Connect with us
Data: 29/03/2024
.

Actualitate - Eveniment

Laszlo Klein, fostul portar al Devei, își amintește de primul EURO al României

Publicat

pe

Între 30 ianuarie și 10 februarie, la Lijubljana, capitala Sloveniei, se va desfășura cea de-a XI ediție a Campionatului European (CE) de futsal.

La competiție sunt calificate 12 țări de pe „Bătrânul Continent”, printre care și România, care, din această săptămână, va juca la cel de-al patrulea EURO al său.

Amintiri frumoase

Advertisement

Tricolorii” au mai fost prezenți la edițiile din 2007, 2012 și 2014 și, de fiecare dată, în lot se găseau jucători de la Deva, fie că echipa ese numea CIP, pe vremuri, sau Autobergamo, acum. De altfel, Deva, alături de Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, sunt „capitalele” futsalului din România, dar reședința județului Hunedoara a fost și este principalul pol. În atare condiții, marii jucători de futsal ai României au jucat în cele trei orașe. Unul dintre aceștia este și portarul Laszlo Klein, în vârstă de 39 de ani, retras din activitate anul trecut, care a apărat, cu succes, și la Deva, care își aduce aminte de începuturile futsalului în România și la prima participare a „tricolorilor” la un CE.

„Îmi aduc aminte că pentru organizarea primului campionat în România ne-am organizat completând câteva fișe publicate în Gazeta Sporturilor. Am participat apoi la primul campionat organizat la Odorheiu Secuiesc, prin 2002. Am făcut apoi parte din prima generație a echipei naționale. Aveam deja 27 de ani. Cu toate acestea, la Odorhei eram cel mai tânăr din echipă! Țin minte că ne-am câștigat grupa și, ulterior, dreptul de a juca în prima divizie.Am fost convocat la echipa națională anul următor, în 2003, când s-au pus bazele primei reprezentative. A fost inițial un lot de 30 de jucători, după care am rămas 14 sau 15. Până la turneul final al CE din Portugalia, din 2007, am mai participat la câteva preliminarii. Era foarte greu să ajungi la un turneu final. Erau doar opt locuri! Calificarea în Portugalia a fost una pe care nu am cum să o uit. Participam la grupa preliminară din Slovenia, alături de naționala țării gazdă, de Belgia și de Moldova. Bătusem Belgia și Moldova, dar pierdusem la Slovenia. Mai era de disputat un meci, Slovenia – Belgia. Gazdelor le-ar fi fost suficientă pentru calificare și o remiză. Noi am plecat spre casă, nu am mai așteptat să se joace meciul Slovenia – Belgia. Pe drumul spre casă însă am fost anunțați că ne-am calificat la Campionatul European! A fost incredibil! A fost o experiență unică, ceva nemaipomenit. Să joci la EURO ceva ce nu poate fi descris în cuvinte. Când am văzut grupa din care facem parte, alături de Portugalia, una dintre cele mai bune naționale din lume, Italia, campioana europeană din 2003, și Cehia. Ne-am propus să învingem Cehia și am reușit. Confruntarea a fost chiar prima pentru noi la EURO 2007. Am învins cu 8-4, prin golurile marcate de Florin Matei, Cosmin Gherman, Robert Lupu, Gabriel Molomfălean și Lorand Szocs (Dintre aceștia, primii patru au evoluat, de-a lungul anilor, la Deva, Florin Matei, care va participa și la EURO Futsal 2018, fiind, în prezent, jucătorul campioanei Autobergamo. Printre marcatori s-a aflat și actualul selecționer Robert Lupu, iar Lorant Szocs va participa și el la CE, fiind printre puținii mari jucători de futsal autohtoni care nu au jucat la Deva, n. red.). La momentul acela, atât s-a putut. Noi nu putem însă să uităm ce meci am făcut împotriva Portugaliei, când am ratat câteva ocazii uriașe. Puteam furniza o mare surpriză. Lumea va ține minte însă doar rezultatul, 3-0 pentru Portugalia. La echipa națională era o atmosferă extraordinară. Eu eram coleg de cameră cu Lorand Szocs, dar eram cu toții prieteni. Aveam o relație specială cu Mimi Stoica (actualul jucător al celor de la Autobergamo, n. red.), de exemplu, cu Gherman, Gabriel Dobre, Emil Răducu )și ei foști jucători la Deva, n. red.), cu toți. Nu conta că veneai de la Odorhei sau de la Târgu Mureș sau cine știe de unde. Eram o echipă. Am jucat împreună nu doar la echipa națională, ci și la Odorhei, Târgu Mureș, la Deva, la Sfântu Gheorghe”, spunea Laszlo Klein, citat de site-ul frf.ro.

Greul cade pe umerii celor de la Autobergamo

Advertisement

La actuala ediție a CE de futsal, România erste într-o grupă cu Portugalia și Ucraina. Pe 31 ianuarie, de la ora 19.00, în Arena Stozice din Ljubljana, capitala Sloveniei, acolo unde se vor desfășura toate meciurile de la EURO 2018, România va juca cu Portugalia. În cel de-al doilea lor meci din grupe „tricolorii” vor juca, pe 2 februarie, cu începere de la ora 21.45, cu Ucraina. Ultimul meci al grupei C, cel dintre Portugalia și Ucraina, se va juca pe 4 februarie, de la ora 19.00. La turneul final sunt prezente 12 echipe, așa cum arătam și mai sus, care au fost repartizate în patru grupe a câte trei formații fiecare. În sferturile de finală se vor califica primele două clasate din cele patru grupe. Din lotul selecționat de Robert Lupu fac parte opt echipieri ai campioanei României la futsal, Autobergamo Deva, aceștia fiind portarul Petrișor Toniță și jucătorii de câmp Florin Matei, Cristian Matei, Adrian Pânzaru, Paulo Ferreira, Dumitru Stoica, Alpar Csoma și Florin Ignat. De asemenea, din lot mai fac parte încă doi jucători care au evoluat, în trecutul nu foarte îndepărtat, la Deva, fiind vorba despre portarul Vlad Iancu, acum la Informatica Timișoara, și de căpitanul echipei, Emil Răducu, singurul „stranier” convocat de Robert Lupu, care evoluează la Luxol Saint Andrews, capitala Maltei. Reprezentativa „tricoloră”, care a fost în cantonament la Deva până duminică, perioadă în care a jucat și două meciuri amicale cu selecționata Republicii Moldova, ambele câștigate, cu 5-4 și, respectiv, 6-4, ajunge în Slovenia în cursul zilei de astăzi.

Advertisement

Actualitate - Eveniment

Noua telecabină de pe Cetatea Devei – pusă în funcțiune, începând de vineri, 29 martie

Publicat

pe

Redactat de

 

Noua telecabină de pe Cetatea Devei va fi pusă în funcțiune, începând de vineri, 29 martie, a anunțat primarul Florin Oancea. Turiștii și localnicii vor putea să folosească noul ascensor care are o capacitate aproape dublă față de cel vechi.

O veste bună pentru deveni și turiști – mâine vom inaugura Telecabina de la Cetatea Devei! Vineri, 29 martie 2024, la ora 12:30, se va pune în funcțiune pentru locuitorii municipiului nostru și pentru turiștii care ne vizitează orașul, Telecabina care facilitează accesul în Cetatea Devei. Noul ascensor înclinat are o capacitate de 30 de persoane și respectă toate cerințele obligatorii conform normelor și standardelor în vigoare și va crește siguranța de transport pentru cei care vizitează monumentul istoric. Vă așteptăm să fiți alături de noi la acest eveniment important pe care l-am așteptat cu toții!”, a transmis primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Advertisement

Sursa foto: Florin Oancea/Facebook

Lucrările de modernizare a telecabinei de la Cetatea Devei au fost finalizate la sfârșitul lui 2023, după doi ani și jumătate de la debutul acestora, însă noul ascensor nu a putut fi pus în funcțiune până la încheierea tuturor procedurilor de recepţie a obiectivului de investiţii.

O investiție de peste patru milioane de euro

Investiția, în valoare totală de peste patru milioane de euro, a presupus modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații (plecare și sosire), amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare. În zona de așteptare au fost montate bănci, coșuri de gunoi, a fost realizat iluminatul exterior cu led, au fost plantați copaci ornamentali și rondouri pentru flori. De asemenea, a fost iluminat arhitectural grupul statuar al gimnastelor. În plus, vizitatorii Cetăţii Deva vor putea să-şi cumpere bilete pentru telecabină folosind un sistem de e-ticketing.

Reamintim că, vechea telecabină a fost pusă în funcțiune în anul 2005 și avea o capacitate de 16 locuri. Instalația și echipamentele erau depășite din punct de vedere al sistemelor funcționale, iar telecabina veche nu mai făcea față afluxului mare de turiști.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

VIDEO|Lebădă, în pericol pe A1

Publicat

pe

Redactat de

O lebădă era în pericol de a fi lovită pe autostrada A1.

La data de 27 martie 2024, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Hunedoara au fost sesizați telefonic de către un participant la trafic despre faptul că, în zona autostrăzii A1, pe raza comunei Șoimuș se afla un exemplar de pasăre de talie mare în pericol de a fi lovit de mașini. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat faptul că este vorba despre o lebădă care, după examinarea medicală de specialitate nu prezenta leziuni, motiv pentru care a fost ridicată din zona carosabilului și eliberată în mediul natural din zona râului Mureș, transmite IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate - Eveniment

Cartea ,,7 seri, 7 poveşti cu tata”, scrisă de Gladiola Cheţe, lansată la Galeria de Arte din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Galeria de Arte din municipiul Hunedoara a găzduit, miercuri seara, începând cu ora 18:00, lansarea cărții „7 seri, 7 poveşti cu tata”, a autoarei hunedorene Gladiola Cheţe, o carte pentru copii de toate vârstele.

Autoarea este la a patra carte publicată și este un cunoscut traducător cu o experiență de peste 20 de ani.

Cartea „7 seri, 7 poveşti cu tata” a fost lansată în compania unui grup de copii, elevii clasei a III-a A, de la Şcoala Gimnazială Nr. 6, prof. Mihaela Negrea, care au prezentat o scenetă din povestirile cărții. Consilierul școlar Livia Vlad și psihologul Liliana Popescu au vorbit despre avantajele și beneficiile lecturii asupra copiiilor și nu numai ca și efectul asupra dezvoltării în general. Solista de muzică populară Mariana Suciu Neidoni, coordonatoarea „Centrului Cultural Corviniana” (Casa de Cultură Hunedoara), a interpretat cântecul ,,Tată cu suflet curat”. În încheiere, au luat cuvântul autorul amintirilor din carte, tatăl Gladiolei Chețe, Ioan Haicu, şi autoarea propriu-zisă a cărţii, Gladiola Cheţe.

Advertisement

“O carte fascinantă! Veți citi cu amuzament despre poznele: cu ouăle de păsări dosite în sân de Remus, timbrele fiscale tăiate de pe contracte, la furat de fructe în livada lui Isaia. Vă veți amuza aflând cum se joacă fotbal pe teren de zgură, despre vaci pierdute sau despre ce se poate întâmpla când îți vine o idee nevinovată de a aduce caii satului acasă de la pășune, ori de a dresa un câine maidanez la sanie, ori al cailor prin fluierat … Dar vă las pe dumneavoastră s-o citiţi. Felicitări şi mulţumiri Gladiola! În cartea ta m-am regăsit ca părinte, ca fiică și mi-am revăzut copilăria. Emoții și doruri…”, a scris, pe rețeaua de socializare, Lucia Tănase, directorul Bibliotecii Municipale Hunedoara.

Sursa foto: Biblioteca Municipală Hunedoara
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate