
Peste 60 la sută dintre hunedoreni au votat în turul II al prezidențialelor
Hunedorenii s-au mobilizat ieri și au dat dovadă de spirit civic în cadrul turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Asta pentru că majoritatea și-a exercitat dreptul cel mai important al democrației, votul. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), peste 60 la sută dintre alegătorii din județul Hunedoara și-au exprimat opțiunea în ceea ce privește alegerea președintelui României, până la 21:00, oră la care s-au închis secțiile de votare.
Astfel, din cei 400.011 alegători înscriși în listele electorale permanente un număr de peste 250.000 și-au exprimat opțiunile. În județul Hunedoara au fost înființate 524 de secții de votare, mai puțin cu una față de scrutinele precedente fiind desființată secția din localitatea Vadu Dobrii, unde erau înregistrați doar 19 alegători.
Ștampile pierdute la Bucureșci și Petrila
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale nu a fost lipsit de incidente în județul Hunedoara. În localitatea Bucureșcii Bradului procesul de vot a început cu o oră și jumătate întârziere din cauză că președintele secției de votare a pierdut ștampila de control a secției. „În cazul acestei secții s-a dispus confecționarea unei noi ștampile de control. După ce ștampila a fost confecționată și transportată la secția de votare, procesul de votare a început la ora 8:25”, a precizat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean (BEJ) Hunedoara, judecător Cristina Roncioiu. În orașul Petrila a dispărut o ștampilă cu mențiunea „Votat”. În cauză a fost sesizată Poliția pentru efectuarea cercetărilor necesare. Potrivit reprezentanților BEJ Hunedoara procesul de votare nu a fost întrerupt din cauza acestui incident.
ACL a depus două plângeri penale
Repreentanții Alianței Creștin Liberale (ACL) au depus două plângeri penale pentru tot atâtea cazuri de vot multiplu identificate în județul Hunedoara. Plângerile au fost depuse de ACL București și vizează cazuri de vot multiplu identificate cu ajutorul unui soft care compară codurile numerice personale (CNP). Alegătorii care au votat de mai multe ori au fost identificați în orașul Simeria și în municipiul Petroșani. ACL a mai reclamat și înregistrarea în listele speciale de CNP – uri eronate. Mai mult liberalii spun că este suspect și faptul că în comuna Șoimuș au votat pe liste suplimentare peste 700 de persoane. „Sunt suspect de mulți votanți pe listele suplimentare la Șoimuș eu spun să declarăm comuna stațiune de interes turistic național dacă atrage așa mulți turiști”, a precizat primvicepreședintele ACL Hunedoara, Tiberiu Balint. Pe de altă parte, nici social-democrații nu au stat degeaba, aceștia au reclamat la poliție suspiciuni de turism electoral. Este vorba de cinci autocare, două la Petroșani și unul la Hunedoara, în urma cercetărilor s-a dovedit că turiștii chiar vizitaseră Castelul Corvinilor iar în primul caz era vorba de enoriași de la Mănăstirea Prislop.
[divide style=”2″]
Rănită grav pe trecerea pentru pietoni
O femeie în vârstă de 66 ani, din oraşul Simeria, a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost lovită de un autoturism, în timp ce traversa regulamentar DN 7, în zona Liceului Industrial din localitate. Accidentul s-a produs duminică seara, în jurul orei 17:50, când, femeia a traversat drumul pe trecerea pentru pietoni semnalizată şi marcată corespunzător. În timp ce traversa drumul, simerianca a fost lovită de un autoturism care circula pe direcţia de deplasare Simeria spre Orăştie. În urma accidentului, simerianca a fost grav rănită, fiind la Spitalul Judeţean Deva pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale de specialitate. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală.
Mihaela Tămaş