Connect with us
Data: 17/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

Florea Văetuș: „Fotbalul românesc este în cădere liberă” (I)

Publicat

pe

Județul Hunedoara a fost, până ne demult, un veritbail furnizor de jucători de mare valoare, mulți dintre aceștia ajungând internaționali de marcă.

Erau vremuri când, dacă se forța un pic nota, dar nu foarte mult, se putea face o echipă națională cu jucători legitimați, născușți sau lansați de echipele din județul Hunedoara, fiind vorba despre Corvinul și Jiul.

Antrenor la școala care îi poartă numele

Anii au trecut, lucrurile s-au schimbat, iar fotbalul hunedorean trăiește, de ceva vreme doar din amintiri cu și despre marii jucători. Unul dintre marii jucători ai Hunedoarei fotbalistice este și Florea Văetuș. L-am întâlnit pe nea Florică, unde altundeva, decât lângă „dreptunghiul verde” și, în mod firesc, am purtat o discuție, tema principală fiind, firește, fotbalul.

Reporter: Bine te-am găsit, nea Florică. Ce mai faci?

Advertisement

Florea Văetuș: Ce pot să fac? Nu pot să stau departe de fotbal. Antrenez la grupe de copii, la o școală de fotbal din Hunedoara, fiind onorat că aceasta îmi poartă numele. Avem mai multe grupe de copii, vreo 60 la număr, iar două dintre acestea joacă și în campionatul județean. Clubul este înființat, cu sprijinul lui Alin Modârcă, un mare iubitor al fotbalului, de vreo jumătate de an, antrenori, pe lângă noi, mai fiind Dănuț Tomșa și Ovidiu Muntean, plus Benone Tărău, care se ocupă de pregătirea portarilor, și, fără să mă laud, avem deja și unele rezultate. Pe lângă asta, mai și lucrez…

Rep.: Păi nu ai ieșit la pensie (Florea Văetuș a împlinit 61 de ani pe 23 noiembrie, n. a.)? Știam că ai avut grad militar.

F.V. : Sunt agent de pază la stadion. Aia cu gradul militar e o poveste veche. Totul a pornit de la o glumă. Eram la Corvinul, acea mare echipă a Hunedoarei, cu Mircea Lucescu antrenor. Dinamo umbla să îl ia pe Gabor, care venise după „mondialul” de juniori din 1981 ca „Balon de aur” și golgheter al competiției, dar Romică nu voia să plece la București. Știam de discuții și, în glumă, am zis că mă duc eu la Dinamo, iar despre acest lucru a auzit și Mircea Lucescu. Practic, Mircea Lucescu, căruia îi port o mare stimă, m-a trimis la Dinamo. Și, într-o zi, mă caută doi ofițeri în civil, la Hunedoara. Erau cu contractul făcut și eu doar l-am semnat. Mi-au lăsat un plic cu bani, să am de haine și alte cele, și m-au anunțat că sunt locotenent la „Economic”.

A reușit la Dinamo

Rep.: Acest lucru se întâmpla undeva în pauza competițională de iarnă a sezonului 1981-1982. Iar Dinamo avea ceva echipă atunci.

Advertisement

F.V. : Da, atunci fotbalul românesc avea valoare, nu ca cum, când este în cădere liberă. Să revin la Dinamo. Sincer, nu credeam că voi avea multe oportunități să joc. Pe postul meu, de vârf sau de extremă stângă, era concurență acerbă. Erau, atunci, la Dinamo, în atac, Dudu Georgescu, Pompiliu Iordache sau Costel Orac. De asemenea, mai era și Cornel Țălnar, pe dreapta, dar și oameni care veneau din linia de mijloc și puteau juca oricând pe posturile mele, în primul rând fiind Gigi Mulțescu, dar și Marin Dragnea ori Oneață Augustin. Și, totuși, am jucat, și zic eu că bine. În returul acelui campionat am jucat în 13 meciuri din 17 și am marcat cinci goluri. În sezonul următor am jucat în 31 din cele 34 de meciuri și am înscris de șapte ori. Iar ca antrenori am avut două nume mari ale fotbalului românesc, pe Valentin Stănescu și pe Dumitru Nicolae Nicușor. În plus, odată cu venirea la Dinamo a venit și prima convocare la echipa națională.

Deschizătorul drumului spre EURO 1984

Rep. : Deci între prima convocare și primul joc a fost o diferență.

F.V. : Da, așa este. Mircea Lucescu preluase echipa națională în toamna lui 1981, după ce se ratase calificarea la „mondialul” din Spania. La începutul lui 1982 Mircea Lucescu a convocat un lot, care avea să se numească selecționată divizionară, cu mulți jucători fără prezențe în echipa națională, printre care eram și eu, și am făcut un turneu în America Centrală și cea de Sud, meciurile jucate acolo nefiind trecute în palmaresul internațional. Primul joc oficial al meu în echipa națională a fost cel de pe 1 mai 1982.

Rep. : Acel meci de neuitat, cel cu Cipru, de la Hunedoara, primul din campania pentru EURO 1984, unde România a reușit să se califice în premieră.

Advertisement

F.V. : Exact, despre acel meci este vorba. Nici de această dată nu mă așteptam să joc, darămite să fiu titular. Dar așa a decis Mircea Lucescu să fiu extremă stângă, cu Gabor pe dreapta și Cămătaru vârf. În fine, a fost o atmosferă extraordinară și, în plus, jucam acasă, eu fiind născut și crescut în Hunedoara. Am câștigat cu 3-1, dar am avut o mare bucurie, poate cea mai mare din cariera de jucător, pentru că am reușit să deschis scorul, acasă, la meciul meu de debut în echipa națională. A fost o centrare a lui Aurică Țicleanu, un fundaș cipriot a sărit pe sub minge, balonul a ajuns la mine, am făcut o preluare pe piept și am marcat cu piciorul drept, eu fiind stângaci. A fost singurul meu gol la echipa națională, pentru care am jucat de șapte ori, în celelalte jocuri Mircea Lucescu folosindu-mă ca fundaș stânga.

Advertisement

Actualitate

Festivalul „Folk la Cetate”, la ediția a treia. Recitaluri cu Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi și alți îndrăgiți artiști, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Festivalul „Folk la Cetate” își continuă povestea și în 2024. O nouă ediție, a treia, a acestui îndrăgit eveniment, va avea loc la Deva, în data de 2 iunie, începând cu ora 18:00, în Piața Unirii din centrul istoric al municipiului.

 

Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi și alți îndrăgiți artiști de muzică folk vor urca pe scenă în recitaluri. „Așa cum v-am obișnuit de la edițiile anterioare, festivalul de folk de la Deva aduce anual cele mai „grele” nume ale folkului autohton, iar ediția din acest an nu putea să facă excepție. Vor fi prezenți pentru dumneavoastră, cu recitaluri: Vasile Șeicaru & Nicolae Matei, Ducu Bertzi, Constantin Neculae, Cătălin Stepa și Aurelian Epuraș, Marius Bațu, Cosmin Vaman & Alexandra Andrei”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Evenimentul va fi prezentat de colega noastră, Ioana Popescu.

Organizat prima dată în 2022

Festivalul „Folk la Cetate” este organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”.

Advertisement

Prima ediție a festivalului a avut loc în 2022 și a fost un real succes. Și ediția a doua, din 2023, a reunit numeroși iubitori ai acestui gen muzical, folkiști de renume impresionând publicul prezent.

Citeste mai mult ...

Actualitate

De 50 de ani, împreună la bine și la greu! Cuplurile de aur din Deva, premiate de administrația locală

Publicat

pe

Redactat de

Ceremonie emoționantă la Restaurantul „Casina” din Deva. Cuplurile de seniori care au împlinit cinci decenii de căsătorie, atât din oraș, cât și din localitățile aparținătoare municipiului, au fost premiate de administrația publică locală, cu bani, diplome aniversare și flori. Festivitatea de premiere a avut loc ieri, chiar de „Ziua Internațională a Familiei”, sărbătorită, în fiecare an, pe data de 15 mai.

Un număr de 104 perechi de seniori, din municipiul Deva, dar și din localitățile aparținătoare, care au împlinit cinci decenii de căsătorie, au fost premiate de Primăria şi Consiliul Local Deva, în cadrul festivității organizată ieri.

Îmbrăcați eleganți, doamne și domni, cu tâmplele albite și cu o vastă experiență de viață, au asistat la momente pline de emoție. Fiecare a „scris” o poveste de viață. Au reușit să își respecte jurămintele rostite împreună, în urmă cu jumătate de veac. Cu dragoste, înțelegere, răbdare și respect au împărțit și bune și rele pe drumul vieții. Au găsit maturitatea de a iubi, de a experimenta și de a învăța să trăiască în doi.

Primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, a înmânat premiile pregătite cuplurilor cu vârste respectabile. Fiecare pereche de seniori a primit, din partea Primăriei Municipiului Deva și a Consiliului Local, o diplomă de fidelitate, un premiu simbolic de 500 de lei și flori pentru doamne, edilul -șef al reședinței de județ felicitându-i pe fiecare în parte. S-au oferit strângeri calde de mână și s-au făcut fotografii.

Primarul Nicolae-Florin Oancea: ,,Este frumos și emoționant să sărbătoreşti o jumătate de secol de viaţă trăită împreună”

,,Este frumos și emoționant să sărbătoreşti o jumătate de secol de viaţă trăită împreună. Se spune că abia la 50 de ani, căsnicia îşi dovedeşte cu adevărat rezistenţa în timp şi, tocmai de aceea, se sărbătoreşte cu aur. Le doresc încă o dată sărbătoriţilor noștri, mulţi şi fericiţi ani împreună, în armonie şi sănătate. Să ne revedem bucuroşi la ,,Nunta de Diamant”!”, a declarat primarul muncipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea.

Advertisement

La eveniment a participat și prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin, care, la rândul său, a felicitat perechile de seniori, urându-le viață lungă și un sincer și călduros „La mulți ani!”. „Celebrăm „Ziua Internațională a Familiei”, o ocazie specială pentru a reflecta asupra importanței pe care familia o are în viața noastră și în societate. Familia este nucleul de bază al oricărei comunități, oferindu-ne sprijin, iubire și un sentiment de apartenență. În această zi deosebită, doresc să îmi exprim recunoștința față de toate familiile care, prin solidaritate și înțelegere, contribuie la dezvoltarea și bunăstarea societății noastre. Fiecare familie este unică și valoroasă, iar diversitatea lor reprezintă o forță ce ne îmbogățește comunitatea. La mulți ani tuturor familiilor!”, a transmis prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin.

Familiile premiate au domiciliul în municipiul Deva şi în localităţile aparţinătoare (Archia, Bârcea Mică, Cristur, Sântuhalm) şi au depus cerere înregistrată la Compartimentul Stare Civilă Deva.

Administraţia locală deveană acordă premii şi diplome de fidelitate cuplurilor care sărbătoresc „Nunta de Aur” începând din anul 2000. Fondurile destinate premierii sunt alocate de la bugetul local, prin hotărâre de CL.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Să se știe-n toată țara: Cupa e la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Corvinul Hunedoara a obținut cea mai mare performanță din istoria sa de peste un secol. Jucând la Sibiu, în finala Cupei României, Corvinul, divizionară secundă, a învins, după un meci dramatic, decis la lovituri de departajare, pe Oțelul Galați, din primul eșalon, cu scorul de 5-4!

Gălățenii au deschis scorul în minutul 27, prin Rusevic, cu un gol în vinclu, din marginea careului mare, dintr-o lovitură liberă ușor acordată. Corvinul nu resimte șocul și egalează, în minutul 39, când, la o centrare a lui Pîrvulescu, Zivulic are un semiluft iar Coman, cu un șut puternic, înscrie din 8 metri, 1-1 fiins scorul cu care s-a intrat la pauză.

În repriza a doua tot cei de la Oțelul înscriu primii, prin același Rusevic, care a transformat un penalty discutabil acordat de arbitrul Marcel Bîrsan. Hunedorenii revin, și de această dată, și în minutul 74, Manolache egalează cu un „lat” precis de la 16 metri și, în ciuda unei dominări toate a Corvinului pe final, la sfârșitul timpului regulamentar de joc tabela arăta 2-2 și s-a intrat în prelungiri.

În cele două reprize de prelungiri nu s-a mai înscris și, astfel, s-a ajuns la lovituri de departajare. Iar loteria nu a început deloc bine pentru hunedoreni, întrucât gălățeanul Cisotti transformă, iar șutul lui Coman este respins de Pap, portarul Oțelului.

Vine rândul lui Lefter, portarul Corvinului să se evidențieze, scoțând șutul lui Gaitan, pentru ca Manolache să restabilească egalitatea.

Lefter continuă minunile în poartă și respinge și șutul Lameira, iar Bradu aduce Corvinul în avantaj! Ghiocel trage pe lângă, iar Pîrvulescu poate aduce trofeul la Hunedoara, dar șutul său este respins de Pap!

Advertisement

Înscrie Silva și restabilește egalitatea, dar execuția lui Hergheligiu aduce, în premieră, Cupa României la Hunedoara, iar Corvinul va evolua în UEFA Europa League!!!

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate