Daniel Iancu (foto), fost jurnalist și actualmente cercetător științific în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din reședința de județ, a obținut un premiu special la un concurs național dedicat pasionaților de fotografie din întreaga țară. Distincția i-a fost acordată pentru o fotografie, ce datează de pe la sfârșitul secolului al XIX -lea și care a impresionat juriul concursului la care deveanul a participat. Este vorba despre o fotografie ce oglindește trei femei din satul hunedorean Federi, comuna Pui, realizată de un fotograf maghiar, despre care nu se cunosc foarte multe lucruri. Daniel Iancu „a dat” peste ea, din întâmplare, în timpul periplului său pe ulițele ascunse ale așezărilor rurale retrase din județ, fiind cunoscută pasiunea sa pentru lumea veche a satului românesc.
“Fotografia – document etnografic”, așa se intitulează concursul național la care a participat fostul jurnalist din Deva. Alături de alți fotografi, pasionați de lumea satului, din întreaga țară, acesta s-a înscris la competiția organizată, pentru a 14-a oară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cele mai bune lucrări fiind, recent, premiate. Astfel, din peste 300 de fotografii, realizate de către pasionați de fotografie din toată România, poza lui Daniel Iancu a impresionat juriul concursului, acesta câștigând premiul special la secțiunea „Reproducere după fotografia veche”.
“Acest premiu este o recunoaștere a muncii mele”
Fotografia ilustrează trei femei, îmbrăcate în port popular, din satul Federi, comuna Pui, și a fost realizată, în urmă cu mai bine de un secol, de Krausz Gyula, un fotograf de origine maghiară, care, în acele timpuri, de odinioară, a avut un atelier la Deva, undeva pe strada Regina Maria, care se numea altfel pe atunci. Cum a găsit Daniel Iancu această fotografie foarte veche? În mod cu totul întâmplător.
„Mergând prin sate, în căutare de case vechi și arhitectură tradițională, am înnoptat la o familie care, aflând cu ce mă ocup, a scos albumul de fotografii. Printre pozele ce mi le-au arătat se afla și această fotografie, membrii familiei necunoscând persoanele din imagine, pe cele trei femei îmbrăcate în port popular. Am fotografiat-o și, din cercetările pe care le-am făcut, am aflat că poza a fost realizată de Krausz Gyula, despre care nu se știu prea multe date. Doar o singură fotografie, făcută de către acesta, am mai văzut”, povestește cercetătorul științific Daniel Iancu.
Fiind una dintre pozele care l-a impresionat, deveanul s-a gândit că fotografia merită scoasă în evidență. A înscris-o în concurs și a câștigat premiul special la secțiunea mai sus menționată. Distincția nu poate decât să îl bucure pe Daniel Iancu și vine ca o recunoaștere a muncii sale asidure, uriașe, de documentare fotografică și de teren. „Acest premiu este o recunoaștere a muncii pe care o fac, a proiectului pe care îl derulez cu susținerea MCDR”, a menționat acesta.
La ediția de anul trecut a aceluiași concurs, Daniel Iancu a câștigat locul doi la categoria „Fotografie alb/negru”.
A lansat o carte – album
Daniel Iancu este cunoscut pentru pasiunea sa pentru așezările rurale ascunse sau părăsite ale județului Hunedoara și nu numai. Cu aparatul foto nelipsit în bagaj, acesta a cutreierat, ani la rândul, prin locuri spectaculoase în cele mai izolate sate hunedorene. Din 2007, de când a început “hoinăreala” lui prin satele uitate ale județului, el a reușit să ajungă până în cele mai îndepărtate cătune, unele la marginea norilor, șterse din documente oficiale. A străbătut poteci de munte și drumuri ce nu se mai pot parcurge cu pasul. Totul, cu scopul de a imortaliza în imagini cele mai frumoase peisaje din aceste zone uitate. Rezultatul muncii sale, în cei zece ani de periplu, e o bogată arhivă cu sute de fotografii ce oglindesc arhitectura tradițională țărănească. Povestea fotografică a celor mai izolate așezări din județ se regăsește într-o carte – album, intitulată „Sate la marginea lumii. Arhitectură tradițională din județul Hunedoara”, pe care Daniel Iancu a lansat-o în luna decembrie a anului trecut.