Amplul proiect care vizează restaurarea şi punerea în valoare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, a fost prezentat, vineri, la Deva, în prezenţa reprezentanților Ministerului Culturii și Identității Naționale, ai Institutului Naţional al patrimoniului (INP), precum şi ai altor invitaţi. Studiul, realizat de specialişti ai INP împreună cu colectivul științific al șantierului arheologic, este unul complex pentru fosta capitală a statului dac. Directorul INP, Ștefan Bâlici, a apreciat că „aşa ceva nu s-a mai făcut în ultimii 30 de ani”.
La evenimentul, care s-a desfăşurat în Sala Şemineului a Palatului Magna Curia, au mai participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, ai administrației publice locale, precum şi ai instituțiilor și autorităților publice implicate în protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național. „Prezentarea de la Deva a proiectului este rodul protocolului de colaborare și al contractului de prestări servicii privind elaborarea de studii de investigații (etapa I și II) și DALI (etapa a III-a) pentru monumentul istoric de la Sarmizegetusa Regia – monument de importanță națională și universală, încheiate între CJ Hunedoara și INP în anul 2018”, au explicat reprezentanţii CJ Hunedoara.
Potrivit directorului INP, Ștefan Bâlici, proiectul are trei obiective principale. Primul se referă la conservarea materialului istoric care există, a vestigiilor arheologice, al doilea obiectiv este recuperarea înțelesurilor și a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor, iar al treilea presupune interpretarea și prezentarea monumentului. „Este un proiect major cum nu s-a mai făcut în România de mai bine de 30 de ani, un proiect de asemenea anvergură pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere și aș zice, dacă m-aș referi la un gest pe care îl facem aici, care mi se pare cel mai important, este acela de recuperare a topografiei antice care e o topografie antropică. Sunt terase geometrice făcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice și rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercăm să recuperăm în primul rând această topografie și apoi detaliile arhitecturale în măsura în care ruinele ne permit asta”, a declarat Ștefan Bâlici.
Un proiect în valoare de circa 145 de milioane de lei
Prezenţi la eveniment, secretarul de stat Alexandru Pugna şi secretarul general Rela Nicoleta Ștefănescu, de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, au reiterat sprijinul Guvernului pentru găsirea soluțiilor legale de transmitere în administrarea CJ Hunedoara a tuturor cetăților dacice de pe teritoriul județului Hunedoara. „Prezența noastră aici este garanția faptului că Ministerul Culturii și Identității Naționale este alături de dumneavoastră și că își dorește rezolvarea tuturor problemelor legate de proprietatea acestor locuri unde se găsesc cetățile dacice, dar și de rezolvarea proiectului foarte îndrăzneț care ne-a fost prezentat astăzi aici”, a declarat Alexandru Pugna.
La rândul său, vicepreședintele CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu, a subliniat importanța proiectului realizat de către specialiștii INP și a reconfirmat determinarea administrației județene pentru a pune în valoare patrimoniul național din Munții Orăștiei. „Astăzi vedem rodul studiilor făcute la Sarmizegetusa Regia, valoarea totală a acestui proiect fiind de aproximativ 145 de milioane de lei. Este vorba despre o sumă uriașă pentru un proiect uriaș, o sumă pe care CJ Hunedoara nu o are, dar care poate fi obținută din alte surse. Etapizat, se pot face pași concreți în realizarea obiectivelor propuse”, a spus vicepreşedintele CJ Hunedoara.
Studiile și documentațiile realizate de specialiștii INP vor sta la baza viitoarelor lucrări de conservare, restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia pe care CJ Hunedoara intenționează să le deruleze în următorii ani.