Connect with us
Data: 18/05/2024
.

Actualitate

Investiții în sisteme de comunicație și fibră optică în comuna Lelese

Publicat

pe

În zilele noastre, este dificil de conceput o lume fără acces la telefonie mobilă, Internet sau televiziune. Dificil sau nu, încă mai sunt localități în care tehnologia nu a ajuns. Pentru a aduce acest confort oamenilor, în comuna Lelese s-au scris proiecte și s-au accesat fonduri europene pentru a schimba aparatura IT, dar și pentru a introduce fibră optică și stații speciale pentru telefonie mobilă, acolo unde oamenii sunt nevoiți să parcurgă și cinci kilometri să sune după ambulanță în caz de nevoie.

„Unul dintre proiectele care sunt în derulare în această perioadă, și pe care urmează să îl semnez la sfârșitul acestei săptămâni, la Timișoara, se referă la schimbarea întregii aparaturi IT din primărie. Prin acest prioiect ni se asigură și o nouă legătură, prin aparatele noi, la Internet, care să permită securizarea datelor personale și prelucrarea datelor personale exact așa cum ne cere legislația europeană în vigoare. Ceea ce nu e puțin lucru, pentru că puțin primării au bine puse la punct aceste aspecte. Pot spune că suntem printre puținele primării din țară care au accesat fonduri europene pentru a beneficia de bani europeni, pentru a schimba aparatura IT. Am reușit, ca o dată la patru-cinci ani, să facem proiecte și să obținem și finanțarea necesară pentru a mai schimba din aparatură”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, edilul-șef al comunei Lelese. Valoarea acestui proiect este de 25.000 de euro.

Fibră optică în fiecare casă din Cerișor

Un alt proiect pe care urmează să îl depună edilul comunei Lelese, este cel de introducere a fibrei optice în comună. „Suntem printre primii din țară, care am adus fibra optică în comunitățile rurale îndepărtate. Acum, vreau în satul Cerișor, unde nu este semnal GSM la telefon și nici Internet, să tragem fibra optică. Avem acolo câteva familii, oameni care și-au cumpărat case de vacanță, chiar și firme care ne-au solicitat acest lucru, pentru că ar putea lucra mult mai bine de acasă, dacă ar avea condițiile necesare. Practic, o să tragem fibra optică la fiecare casă, iar oamenii vor avea Internet de Bandă Largă, de mare viteză, de pe care pot avea și televiziune și tot ce vor. Noi am tras fibră optică până în comună, după care coloana principală am predat-o unui operator de telefonie mobilă și servicii fixe. Acum, operatorul mi-a dat acordul, iar din coloana principală o să tragem fibră optică la fiecare om acasă, cu tot cu aparatura necesară. Costurile le suportă Primăria Lelese, printr-un alt proiect pe fonduri europene. În momentul în care eu reușesc să finalizez lucrarea voi fi nevoit să o predau în exploatare operatorului, care va administra fibra optică”, a precizat Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

Runcu Mare, cu semnal la telefonia mobilă

În satul Runcu Mare nu există, în prezent, semnal GSM la telefon și nici Internet. Grav este faptul că oamenii de aici, dacă au nevoie de medic, trebuie să parcurgă între patru și cinci kilometri pentru a putea apela serviciul unic de urgență 112. Acum, pritr-un alt proiect scris de echipa primarului din comuna Lelese, acești oameni vor putea beneficia de 13 stații de telefonie mobilă prin satelit. „Este un proiect realizat de o echipă tânără pe care o avem în primărie și căreia îi mulțumesc pentru acest lucru. Este vorba de satul Runcu Mare, unde nu este gram de semnal la telefonul mobil. Am încercat de-a lungul timpului să fac orice mi-a stat în putință să rezolv această problemă, însă până acum nu am găsit o soluție mai bună, pentru că satul este într-o vale greu accesibilă. Acum, prin acest proiect am reușit să instalăm 13 posturi de telefonie mobilă prin satelit, pentru că este singurul semnal pobisil acolo. După ce vor fi instatale și conectate, le vom da oamenilor în custodie, în gospodării, iar ei vor avea telefonie și Internet prin satelit, cu condiția ca ei să își plătească abonamentul. Primăria va suporta costurile de instalare a tuturor aparaturilor necesare”, a conchis Ciprian Achim, primarul comunei Lelese. Proiectul va fi finanțat din bugetul local. Dacă vor mai fi cereri, primarul spune că au posibilitatea de a se extinde până la 20 de stații, în funcție de solicitări.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Noi dotări pentru Apele Române Mureș

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Bazinală de Apă Mureș și-a consolidat capacitățile de intervenție și întreținere a infrastructurii de gospodărire a apelor prin achiziționarea a două noi utilaje de excavație în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Echipate cu excavatoare cu braț lung Komatsu PC210LC-11E0, aceste utilaje sunt destinate utilizării în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba și Hunedoara.

Cu o putere de 165 CP la 2.000 rpm și o greutate de operare cuprinsă între 51.397 și 53.882 lbs (aproximativ 23.313 – 24.440 kg), aceste excavatoare sunt proiectate pentru a maximiza productivitatea în operațiunile de teren. Capacitatea cupei variază între 0,66 și 1,57 yd³ (aproximativ 0,5 – 1,2 m³), asigurând eficiența în manipularea materialelor.

Un aspect esențial al acestor utilaje îl constituie sistemul hidraulic inovator, care utilizează senzori de sarcină în centru închis pentru a asigura o funcționare fluidă, timpi de ciclu rapizi și un consum redus de combustibil. Componentele principale, precum brațul, cupa și link-ul, sunt realizate din oțel cu rezistență mare, conferindu-le durabilitate pe termen lung, necesară în mediul exigent al gospodăririi apelor.

Operatorii beneficiază de o experiență confortabilă în cabina spațioasă, echipată cu un scaun cu suspensie pneumatică încălzit și un monitor LCD color mare, care afișează informații esențiale pentru operațiuni. În plus, emisiile sunt semnificativ reduse datorită sistemului de post-tratare, inclusiv filtrului de particule diesel Komatsu (KDPF) și reducerea catalitică selectivă (SCR).

Funcționalitatea avansată a acestor utilaje include identificarea multi-operator, facilitând gestionarea eficientă a informațiilor de operare pentru fiecare utilizator. De asemenea, funcția de oprire automată la ralanti închide motorul după o perioadă setată, reducând astfel consumul inutil de combustibil și emisiile de gaze de eșapament.

Advertisement

FOTO: Apele Române Mureș

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident rutier la Șoimuș

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier a avut loc la Șoimuș.

În urmă cu puțin timp, pompierii Detașamentului Deva au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă dotată cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, pe raza localității Soimuș, unde a avut loc un accident rutier.

La sosirea echipajelor operative s-a constatat faptul că în accident au fost implicate un autocamion și două autoturisme.

Din fericire, nu au existat persoane care să necesite îngrijiri medicale.

Pompierii militari au asigurat la locul evenimentului măsurile de prevenire a incendiilor în astfel de cazuri și au acționat pentru pentru sablarea carosabilului întrucât au existat scurgeri de combustibil.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Noaptea Muzeelor, tur în Valea Jiului. Câte muzee vor fi deschise

Publicat

pe

Redactat de

Valea Jiului va fi gazda unui eveniment de anvergură internațională: „Noaptea Muzeelor”.

Cu un trecut minier bogat, Valea Jiului își deschide porțile către vizitatori prin intermediul a șase obiective muzeale importante. Printre acestea, Muzeul Mineritului din Petroșani se remarcă prin prezentarea istoriei mineritului într-un mod inedit, atrăgând un număr tot mai mare de vizitatori. De asemenea, la mansarda aceleiași clădiri, Muzeul Muntelui expune, în diverse secțiuni, exponate legate de activitățile montane.

Tot în Petroșani, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, publicul poate vizita Muzeul Momârlanului, Muzeul Instalatorului și Muzeul Mamei din Petrila, toate realizate cu umor și creativitate de artistul Ion Barbu. Pe platforma fostei exploatări miniere din Petrila, Muzeul Salvatorului Minier își deschide porțile, dedicat celor care au salvat vieți în subteran sau au pierit în evenimente tragice. De asemenea, Casa Memorială Ion D. Sîrbu valorifică moștenirea culturală a renumitului scriitor.

Un alt punct de atracție este expoziția organizată de Asociația Casa de Ajutor Reciproc CFR, care prezintă bancnote românești și internaționale, ceasuri, trenulețe și echipamente, oferind o experiență interactivă pentru toți vizitatorii.

La nivel județean, evenimentele culturale se extind și la Castelul Corvinilor din Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, asigurând o diversitate de activități culturale pentru toate gusturile.

ADTI Valea Jiului încurajează participarea activă la aceste manifestări, subliniind rolul crucial al unei vieți culturale dinamice în îmbunătățirea calității vieții și promovarea potențialului și istoriei regiunii. „Noaptea Muzeelor” reprezintă o oportunitate de a redescoperi și valorifica patrimoniul cultural local, contribuind la conștientizarea impactului fostei industrii miniere asupra comunității.

Advertisement
Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate