Ceea ce noi am făcut prin acest gest, este, de fapt, un lucru normal pe care trebuie să îl facă Biserica”, mai zice părintele Sebastian Vândălac.

Advertisement

La vară, preotul ar vrea să îi ducă pe copii la mare. Nu știe dacă vor fi posibilități, dar își dorește să le facă această mare bucurie. „N-am mai fost până acum așa de departe, doar în excursii la munte sau în zone mai apropiate. Ne-am dori mult”, a adăugat acesta.

Părintele e hotărât să ducă la bun sfârșit această misiune nobilă pe care și-a asumat-o, aceea de a avea grijă de acești copii până când vor fi „pe picioarele lor”. Ba mai mult, în paralel, are și alte planuri, în scopuri nobile. Împreună cu Episcopia Devei și Hunedoara, ar vrea să deschidă la Deva o casă pentru mame și copii, dar și centre after-school în mai multe cartiere ale orașului, tot pentru copiii sărmani, proiecte pentru care se lucrează intens, în acest moment. Până când se vor materializa și aceste idei, părintele se va ocupa în continuare, cu aceeași strădanie, ca micuților din casa de tip familial din Pui să nu le lipsească nimic.

Acești copii au un alt mod de viață acum (…) Parcă sunt alții”

Primarul din Pui, Victor Stoica, spune că este un lucru minunat ceea ce s-a putut face pentru acești copii. Administrația locală a comunei sprijină, în continuare, achitând lunar costul tuturor utilităților, dar și a celor necesare cu întreținerea imobilului ce îi găzduiesc pe cei 10 micuți. “Acesta este un proiect de suflet, început prin 2015, cu preotul paroh de atunci, Sebastian Vândălac. El a venit la mine cu această propunere. Noi aveam un teren pe care doream să facem o altă investiție, însă, din cauză că aceea s-a tot tărăgănat, am dat curs inițiativei părintelui. Practic, s-a încheiat un parteneriat între Biserica Ortodoxă, prin Parohia Ortodoxă din Pui, și Consiliul Local al comunei Pui. Am cedat gratuit acel teren, am ajutat și cu construirea. De asemenea, sprijinim și prin plata tuturor utilităților, începând de la lemne de foc, energie electrică, apă, canal, până la întreținerea clădirii. Este un lucru foarte bun ceea ce s-a făcut pentru acești copii necăjiți. Ei au acum un mod de viață mult mai bun. Parcă sunt alții. Mă bucur mult!”

Advertisement

Actualitate

Simpozionul Naţional Studenţesc „GEOECOLOGIA”, la ediția XXI

Publicat

pe

Redactat de

Facultatea de Mine din cadrul Universității din Petroșani anunță faptul că Simpozionul Naţional Studenţesc „GEOECOLOGIA”, va avea loc în perioada 23-25 mai.

În acest an simpozionul ajunge la ediția XXI. Pe această cale organizatorii adresează invitația studenților, masteranzilor, doctoranzilor, cât și elevilor din învățământul preuniversitar de a lua parte la această manifestare.

”Universitatea din Petroșani și Facultatea de Mine organizează, în perioada 23 – 25 mai 2024, cel de-al XXI – lea Simpozion Naţional Studenţesc „GEOECOLOGIA”. Adresăm invitația studenților, masteranzilor, doctoranzilor și elevilor din învățământul preuniversitar, cercetători în domeniile ingineriei, de a participa la această manifestare științifică și a prezenta rezultatele cercetărilor întreprinse care se încadrează în tematica simpozionului”, anunță organizatorii.

FOTO: FACEBOOK GEOECOLOGIA UPET

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproape 400 de mii de puieți produși în pepinierele Direcţiei Silvice Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Direcția Silvică Hunedoara are pe o suprafață de aproape 16 hectare, nu mai puțin de 18 pepiniere permanente și 4 pepiniere cantonale.

Însumate, acestea produc annual aproape 400 de mii de puieți forestieri.

”În pepinierele Direcţiei Silvice Hunedoara (18 pepiniere permanente şi 4 pepiniere cantonale, cu o suprafaţă totală de 15.9 ha) sunt produşi anual cca. 350 – 400.000 puieţi forestieri”, informează reprezentanții Romsilva-Direcția Sivică Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK ROMSILVA-DIRECȚIA SILVICĂ HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

25 de noi proiecte de investiții, finanțate prin ”Anghel Saligny”

Publicat

pe

Redactat de

Nu mai puțin de 25 noi proiecte primesc finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Proiectele, în valoare totală de 326.828.899,51 de lei, urmăresc atât modernizarea drumurilor de interes local, cât și înființarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare menajeră, a stațiilor de epurare și a sistemelor de distribuție a gazelor naturale.

”Prin intermediul programelor coordonate de Ministerul Dezvoltării, locuitorii au acces egal la servicii de calitate. Avem, deja, exemple de proiecte implementate cu succes, care produc efecte vizibile pe termen mediu și lung și continuăm să sprijinim comunitătile locale în procesul de dezvoltare”, a precizat Adrian Ioan Veştea ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” vizează realizarea a peste 9.000 km de rețele de alimentare cu apă, 17.000 km de rețele de canalizare, 2.000 km de drumuri județene și 15.000 km de drumuri locale, precum și a 104 obiective de investiții, preluate din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru sisteme de distribuție a gazelor naturale.

FOTO: FACEBOOK MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI

Citeste mai mult ...

Asociația Composesorală Dealu Mare

Asociația Composesorală Dealu Mare, cu sediul în comuna Densuș, sat Poieni, nr. 20, județul Hunedoara, titular al planului: ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”, propus a fi realizat pe raza județului Hunedoara, anunță publicul interesat asupra audierii publice a proiectului de amenajament silvic, a Raportului de mediu și a Studiului de Evaluare Adecvată care va avea loc în data de 03.06.2024 începând cu ora 15:00 la Căminul Cultural din sat Poieni, nr. 24, comuna Densuș, județul Hunedoara.

Autoritățile participante:

Consiliul Județean Hunedoara

-APM Hunedoara

-Serviciul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Hunedoara

-Garda Forestieră Hunedoara

-Direcția Silvică Hunedoara

-Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate ST Hunedoara

-Direcția pentru Agricultură a județului Hunedoara

-Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara

-Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,, Iancu de Hunedoara”

-Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

-Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara

-Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Hunedoara

-Primăria Densuș

Dezbaterea este deschisă publicului interesat, care poate participa la ședință sau care poate trimite comentarii în scris APM Hunedoara la adresa Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, e-mail office@apmhd.anpm.ro, sau titularului la sediul din Comuna Densuș, sat Poieni, nr. 20, județul Hunedoara până la data de 03.06.2024.

Publicul interesat poate formula comentarii și ON LINE în timpul ședinței de dezbatere publică pe platforma Zoom accesând următorul link https://us05web.zoom.us/j/83203871478?pwd=a1VXQXbEIXhxvn3ZtlaimLffwflAwe.1 și folosind parola 4rq65R

Asociația Composesorală Dealu Mare, cu sediul în Comuna Densuș, sat Poieni, nr.20, județul Hunedoara, titular al planului: ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”, propus a fi realizat pe raza județului Hunedoara, anunță publicul interesat asupra disponibilizării proiectului de plan și a finalizării Raportului de mediu. Consultarea proiectului de plan și a Raportului de mediu se poate face la sediul titularului din sat Poieni, nr. 20, comuna Densuș, județul Hunedoara, de luni până vineri între orele 10:00-16:00.

Comentariile și propunerile se vor transmite în scris la sediul titularului și la sediul APM Hunedoara din Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, în termen de 45 de zile calendaristice de la data prezentului anunț.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate