Locuitorii municipiului Deva, dar şi turiştii care ajung, luna aceasta, în oraş au posibilitatea să vadă, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR), o banderolă tricoloră ce a fost purtată, cu mândrie, la Adunarea Naţională de la Alba-Iulia, de la 1 Decembrie 1918, de către port-drapelul Gărzii Naționale din Orăștie, Valeriu Pascu.
Banderola este prezentată în cadrul tradiţionale acţiuni, organizată de MCDR Deva, „Exponatul lunii” şi poate fi admirată după o sută de ani de la evenimentul crucial pentru istoria românilor şi la care Valeriu Pascu a fost martor. „Câteva repere biografice ni-l prezintă pe lt. Valeriu Pascu (11 noiembrie 1893, Săcărâmb, jud. Hunedoara – 21 ianuarie 1989, București), ca pe unul dintre românii din Transilvania care au luptat în Primul Război Mondial sub comanda Monarhiei austro-ungare, și care, întors acasă la Orăștie, a contribuit la organizarea activității Gărzii Naționale Române din localitate și la desfășurarea în bune condiții a alegerii delegaților din Orăștie pentru Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, participând, apoi, în calitate de locțiitor al comandantului și ca port-drapel, la adunare”, spune Georgeta Deju, şef serviciu Secţia de Istorie şi Artă a MCDR Deva.
Banderola a intrat în colecțiile muzeului din Deva în anul 1978, donată alături de alte obiecte care i-au aparținut lui Valeriu Pascu, majoritatea legate de evenimentele istorice trăite în preajma anului 1918. Este vorba despre mai multe decorații, uniforma militară purtată în calitate de căpitan în Armata Română, fotografii, cărți etc. Exponatul are lungimea de 36 cm, lățimea de 3 cm, iar pe culoarea galben a banderolei, Pascu a lăsat scris următorul text: „1 Decembre 1918. Alba Iulia Lt. V. Pascu”.
