Eveniment cultural inedit, la Palatul Magna Curia din municipiul Deva, unde se află Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR). Locuitorii sunt invitați sâmbătă, pe 29 iunie, de la ora 23:00, la un spectacol neconvențional de proiecție cartată, bazat pe fapte istorice locale, cu un sound care îmbină nuanța medievală, prin instrumentul autentic caval, și elemente muzicale actuale: techno, tekno, hip-hop, culturi muzicale care domină prezentul.
Intitulat „Venus de Magna Curia Reloaded”, spectacolul este unul diferit, care spune, printr-un limbaj contemporal, vizual și muzical, povestea istorică a Máriei Széchy (Venus de Murany). Manifestarea are scopul de a aduce în atenția publicului larg a unuia dintre cele mai importante monumente istorice ale județului Hunedoara, și anume Palatul Magna Curia, al cărui istorie este strâns legată de Cetatea Devei. Evenimentul este o reluare, mult mai amplă, a spectacolului de proiecții din cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, organizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane în 18 mai 2019.
Cine a fost Mária Szechy?
Mária Szechy (1610-1679) a fost soția lui Ștefan Bethlen, nepotul principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen (cel care a ridicat Palatul Magna Curia). Ea a reprezentat, în istoria locală, un personaj vizibil rămânând în memoria colectivă, de-a lungul a peste 400 de ani, prin frumusețea sa, curajul de a își apăra principiile și de a nu se supune canoanelor vremii, fiind deopotrivă blamată și adulată. Povestea ei, plină de curaj, dar și de romantism merită spusă, fiind un punct de plecare în cunoașterea în detaliu a timpurilor istorice transilvănene și implicit hunedorene, a ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă medieval târzie, în secolul XVII.
Referindu-se la eveniment, artistul vizual Lucian Matei, autorul conceptului și regizorul spectacolului, spune că reprezintă o punte între realități, între atunci și acum, între memorie și prezent. El invită oameni de toate vârstele să participe la o manifestare artistică și culturală pașnică. „Pentru o dezvoltare prolifică a comunității avem nevoie, din punct de vedere social-psihologic, de prezența activă a oamenilor de toate vârstele. În prezent, există o tendință de a face spectacole în spații non-convenționale. Cum ar fi să facem un performance non-convențional într-un spațiu formal, dar în afara teatrului? Cum ar fi să facem un spectacol digital la un muzeu clasic de arheologie? Discrepanța dintre domenii, ea însăși poate să-i aducă laolaltă pe oameni cu interese diferite. Ceremonie versus escapism. Sărbătoare versus rutină. Ritualuri sănătoase versus fuga de realitate. E doar una dintre problematicele pe care le-am cercetat în dezvoltarea conceptului (…) Într-un secol XXI, tehnic și tehnologic, în care imaginea digitală, sound-ul aflat în perpetuă modificare, sunt dominante într-o lume marcată de inovații, descrierea istorică, punerea în valoare și prezentarea în fața publicului larg a patrimoniului istoric, trebuie să se racordeze la aceste elemente pentru a fi pe deplin încadrate și înțelese de societatea aflată într-o permanentă evoluție.
Evenimentul este organizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și în parteneriat cu Astronaut Kru (comunitate soundsystem Deva).
