Connect with us
Data: 19/04/2024
.

Actualitate

„Citești și câștigi” 2020 – Cei mai buni dintre cei buni în competiție

Publicat

pe

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al Complexului Deva Mall și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, a inițiat și a organizat, începând cu anul 2014, Concursul de cultură generală „Citești și câștigi!”. În acest an, 12 licee și colegii vor „lupta” în această competiție de cultură generală.

Acest concurs a fost conceput și organizat cu scopul de a trezi interesul elevilor pentru lectură și cunoaștere, de a-i obișnui cu spiritul de competiție și fair-play. Dacă la prima ediție au luat parte doar concurenți de la colegiile/ liceele din Deva, începând cu ediția din 2015, în concurs au fost antrenați și elevi de la colegii/ licee din județ. După consumarea celor șase ediții, am decis să organizăm un concurs în care să se întreacă colegiile/ liceele aflate pe primele 12 locuri în clasamentul general al concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, clasament alcătuit pe baza punctajului obținut de echipele concurente de-a lungul edițiilor precedente. Întrecerea se va desfășura anul acesta sub genericul „Cei mai buni dintre cei buni”.

Startul acestei noi și originale ediții a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!” s-a dat în ziua de 21 ianuarie 2020, ora 13:00, în incinta Complexului Deva Mall, etajul 3, Salle dʼOr, când s-au tras la sorți grupele preliminare. Concursul se desfășoară în perioada mai-iunie 2020, până în luna mai elevii având o perioadă de pregătire, de studiere și aprofundare a bibliografiei alcătuite de Biblioteca Județeană din cinci domenii ale cunoașterii: Științe/Generalități, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie.

De fiecare dată, prin întrebările formulate, am dorit să deschidem calea concurenților spre domenii mai puțin sau deloc studiate la școală. Ediția din acest an, „Cei mai buni dintre cei buni”, va oferi concurenților prilejul de a studia, de a aprofunda domenii care, pentru unii, sunt mai puțin familiare. Într-adevăr, parcurgând bibliografia pe care Biblioteca Județeană a alcătuit-o, se poate observa că ea cuprinde cinci domenii ale cunoașterii, cu întrebări extrem de interesante, care vor contribui la formarea unei solide culturi generale. Astfel, concurenții vor fi provocați să răspundă la întrebări din teme precum: Cucerirea Cosmosului, Parfumuri celebre și creatorii lor, Emil Racoviță, Jocurile Olimpice, Monumente UNESCO din România, Salvador Dali, George Orwell, Mihail Sebastian. Întrebările pe teme de geografie și istorie îi vor purta pe elevi prin India și la locurile sacre ale Terrei, vor cunoaște date importante despre populațiile lumii, vor face o fascinantă incursiune în lumea arabă, vor cunoaște istoria zbuciumată și misterioasă a papilor și vor fi cuceriți de spiritul și inteligența omului politic englez Winston Churchill. Vreau să menționez că am acordat o atenție specială limbii române, corectei ei folosiri în această epocă în care degradarea acesteia a devenit un fenomen îngrijorător. De aceea, un set de întrebări va fi strict legat de ortografie, ortoepie, pentru a evita erorile frecvente din limbajul de fiecare zi.

Premii consistente

Premiile vor putea fi oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al unor sponsori. Concursul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara. Chiar dacă este un concurs de cultură generală, el se va desfășura după modelul unui campionat sportiv: vor exista grupe preliminare, sferturi, semifinale, finala mică și finala mare. Au fost puse în joc premii importante: 8 laptopuri pentru locul I, 8 trotinete electrice pentru locul al II-lea, 8 hoverboards pentru locul al III-lea, 8 perechi de role pentru locul al IV-lea, 8 locuri în Tabăra Națională de Istorie și Civilizație Dacică și Romană de la Costești (Premiul juriului), 96 de vouchere a câte o băutură răcoritoare, 96 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care vor fi atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale.

Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Județeană, el fiind format din: Ioan Sebastian Bara, manager, Luminița Mioara Vulcan, șef Serviciu Relații cu Publicul, Diana Ferencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bibliotecar, Sorin Pascu, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Mihaela Țoța, bibliotecar, Daniel Oprean, analist programator.

Advertisement

Dorim mult succes tuturor, fie ca cei mai buni să câștige!

La ediția din acest an vor fi implicate 12 colegii și licee din județul Hunedoara:

– Colegiul Național „Decebal” Deva,

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

– Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg,

Advertisement

– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni,

– Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara,

– Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

– Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad,

Advertisement

– Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara,

Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

– Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani.

Cu deosebită considerație,

Advertisement

Manager, Ioan Sebastian Bara

Advertisement

Actualitate

FOTO: Iarna s-a reîntors în zonele montane

Publicat

pe

Redactat de

Zonele montane au fost acoperite de un strat subțire de zăpadă, chiar și în mijlocul lunii aprilie. Drumarii au fost nevoiți să intervină în județele Hunedoara și Vâlcea, unde zăpada a acoperit DN 7A.

Imaginile postate de drumari arată DN 7A, la limita dintre județele Hunedoara și Vâlcea, acoperit de un veșmânt alb, însă zăpada este mai mult o amintire a iernii decât o prezență masivă.

Chiar și în fața acestui strat subțire, drumarii au intervenit pentru a asigura circulația în siguranță, conștienți fiind de imprevizibilitatea condițiilor meteo montane.

De altfel, și în masivele montane din județ s-a așternut un strat subțire de zăpadă.

FOTO: DRDP Timișoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Pași pentru modernizarea Parcului Central din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Central din municipiul Hunedoara urmează a intra într-un amplu proiect de reabilitare.

În acest moment proiectul tehnic este finalizat și se află în analiza celor de la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. După ce documentația va fi gata, se va depune o cerere de finanțare pentru acest proiect.

”Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de persoanele care urmăresc această pagină, în ultimii doi-trei ani, este: „De ce nu faceţi ceva şi cu Parcul Central?”. Facem! Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 415/2022 a fost aprobată Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie. Proiectul tehnic este gata şi se află acum în analiza Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest (instituţia căreia ne vom adresa pentru obţinerea finanţării). De îndată ce toată documentaţia necesară va fi gata, vom depune o cerere de finanţare a proiectului. Astăzi, cu ajutorul unor randări grafice, putem prezenta viziunea Primăriei municipiului Hunedoara despre felul în care va trebui să arate Parcul Central, după finalizarea lucrărilor”, informează reprezentanții Primăriei Municipiului Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Termen de depunere prelungit pentru „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”

Publicat

pe

Redactat de

Termenul de depunere a proiectelor pentru apelul „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” din cadrul Programului Tranziție Justă, a fost prelungit până în data de 20 mai 2024.

Prin componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, județul Hunedoara va beneficia de aproximativ 181 de milioane de euro, din această sumă Văii Jiului revenindu-i aproape 49 de milioane de euro pentru investiții directe.

”ADR Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Tranziție Justă, anunță că a fost prelungit termenul de depunere a proiectelor pentru apelul „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” din cadrul Programului Tranziție Justă, componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”. Noul termen până la care pot fi depuse proiectele este 20 mai 2024.  Vă reamintim, județul Hunedoara va beneficia de aproximativ 181 de milioane de euro pentru investiții productive în IMM-uri, din care aproape 49 de milioane de euro pentru investiții directe în Valea Jiului. Valoarea finanțării nerambursabile care poate fi acordată pentru un proiect sub formă de ajutor de stat regional/ ajutor de minimis este de minimum 200.000 de euro și maximum 8.000.000 de euro – valoarea cumulată a celor două tipuri de ajutoare. Apelul finanțează crearea de noi unități, extinderea unităților existente sau diversificarea producției prin realizarea de noi produse sau o schimbare fundamentală a procesului general de producție sau a prestării generale a serviciului/serviciilor, cu scopul reconversiei către o economie verde. Investițiile sprijinite vor susține crearea de locuri de muncă durabile, inclusiv formarea, perfecționarea și recalificarea persoanelor afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic”, informează reprezentanții Agențeie pentru Dezvoltare Regională Vest.

FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Citeste mai mult ...

Actualitate