O serie de expoziții, organizate în incinta Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, precum „Obiecte de tezaur din colecțiile MCDR”, care conţine artefacte de aur şi argint din preistorie până în perioada evului mediu, aflate în patrimoniul MCDR, sau „Matrița din bronz de la Sarmizegetusa Regia”, piesă unicat aflată în patrimonial muzeului devean, îi așteaptă pe vizitatori, în această perioadă.
Reprezentanții Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane îi întâmpină pe vizitatori, în această perioadă, cu o serie de expoziții, fiecare reprezentând adevărate file de istorie. Astfel, pe lângă obiectele de tezaur din colecțiile muzeului devean și matrița din bronz de la Sarmizegetusa Regia, vizitatorii mai pot admira și expozițiile inaugurate în cursul anului 2018, precum cea intitulată „Ipostaze hunedorene din epopeea unității românești: 1918”. „Aceasta este o expoziție închinată Centenarului Marii Uniri, dar rămâne de actualitate, datorită faptului că, după cum bine se cunoaște, până în primăvara anului 1920, Transilvania a fost condusă de un Consiliu Dirigent din care au făcut parte și doi hunedoreni. Practic, primele decizii importante luate imediat după actul de la 1 decembrie 1918, au avut drept bază legală decretele emise de acest consiliu”, a declarat istoricul Daniel I. Iancu, cercetător științific la MCDR Deva.
Veșminte tradiționale românești și unelte făurite de daci, expuse la muzeul devean
Vizitatorii care calcă pragul muzeului devean în acestă perioadă, mai au ocazia să admire și expoziția „Trecut și prezent în natura hunedoreană”, care include o parte din bogatul patrimoniu al colecţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul muzeului, dar și expoziția „Ambient nobiliar de sfârșit de secol XIX, început de secol XX”. Expoziția intitulată „Ia românească – simbol al identității naționale” îi așteaptă și ea pe și cei care doresc să admire frumoasele veșminte tradiționale. De asemenea, în spațiile amenajate în incinta muzeului sunt prezentate și piesele care compun expoziția „Metalurgia fierului”, în cadrul proiectului intitulat „Incursiuni dacice în spațiul virtual”. Sunt expuse artefacte din fier descoperite în aria capitalei Regatului Dac, precum: unelte specifice unui atelier de metalurgie, lupe şi lingouri de fier, unelte de dulgherie şi tâmplărie, unelte agricole, arme – mărturii ale civilizației dacilor din Munții Orăștiei. În exteriorul Palatului Magna Curia, poate fi admirată expoziţia „Lapidariu”, din care fac parte obiecte din piatră datate în preistorie, epocă dacică şi epocă romană, descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara.
Totodată, vizitatorii sunt așteptați și la punctele de lucru ale muzeului, din teritoriu: Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie, Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, Complexul Memorial Aurel Vlaicu, din localitatea cu același nume, Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, Complexul de Monumente de la Țebea și Casa-Muzeu „Avram Iancu” din Baia de Criș.
