Connect with us
Data: 20/04/2024
.

Actualitate

Lecție de reciclare selectivă, oferită de operatorul de salubritate Brai-Cata, la școala din Băița

Publicat

pe

Elevii școlii din Băița au participat, ieri, la o lecție de reciclare oferită de specialiști în domeniu. Managerul general al companiei Brai-Cata, Bogdan Constantinescu, alături de reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară-ADI Deșeuri, au mers în mijlocul copiilor, la invitația conducerii unității de învățământ, și le-au explicat acestora cât de importantă este reciclarea selectivă. Elevii s-au arătat receptivi la informațiile primite și au mărturisit că și ei reciclează, aducând P.E.T.-uri, hârtii sau cartoane la școală, pe care le aruncă, separat, în recipiente făcute chiar de ei.

Școala Gimnazială din Băița se numără printre puținele unități de învățământ din județul Hunedoara implicate în cunoscutul program, derulat la nivel mondial, eco-școala. Sunt doar patru școli în întreg județul Hunedoara care fac parte parte din acest proiect internațional, prin care elevii sunt învățați, de la cei mai mici și până la cei mai mari, să respecte mediul înconjurător. Este vorba despre Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din municipiu, Școala Gimnazială „I.D. Sîrbu” din Petrila și Școala Gimnazială din comuna Băița.

Parte din proiectul eco-școala, de opt ani

Școala de la Băița, în care studiază aproximativ 200 de copii, face parte de opt ani din acest proiect și, fiindcă una dintre temele de actualitate este tocmai reciclarea deșeurilor, conducerea unității de învățământ s-a gândit să invite reprezentanții firmei de colectare a deșeurilor -SC Brai-Cata, dar și reprezentanți ai ADI Deșeuri, să le explice copiilor cum se desfășoară acest procedeu atât de important pentru natură și mediul care ne înconjoară.

Bogdan Constantinescu, managerul general al societății Brai-Cata, le-a prezentat, în linii mari, elevilor proiectul de management integrat al deșeurilor și felul cum acesta se desfășoară în județul Hunedoara.

„Mesajul principal este să respectăm resursele, să avem grijă de ele. Deșeurile sunt o resursă. Am venit, astăzi (n.red. ieri, 7 mai), în cadrul proiectului eco -școala, derulat de școala din Băița, să le prezentăm copiilor proiectul de management integrat al deșeurilor derulat în județul Hunedoara. Băița face parte din zona 1 Brad, în cadrul căreia compania noastră colectează, sortează și valorifică deșeurile reciclabile și cele biodegradabile. Parte din deșeuri, cele care se colectează separat ajung în stația de sortare și sunt sortate pe fiecare categorie ulterior, fiind trimise către facilități de reciclare sau valorificare energetică în cadrul fabricii de ciment de la Chișcădaga”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al societății Brai-Cata.

Advertisement

Copiii au ascultat atenți, iar la finalul prezentării au declarat că și ei reciclează. „Dacă reciclăm, putem să ne facem o viață mai bună. Ajută și la starea noastră de bine”, este de părere eleva Cezara Avram. „În fiecare săptămână, îi rog și pe părinții mei să recicleze, să sorteze deșeurile și să le spună și celorlalți să facă același lucru pentru că doar așa putem avea un mediu curat. Hârtia pe care o adun, o aduc aici, la școală, deoarece avem coșuri special făcute chiar de noi și le punem acolo, separat”, a spus și colega ei, Georgiana Mihăilă.

Directorul Școlii Gimnaziale din Băița, Dorin Crișan, spune că, astfel de acțiuni de conștientizare, în rândul elevilor, sunt de bun augur. „Pentru noi este o reușită. Copiii au fost foarte receptivi, i-am invitat pe reprezentanții firmei Brai Cata tocmai pentru ca una dintre temele proiectului nostru este reciclarea deșeurilor. Și atunci, pentru a aprofunda mai bine cunoștințele copiilor în acest domeniu i-am invitat pe reprezentanții companiei și mă bucur că ne-au onorat cu prezența. Școala noastră face parte din acest program din 2010. Am muncit și se muncește foarte mult pentru educarea copiilor în acest scop. O parte dintre ei au luat chiar foarte în serios această activitate, iar roadele au început să se vadă”.

Reprezentanții companiei „Brai-Cata” i-au provocat și la un concurs pe elevi. În zonele noastre de activitate, zona 1 Brad, zona 2 Hațeg, zona 3 Centru, urmează să se deruleze un proiect. Este vorba despre Proiectul „10 cu felicitări pentru colectare separată”, un sistem inovativ de colectare separată a deșeurilor de hârtie și plastic prin care elevii din clasele gimnaziale concurează pentru cine aduce cele mai multe deșeuri. Acestea deșeuri sunt cântărite și cuantificate. Școala care va câștiga marele premiu va beneficia de o excursie în cadrul unei unități de reciclare, pentru a vedea cum se desfășoară acest procedeu”, a mai spus Bogdan Constantinescu, managerul general al societății Brai-Cata.

Advertisement

Actualitate

Simpozionul Naţional Studenţesc „GEOECOLOGIA”, la ediția XXI

Publicat

pe

Redactat de

Facultatea de Mine din cadrul Universității din Petroșani anunță faptul că Simpozionul Naţional Studenţesc „GEOECOLOGIA”, va avea loc în perioada 23-25 mai.

În acest an simpozionul ajunge la ediția XXI. Pe această cale organizatorii adresează invitația studenților, masteranzilor, doctoranzilor, cât și elevilor din învățământul preuniversitar de a lua parte la această manifestare.

”Universitatea din Petroșani și Facultatea de Mine organizează, în perioada 23 – 25 mai 2024, cel de-al XXI – lea Simpozion Naţional Studenţesc „GEOECOLOGIA”. Adresăm invitația studenților, masteranzilor, doctoranzilor și elevilor din învățământul preuniversitar, cercetători în domeniile ingineriei, de a participa la această manifestare științifică și a prezenta rezultatele cercetărilor întreprinse care se încadrează în tematica simpozionului”, anunță organizatorii.

FOTO: FACEBOOK GEOECOLOGIA UPET

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproape 400 de mii de puieți produși în pepinierele Direcţiei Silvice Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Direcția Silvică Hunedoara are pe o suprafață de aproape 16 hectare, nu mai puțin de 18 pepiniere permanente și 4 pepiniere cantonale.

Însumate, acestea produc annual aproape 400 de mii de puieți forestieri.

”În pepinierele Direcţiei Silvice Hunedoara (18 pepiniere permanente şi 4 pepiniere cantonale, cu o suprafaţă totală de 15.9 ha) sunt produşi anual cca. 350 – 400.000 puieţi forestieri”, informează reprezentanții Romsilva-Direcția Sivică Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK ROMSILVA-DIRECȚIA SILVICĂ HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

25 de noi proiecte de investiții, finanțate prin ”Anghel Saligny”

Publicat

pe

Redactat de

Nu mai puțin de 25 noi proiecte primesc finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Proiectele, în valoare totală de 326.828.899,51 de lei, urmăresc atât modernizarea drumurilor de interes local, cât și înființarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare menajeră, a stațiilor de epurare și a sistemelor de distribuție a gazelor naturale.

”Prin intermediul programelor coordonate de Ministerul Dezvoltării, locuitorii au acces egal la servicii de calitate. Avem, deja, exemple de proiecte implementate cu succes, care produc efecte vizibile pe termen mediu și lung și continuăm să sprijinim comunitătile locale în procesul de dezvoltare”, a precizat Adrian Ioan Veştea ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” vizează realizarea a peste 9.000 km de rețele de alimentare cu apă, 17.000 km de rețele de canalizare, 2.000 km de drumuri județene și 15.000 km de drumuri locale, precum și a 104 obiective de investiții, preluate din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru sisteme de distribuție a gazelor naturale.

FOTO: FACEBOOK MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI

Citeste mai mult ...

Asociația Composesorală Dealu Mare

Asociația Composesorală Dealu Mare, cu sediul în comuna Densuș, sat Poieni, nr. 20, județul Hunedoara, titular al planului: ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”, propus a fi realizat pe raza județului Hunedoara, anunță publicul interesat asupra audierii publice a proiectului de amenajament silvic, a Raportului de mediu și a Studiului de Evaluare Adecvată care va avea loc în data de 03.06.2024 începând cu ora 15:00 la Căminul Cultural din sat Poieni, nr. 24, comuna Densuș, județul Hunedoara.

Autoritățile participante:

Consiliul Județean Hunedoara

-APM Hunedoara

-Serviciul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Hunedoara

-Garda Forestieră Hunedoara

-Direcția Silvică Hunedoara

-Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate ST Hunedoara

-Direcția pentru Agricultură a județului Hunedoara

-Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara

-Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,, Iancu de Hunedoara”

-Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

-Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara

-Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Hunedoara

-Primăria Densuș

Dezbaterea este deschisă publicului interesat, care poate participa la ședință sau care poate trimite comentarii în scris APM Hunedoara la adresa Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, e-mail office@apmhd.anpm.ro, sau titularului la sediul din Comuna Densuș, sat Poieni, nr. 20, județul Hunedoara până la data de 03.06.2024.

Publicul interesat poate formula comentarii și ON LINE în timpul ședinței de dezbatere publică pe platforma Zoom accesând următorul link https://us05web.zoom.us/j/83203871478?pwd=a1VXQXbEIXhxvn3ZtlaimLffwflAwe.1 și folosind parola 4rq65R

Asociația Composesorală Dealu Mare, cu sediul în Comuna Densuș, sat Poieni, nr.20, județul Hunedoara, titular al planului: ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”, propus a fi realizat pe raza județului Hunedoara, anunță publicul interesat asupra disponibilizării proiectului de plan și a finalizării Raportului de mediu. Consultarea proiectului de plan și a Raportului de mediu se poate face la sediul titularului din sat Poieni, nr. 20, comuna Densuș, județul Hunedoara, de luni până vineri între orele 10:00-16:00.

Comentariile și propunerile se vor transmite în scris la sediul titularului și la sediul APM Hunedoara din Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, în termen de 45 de zile calendaristice de la data prezentului anunț.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate