
Activitatea jandarmilor în cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians, cofinanțat de UE, prin Programul Life+ al Comisiei Europene, a fost ieri prezentată de către „actorii” principali. Astfel că, de la începutul acestui proiect, în anul 2014, și până acum, numărul misiunilor efectuate de jandarmii hunedoreni a crescut cu 500 %. cele mai multe infracțiuni depistate de oamenii legii au fost în județul Arad, jandarmii Postului de Jandarmi Montan Vața de Jos, având competențe pe raza a nouă județe.
Jandarmii de la Postul Montan Vața de Jos contribuie la realizarea unuia dintre obiectivele Proiectului LIFE Connect Carpathians, respectiv „Reducerea conflictului om – animale sălbatice și creșterea gradului de toleranță cu privire la carnivorele mari”. Ineditul acestui proiect este dat de faptul că postul de jandarmi acționează pentru prevenirea, depistarea şi sancţionarea actelor de braconaj cinegetic, însă acționează și pentru combaterea celorlalte fapte antisociale pentru care Jandarmeria Română are atribuţii legale. „Există o procedură care este funcțională de doi ani, în care sunt cuprinse șapte instituții. Aceasta se referă la faptul că instituțiile abilitate intervin pentru protejarea vieților omenești, dar și a animalelor în caz că sunt carnivore mari, care își fac apariția sau animale mari, în diferite locuri publice. Numărul misiunilor a crescut cu 500% în anul 2016 față de 2014, iar în primul semestru al acestui an avem o tentință de creștere accentuată, chiar și față de anul trecut. De asemenea, numărul de infracțiuni crește constant, pe raza celor opt județe în care Postul de Jandarmi Montani Vața de Jos are competențe, fiind singura structură de jandarmi din țară care are competențe extrateritoriale”, a declarat colonel doctor Robert Vîță, inspectorul șef al IJJ Hunedoara. În cadrul echipei rapide de intervenții sunt angrenați rangeri, jandarmi, reprezentanți ai AJVPS și de la DSVSA.
„În Hunedoara implementăm acest proiect, care înseamnă conservare biodiversității și ne axăm pe urși și lupi. Important este ca și localnicii să se implice și să îi sprijinim și noi, deoarece au fost cazuri în care fie oamenii, fie animalele acestora au fost atacate de urși sau lupi. O metodă complementară pentru reducerea pagubelor cauzate de animalele sălbatice este utilizarea gardurilor electrice. Acestea acționează ca o barieră împotriva lupului sau a ursului, limitând accesul acestora în interiorul stânei. Avantajul folosirii acestei metode este dat de fatul că aceste garduri pot fi montate oriunde, iar montarea și utilizare lor este simplă și poate fi învățată de oricine. Până în prezent au fost amplasate aproximativ 52 de garduri electrice. O altă metoda utilizată este folosirea câinilor specializați pentru paza șeptelului. Drept urmare în cadrul proiectului au fost distribuiți 10 câini din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin, rasă națională cu rezultate eficiente în reducerea pagubelor”, a menționat Iain Trewby, managerul de proiect.
Consilieri, primari, polițiști, acuzați de braconaj
De la înființare până în prezent, efectivele Postului de Jandarmi Montan Vața de Jos au participat la 857 de misiuni. Dintre acestea, 543 au fost patrule independente la care au participat 1.160 jandarmi, 252 de acțiuni în comun cu Fauna&Flora International/Asociația Zarand la care au participat 576 de jandarmi și 63 de acțiuni în comun cu alte instituții (Administrația Parcului Natural Apuseni, Ocoale silvice/Garda Forestieră/Garda de Mediu/A.V.P.S ) la care au participat 132 de jandarmi. De asemenea, au fost constatate 250 de fapte ilegale, din care 207 fapte contravenționale, în valoare totală de 116.650 de lei și 43 de fapte de natură penală, cu 38 autori. În ceea ce privește numărul de infracțiuni comise în cele opt județe în care jandarmii hunedoreni acționează, Aradul este pe primul loc. În unele cazuri, au fost depistate persoane precum, consilieri, primari, chiar și polițiști care braconau, însă, deocamdată, dosarele se află pe rolul instanțelor, iar cei implicați în acest proiect nu au putut oferi mai multe informații despre acest subiect.
Postul de Jandarmi Montan Vața de Jos a fost înființat la data de iunie 2014, fiind subunitatea de jandarmi care asigură implementarea obligațiilor asumate de Jandarmeria Română în cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians.
Această structură are competenţă teritorială pe întreaga suprafaţă de desfăşurare a proiectului, care cuprinde ariile naturale din regiunea Coridorului Ecologic Apuseni – Meridionali. Această regiune leagă Munţii Apuseni de Carpaţii Meridionali, este formată din 17 situri Natura 2000 și cuprinde județele Alba, Arad, Bihor, Caraş Severin, Cluj, Gorj, Hunedoara şi Timiş. La nivelul acestei structuri acționează 9 jandarmi montani, pe o suprafață foarte întinsă (coridorul ecologic Munții Apuseni-Carpații Meridionali depășește 150 km lungime, în linie dreaptă, de la Nord la Sud) și se confruntă cu o situație operativă foarte diversificată.