Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva propune vizitatorilor, începând cu această săptămână, un nou exponat în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”, ce poate fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia. Exponatul lunii februarie, la MCDR Deva este unul dintre obiectele care au aparținut lui Petru Groza, respectiv carnetul de deputat primit în cadrul Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, din primăvara anului 1957. În urma alegerilor convocate pe data de 3 februarie din acel an, Frontul Democrației Populare (din care făceau parte Partidul Muncitoresc Român, Frontul Plugarilor, Partidul Naţional Popular şi Uniunea Populară Maghiară) a obținut aproximativ 98 % din voturi, iar carnetul de deputat cu numărul 2, emis la data de 18 martie, îi este atribuit lui Petru Groza. Pe lângă carnetul de deputat, expus cu acest prilej, mai există câteva obiecte ce au aparținut omului politic Petru Groza, care au intrat în patrimoniul M.C.D.R. Deva prin donația familiei Groza din 2 octombrie 1979 și provin din conacul de la Băcia al fostului prim-ministru. Exponatul poate fi vizionat pe tot parcursul lunii februarie, de marți până duminică, între orele 09:00-16:30.
Povestea lui Petru Groza
În urma alegerilor convocate pe data de 3 februarie în acel an, Frontul Democrației Populare (din care făceau parte Partidul Muncitoresc Român, Frontul Plugarilor, Partidul Naţional Popular şi Uniunea Populară Maghiară) a obținut aproximativ 98 % din voturi, iar carnetul de deputat cu numărul 2, emis la data de 18 martie, îi este atribuit lui Petru Groza. În 1907 Petru Groza obține doctoratul în științe juridice cu distincția magna cum laude. Groza a practicat avocatura în Lugoj, apoi în Deva. Cariera politică o începe în Partidul Național Român, unde are ocazia să fie alături de liderii mișcării naționale a românilor din Ardeal: Gheorghe Pop de Băsești, Ștefan Cicio-Pop, Alexandru Vaida-Voevod, Vasile Goldiș, Iuliu Maniu și alții. Pe 1 decembrie 1918 a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
La alegerile parlamentare din noiembrie 1919, primele pe baza votului universal, Petru Groza este ales deputat pe listele PNR. Dezamăgit de viața politică internă, se „autoexilează” la Deva, pentru a se dedica afacerilor sale. Revine în viața publică pe 8 ianuarie 1933, când fondează Frontul Plugarilor, iar în prim planul scenei politice după actul de la 23 august 1944. Pe 2 martie 1945 regele Mihai I l-a însărcinat pe Petru Groza, președintele Frontului Plugarilor, să alcătuiască lista noului guvern, iar pe 6 martie 1945 a acceptat lista prezentată de Petru Groza. Acesta și-a păstrat mandatul de prim-ministru până pe 2 iunie 1952. Petru Groza a decedat pe 7 ianuarie 1958, la vârsta de 73 de ani, răpus de cancer. A fost înhumat inițial la Cimitirul Ghencea-Militar, iar, ulterior, a fost depus în mausoleul din fosta Piață a Libertății din Capitală. Urna cu rămășițele pământești se află în cavoul familiei din cimitirul de la Băcia, localitatea în care s-a născut și a copilărit.
Pe lângă carnetul de deputat expus cu acest prilej, un calendar, ochelarii, bastonul și tabachera sunt câteva dintre obiectele ce au aparținut omului politic Petru Groza și care au intrat în patrimoniul MCDR Deva prin donația familiei Groza din 2 octombrie 1979.
