Connect with us
Data: 18/05/2024
.

Actualitate

Concursul „Citești și câștigi!” – sub semnul mișcării

Publicat

pe

Cea de-a VI-a ediție a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, concurs organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al Complexului Deva Mall, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, încheiată la începutul lunii decembrie, s-a desfășurat sub sloganul „Promovăm mișcarea”. Am ales acest slogan deloc întâmplător, am avut în gând dictonul latin mens sana in corpore sano, care sintetizează un adevăr din ce în ce mai actual: o minte sănătoasă se poate dezvolta doar într-un corp sănătos, iar mișcarea este unul dintre ingredientele necesare sănătății. De aceea, și premiile pe care le-am oferit la această ediție a concursului „Citești și câștigi!” au fost un îndemn la mișcare în aer liber, la mobilitate, la drumeții și ele au constat în trotinete electrice, biciclete, balance boards, role, dar nu au lipsit trofeele, cărțile, diplomele și alte obiecte necesare elevilor.

Aceste premii au fost oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara, al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara și al unor sponsori precum: Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Editura Humanitas București, Editura RAO București, Editura Trei București, Eurosport DHS S.A., Ingeco S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Pizzeria Al Forno Deva, Pizzeria Napoli Deva, Restaurant Castelo Deva, Restaurant Etiquette Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S. C. Anorom S.R.L. Hunedoara, S.C. Bosco Amico S.R.L. Hațeg, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, The Refresh Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva.

Și această ediție a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!” a fost un succes: elevii concurenți au fost bine pregătiți, au făcut față unor seturi de întrebări deloc ușoare, au concurat cu mult entuziasm, animați de dorința de a fi cei mai buni.

La a VI-a ediție a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!” au participat un număr de 26 de colegii și licee hunedorene, o participare record:

Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad,

Advertisement

– Colegiul Național „Decebal” Deva,

– Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

– Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva,

– Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

Advertisement

– Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva,

– Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva,

– Liceul Teoretic „Teglas Gabor” Deva,

– Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu,

– Liceul Teoretic Ghelari,

Advertisement

– Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg,

– Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara,

– Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara,

– Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara,

– Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara,

Advertisement

Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni,

– Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,

– Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Orăștie,

– Colegiul Economic „Hermes” Petroșani,

Advertisement

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

– Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

– Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina” Prislop – Silvașu de Sus,

Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria,

– Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani.

Advertisement

Plini de emoție, susținuți de colegii și profesorii lor, concurenții au trecut prin filtrele serioase ale etapelor, au răspuns la întrebările deloc ușoare care le-au testat cunoștințele de cultură generală din cele cinci domenii propuse: Științe, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie.

Fiecare etapă a concursului a reprezentat un pas spre marea zi a confruntării finale în care au rămas cei mai buni: Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani.

Confruntarea finală a fost palpitantă, a fost o luptă strânsă până la ultima întrebare. Concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, s-au mișcat cu ușurință prin toate întrebările, fie că a fost vorba de evenimente majore din istoria lumii, de personalități marcante ale literaturii, de locuri turistice unice în lume sau mari competiții sportive. Atmosfera concursului a fost electrizantă, în spatele echipelor s-au aflat colegi, profesori, toți își încurajau echipa și s-au bucurat împreună de victorie.

Concursul a fost câștigat de Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, pe locul doi s-a clasat Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, iar locul al treilea a fost ocupat de Colegiul Național „Decebal” din Deva.

Locul 4 (Mențiune) a fost ocupat de Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani

Advertisement

Locul 5 – Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg

Locul 6 Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria

Locul 7 Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad

Locul 8 Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina” Prislop

Locul 9 Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Orăștie

Advertisement

Locul 10 Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani

Locul 11 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia

Locul 12 Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva

Locul 13 Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva

Locul 14 Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara

Advertisement

Locul 15 Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni

Locul 16 Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara

Locul 17 Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie

Locul 18 Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva

Locul 19 Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva

Advertisement

Locul 20 Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara

Locul 21 Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva

Locul 22 Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu

Locul 23 Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva

Locul 24 Colegiul Economic „Hermes” Petroșani

Advertisement

Locul 25 Liceul Teoretic „Teglas Gabor” Deva

Locul 26 – Liceul Teoretic Ghelari

Au fost puse în joc premii importante: 8 trotinete electrice pentru locul I, 8 biciclete pentru locul al II-lea, 8 balance boards pentru locul al III-lea, 8 perechi de role pentru locul al IV-lea, 8 locuri în Tabăra Națională de Istorie și Civilizație Dacică și Romană de la Costești (Premiul juriului), 208 pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care au fost atribuite, prin tragere la sorți, chiar în ziua marii finale: o dronă, un uscător de păr, o undiță, o cutie utilă pescarului, un tricou, 4 DVD-uri, cinci invitații la restaurant pentru cinci echipe, trei premii în bani a câte 100 de lei fiecare, 208 vouchere a câte o băutură răcoritoare în orice locație The Refresh din țară.

Premiul Juriului a fost acordat concurenților de la Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, care au avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, au manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și au dovedit spirit de echipă și fair-play.

Trebuie remarcat efortul deosebit al bibliotecarilor Carmen Maria Barna, Diana Trif, Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Sorin Pascu, Mihaela Țoța și Daniel Oprean, care, cu profesionalism și meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenți au oferit răspunsuri corecte.

Advertisement

Felicitări câștigătorilor, felicitări tuturor concurenților, felicitări profesorilor, ne bucurăm împreună de această reușită a noastră.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Noi dotări pentru Apele Române Mureș

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Bazinală de Apă Mureș și-a consolidat capacitățile de intervenție și întreținere a infrastructurii de gospodărire a apelor prin achiziționarea a două noi utilaje de excavație în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Echipate cu excavatoare cu braț lung Komatsu PC210LC-11E0, aceste utilaje sunt destinate utilizării în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba și Hunedoara.

Cu o putere de 165 CP la 2.000 rpm și o greutate de operare cuprinsă între 51.397 și 53.882 lbs (aproximativ 23.313 – 24.440 kg), aceste excavatoare sunt proiectate pentru a maximiza productivitatea în operațiunile de teren. Capacitatea cupei variază între 0,66 și 1,57 yd³ (aproximativ 0,5 – 1,2 m³), asigurând eficiența în manipularea materialelor.

Un aspect esențial al acestor utilaje îl constituie sistemul hidraulic inovator, care utilizează senzori de sarcină în centru închis pentru a asigura o funcționare fluidă, timpi de ciclu rapizi și un consum redus de combustibil. Componentele principale, precum brațul, cupa și link-ul, sunt realizate din oțel cu rezistență mare, conferindu-le durabilitate pe termen lung, necesară în mediul exigent al gospodăririi apelor.

Operatorii beneficiază de o experiență confortabilă în cabina spațioasă, echipată cu un scaun cu suspensie pneumatică încălzit și un monitor LCD color mare, care afișează informații esențiale pentru operațiuni. În plus, emisiile sunt semnificativ reduse datorită sistemului de post-tratare, inclusiv filtrului de particule diesel Komatsu (KDPF) și reducerea catalitică selectivă (SCR).

Funcționalitatea avansată a acestor utilaje include identificarea multi-operator, facilitând gestionarea eficientă a informațiilor de operare pentru fiecare utilizator. De asemenea, funcția de oprire automată la ralanti închide motorul după o perioadă setată, reducând astfel consumul inutil de combustibil și emisiile de gaze de eșapament.

Advertisement

FOTO: Apele Române Mureș

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident rutier la Șoimuș

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier a avut loc la Șoimuș.

În urmă cu puțin timp, pompierii Detașamentului Deva au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă dotată cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, pe raza localității Soimuș, unde a avut loc un accident rutier.

La sosirea echipajelor operative s-a constatat faptul că în accident au fost implicate un autocamion și două autoturisme.

Din fericire, nu au existat persoane care să necesite îngrijiri medicale.

Pompierii militari au asigurat la locul evenimentului măsurile de prevenire a incendiilor în astfel de cazuri și au acționat pentru pentru sablarea carosabilului întrucât au existat scurgeri de combustibil.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Noaptea Muzeelor, tur în Valea Jiului. Câte muzee vor fi deschise

Publicat

pe

Redactat de

Valea Jiului va fi gazda unui eveniment de anvergură internațională: „Noaptea Muzeelor”.

Cu un trecut minier bogat, Valea Jiului își deschide porțile către vizitatori prin intermediul a șase obiective muzeale importante. Printre acestea, Muzeul Mineritului din Petroșani se remarcă prin prezentarea istoriei mineritului într-un mod inedit, atrăgând un număr tot mai mare de vizitatori. De asemenea, la mansarda aceleiași clădiri, Muzeul Muntelui expune, în diverse secțiuni, exponate legate de activitățile montane.

Tot în Petroșani, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, publicul poate vizita Muzeul Momârlanului, Muzeul Instalatorului și Muzeul Mamei din Petrila, toate realizate cu umor și creativitate de artistul Ion Barbu. Pe platforma fostei exploatări miniere din Petrila, Muzeul Salvatorului Minier își deschide porțile, dedicat celor care au salvat vieți în subteran sau au pierit în evenimente tragice. De asemenea, Casa Memorială Ion D. Sîrbu valorifică moștenirea culturală a renumitului scriitor.

Un alt punct de atracție este expoziția organizată de Asociația Casa de Ajutor Reciproc CFR, care prezintă bancnote românești și internaționale, ceasuri, trenulețe și echipamente, oferind o experiență interactivă pentru toți vizitatorii.

La nivel județean, evenimentele culturale se extind și la Castelul Corvinilor din Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, asigurând o diversitate de activități culturale pentru toate gusturile.

ADTI Valea Jiului încurajează participarea activă la aceste manifestări, subliniind rolul crucial al unei vieți culturale dinamice în îmbunătățirea calității vieții și promovarea potențialului și istoriei regiunii. „Noaptea Muzeelor” reprezintă o oportunitate de a redescoperi și valorifica patrimoniul cultural local, contribuind la conștientizarea impactului fostei industrii miniere asupra comunității.

Advertisement
Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate