Connect with us
Data: 29/03/2024
.

Actualitate - Eveniment

Muncă la distanță, folosind tehnologia informației și comunicațiilor, va fi reglementată și în România

Publicat

pe

Activitatea de tele-muncă (munca la distanță) – o transpunere a conceptului de “teleworking”, prevăzut în majoritatea statelor europene – va fi reglementată și în România, stabilește un proiect de lege aprobat de guvern în ședința de astăzi.

Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfășurată de către salariat și la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.

Desfășurarea activității în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puțin o zi pe lună și se poate extinde pe toată perioada de lucru.

Advertisement

Salariatul își poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adițional, după caz.

Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea și adaptarea relațiilor de muncă la realitățile socio-economice actuale, în raport cu evoluția dinamică a pieței muncii, și va oferi avantaje atât salariatului, cât și angajatorului. Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu închirierea spațiilor, utilitățile, consumul de carburant și parcul auto. În ceea ce-l privește pe salariat, acesta va elimina consumul de bani și de timp cu deplasarea de la și până la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de muncă și valorificării timpului de lucru, optimizându-și, astfel, raportul între viața profesională și cea personală.

Nu în ultimul rând, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii și îndeplinire a sarcinilor, vor crește șansele persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

Advertisement

Proiectul de act normativ aprobat astăzi de guvern urmează să fie trimis parlamentului, spre a fi supus dezbaterii și adoptării.

Informații suplimentare

În prezent, domeniul raporturilor de muncă, modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum și jurisdicția muncii sunt reglementate prin Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Advertisement

Un element obligatoriu al contractului individual de muncă îl constituie locul muncii. Potrivit Legii securității și sănătății în muncă nr.319/2006, prin loc de muncă se înțelege locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii și/sau unității, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii și/sau unității la care lucrătorul are acces în cadrul desfășurării activității.

Codul muncii prevede și posibilitatea de a lucra de acasă cu contract de muncă la domiciliu. Principala particularitate a acestui contract de muncă este că atribuțiile de serviciu se execută la domiciliul salariatului, locul muncii fiind în această situație domiciliul acestuia.

În contextul strategiei europene pentru ocuparea forței de muncă, Consiliul UE a invitat partenerii sociali să negocieze contracte care să ajute la modernizarea organizării pieței muncii, incluzând aranjamente de muncă flexibile, cu scopul de a oferi productivitate și competitivitate angajamentelor și pentru a realiza un echilibru între flexibilitate și securitate.

Advertisement

În acest sens, în anul 2002, la Bruxelles a fost încheiat între partenerii sociali un acord-cadru european privind teleworking-ul (tele-munca).

Ținând cont de modernizarea pieței muncii la nivel european, și Programul de Guvernare 2017-2020, la capitolul ”Politici publice în domeniul muncii și justiției sociale”, secțiunea ”Sprijin pentru familii și copii”, face referire la ”încurajarea încheierii de contracte de muncă cu timp flexibil și a tele-muncii pentru părinți”.

Advertisement
Advertisement

Actualitate - Eveniment

Noua telecabină de pe Cetatea Devei – pusă în funcțiune, începând de vineri, 29 martie

Publicat

pe

Redactat de

 

Noua telecabină de pe Cetatea Devei va fi pusă în funcțiune, începând de vineri, 29 martie, a anunțat primarul Florin Oancea. Turiștii și localnicii vor putea să folosească noul ascensor care are o capacitate aproape dublă față de cel vechi.

O veste bună pentru deveni și turiști – mâine vom inaugura Telecabina de la Cetatea Devei! Vineri, 29 martie 2024, la ora 12:30, se va pune în funcțiune pentru locuitorii municipiului nostru și pentru turiștii care ne vizitează orașul, Telecabina care facilitează accesul în Cetatea Devei. Noul ascensor înclinat are o capacitate de 30 de persoane și respectă toate cerințele obligatorii conform normelor și standardelor în vigoare și va crește siguranța de transport pentru cei care vizitează monumentul istoric. Vă așteptăm să fiți alături de noi la acest eveniment important pe care l-am așteptat cu toții!”, a transmis primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Advertisement

Sursa foto: Florin Oancea/Facebook

Lucrările de modernizare a telecabinei de la Cetatea Devei au fost finalizate la sfârșitul lui 2023, după doi ani și jumătate de la debutul acestora, însă noul ascensor nu a putut fi pus în funcțiune până la încheierea tuturor procedurilor de recepţie a obiectivului de investiţii.

O investiție de peste patru milioane de euro

Investiția, în valoare totală de peste patru milioane de euro, a presupus modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații (plecare și sosire), amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare. În zona de așteptare au fost montate bănci, coșuri de gunoi, a fost realizat iluminatul exterior cu led, au fost plantați copaci ornamentali și rondouri pentru flori. De asemenea, a fost iluminat arhitectural grupul statuar al gimnastelor. În plus, vizitatorii Cetăţii Deva vor putea să-şi cumpere bilete pentru telecabină folosind un sistem de e-ticketing.

Reamintim că, vechea telecabină a fost pusă în funcțiune în anul 2005 și avea o capacitate de 16 locuri. Instalația și echipamentele erau depășite din punct de vedere al sistemelor funcționale, iar telecabina veche nu mai făcea față afluxului mare de turiști.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

VIDEO|Lebădă, în pericol pe A1

Publicat

pe

Redactat de

O lebădă era în pericol de a fi lovită pe autostrada A1.

La data de 27 martie 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Hunedoara au fost sesizați telefonic de către un participant la trafic despre faptul că, în zona autostrăzii A1, pe raza comunei Șoimuș se afla un exemplar de pasăre de talie mare în pericol de a fi lovit de mașini. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat faptul că este vorba despre o lebădă care, după examinarea medicală de specialitate nu prezenta leziuni, motiv pentru care a fost ridicată din zona carosabilului și eliberată în mediul natural din zona râului Mureș, transmite IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate - Eveniment

Cartea ,,7 seri, 7 poveşti cu tata”, scrisă de Gladiola Cheţe, lansată la Galeria de Arte din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Galeria de Arte din municipiul Hunedoara a găzduit, miercuri seara, începând cu ora 18:00, lansarea cărții „7 seri, 7 poveşti cu tata”, a autoarei hunedorene Gladiola Cheţe, o carte pentru copii de toate vârstele.

Autoarea este la a patra carte publicată și este un cunoscut traducător cu o experiență de peste 20 de ani.

Cartea „7 seri, 7 poveşti cu tata” a fost lansată în compania unui grup de copii, elevii clasei a III-a A, de la Şcoala Gimnazială Nr. 6, prof. Mihaela Negrea, care au prezentat o scenetă din povestirile cărții. Consilierul școlar Livia Vlad și psihologul Liliana Popescu au vorbit despre avantajele și beneficiile lecturii asupra copiiilor și nu numai ca și efectul asupra dezvoltării în general. Solista de muzică populară Mariana Suciu Neidoni, coordonatoarea „Centrului Cultural Corviniana” (Casa de Cultură Hunedoara), a interpretat cântecul ,,Tată cu suflet curat”. În încheiere, au luat cuvântul autorul amintirilor din carte, tatăl Gladiolei Chețe, Ioan Haicu, şi autoarea propriu-zisă a cărţii, Gladiola Cheţe.

Advertisement

“O carte fascinantă! Veți citi cu amuzament despre poznele: cu ouăle de păsări dosite în sân de Remus, timbrele fiscale tăiate de pe contracte, la furat de fructe în livada lui Isaia. Vă veți amuza aflând cum se joacă fotbal pe teren de zgură, despre vaci pierdute sau despre ce se poate întâmpla când îți vine o idee nevinovată de a aduce caii satului acasă de la pășune, ori de a dresa un câine maidanez la sanie, ori al cailor prin fluierat … Dar vă las pe dumneavoastră s-o citiţi. Felicitări şi mulţumiri Gladiola! În cartea ta m-am regăsit ca părinte, ca fiică și mi-am revăzut copilăria. Emoții și doruri…”, a scris, pe rețeaua de socializare, Lucia Tănase, directorul Bibliotecii Municipale Hunedoara.

Sursa foto: Biblioteca Municipală Hunedoara
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate