Connect with us
Data: 29/03/2024
.

Actualitate

Cei mai buni pompieri hunedoreni recompensați, la ceas aniversar

Publicat

pe

Vineri, 13 septembrie, a fost zi de sărbătoare pentru pompierii din întreaga țară, și implicit pentru cei de la ISU Hunedoara. S-au împlinit 171 de ani de la luptele pompierilor bucureșteni, din Dealul Spirii, cu otomanii. Cu această ocazie, un ofițer și șapte subofițeri hunedoreni, care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor, pregătire profesională și comportare demnă, au fost înaintați în grad înainte de termen. Întreaga festivitate a avut loc la sediul instituției, din muncipiul Deva.

În cadrul ceremoniei, devenită deja tradiţie la nivelul ISU Hunedoara, cei mai merituoşi pompieri, paramedici şi specialişti în descarcerare au fost premiaţi. Astfel, titlul de „Echipajul de prim ajutor al anului 2019”, a fost atribuit unei echipe a Detașamentului de Pompieri Deva formată din: plutonier major Liviu Suciu, plutonier major Călin Borița și paramedic Alexandru Popa. Echipajul de prim ajutor s-a distins prin îndeplinirea cu succes a multor misiuni delicate. Seriozitatea cu care s-au pregătit pentru a oferi cea mai profesionistă asistență medicală victimelor a fost un atu pentru salvatori în cadrul „Competiției naționale de descarcerare și prim ajutor calificat”, faza zonală, desfășurată la Deva. Echipa s-a clasat pe locul întâi la proba traumă, performanță ce a făcut-o eligibilă în lupta pentru medalii în clasamentul celor mai bune echipaje de prim ajutor din țară.

Pompierul anului și cel mai bun paramedic al anului, sunt din Orăștie

Cel mai râvnit titlu, cel de „Pompierul anului”, i-a fost oferit unui pompier din Orăștie, care a participat la numeroase intervenții, dând dovadă de profesionalism și de o bună pregătire profesională, fiind un om de bază în cadrul detașamentului ce a intervenit ferm în orice situație. Mai mult, pompierul a reprezentat instituția în cadrul unui concurs numit „Cel mai puternic pompier”, o competiție cu probe infernale la care doar 85 de participanți din întreaga țară s-au încumetat să participe. Este vorba despre plutonier major Mihai Bucur, de la Detaşamentul de Pompieri Orăștie.

Advertisement

Tot la Detașamentul Orăștie, la Andrei Antonie, a plecat și premiul „Paramedicul anului 2019”. Acesta a acționat la numeroase intervenții de descarcerare și de prim ajutor, dovedind profesionalism și o temeinică pregătire profesională. S-a evidențiat asistând medical 10 oameni grav răniți în două accidente produse pe DN 7 în cursul acestui an.

Pompierii deveni, cei mai buni la descarcerare

Premiul pentru cel mai bun echipaj de descarcerare al anului 2019 a fost adjudecat de o echipă a Detașamentului de Pompieri Deva formată din plutonier adjutant, Florin Rusanda, plutonier adjutant Florin Bălăeț, plutonier major Claudiu Pălimariu, plutonier adjutant Emil Pogan și plutonier major Constantin Țimonea. Potrivit Echipajul de descarcerare a acționat eficient la numeroase operațiuni de extragere a oamenilor din mașinile implicate în accidente rutiere. Una dintre cele mai dificile intervenții s-a consumat la începutul lunii august, pe autostrada A1, fiind răniți, în urma impactului dintre trei autovehicule, 5 adulți și 4 copii, cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani.

Advertisement

Cel mai bun echipaj de pompieri al anului este din Hunedoara

Titlul, „Echipajul de pompieri al anului 2019”, a plecat spre Detașamentul Hunedoara, la echipajul format din plutonier adjutant șef Marius Pătrău, plutonier adjutant Florin Sălcuceanu, plutonier adjutant șef Ioan Andrei, plutonier adjutant șef Marian Iloviceanu și plutonier adjutant șef Adrian Pascu. Aceşti pompieri au intervenit la numeroase incendii, acțiuni de îndepărtare a efectelor fenomenelor meteo periculoase și salvări ale unor persoane aflate în situații critice. Una dintre cele mai solicitante și riscante intervenții a fost în timpul unui incendiu izbucnit la un bloc de locuințe din Hunedoara. Concomitent cu desfășurarea operațiunilor de stingere a incendiului a avut loc evacuarea și asistarea medicală a 13 adulți și 14 copii ce s-au refugiat la etajele superioare ale imobilului inundat de o cantitate mare de fum și gaze toxice.

Subunitatea cu cele mai complexe intervenții

Advertisement

Premiul pentru subunitatea cu cele mai complexe intervenţii în anul 2019 a fost atribuit Detaşamentului de Pompieri Deva, reprezentat de locotenent colonel Mihai Dorobăț, comandantul Detașamentului. Pregătirea profesională şi curajul pompierilor deveni au fost testate de nenumărate ori în situaţii limită, cum ar fi incendii de proporţii la instituţii sau case particulare, operaţiuni de extragere a victimelor din autoturisme implicate în accidente rutiere sau acțiuni de protejare sau salvare a oamenilor din calea urgiei naturii. În cadrul ceremoniei a fost acordat și un premiu special, echipei de minifotbal a inspectoratului, reprezentată de sublocotenent Ciprian Pepenar.

Advertisement

Actualitate

Imagini greu de privit pentru iubitorii de animale. Cățelușă lovită intenționat cu mașina – șoferul a fost reținut

Publicat

pe

Redactat de

Imagini greu de privit pentru orice iubitor de animale au fost publicate în mediul online. O cățelușă din rasa American Stafordshire Terrier a fost lovită cu mașina de un șofer. Întâmplarea a avut loc ieri, în localitatea Sântămărie Orlea, de lângă Hațeg. O cameră de supraveghere a surprins întreaga scenă. Bărbatul de la volan a fost reținut, pentru 24 de ore, de polițiștii de la Protecția Animalelor. 

În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere, publicate pe rețeaua de socializare, se vede cum mașina lovește cățelușa, iar apoi șoferul dă cu spatele, însă animalul reușește să scape.

Ce suflet să ai să faci așa ceva? Cine este animalul, până la urmă? Întâmplare astăzi, în jurul orei 17:00, în județul Hunedoara. În urma unei furtuni, s-a rupt poarta proprietății, iar Athena a ieșit din proprietate și a omorât găinile agresorului. Agresorul venind la proprietatea unde locuiește Athena a cerut despăgubiri 1.100 de lei. A fost despăgubit, proprietarul Athenei neștiind că agresorul a încercat să-i omoare cățelușa. A fost depusă plângere la Poliție”, este mesajul ce însoțește imaginile din mediul online.

În urma incidentului, cățelușa a suferit fractură și fisuri la șold, iar în următoarele săptămâni va trebui să stea imobilizată.

Advertisement

 

Polițiștii de la Protecția Animalelor s-au autosesizat

Polițiștii de la Protecția Animalelor s-au autosesizat în acest an, iar bărbatul ce se afla la volanul mașini a fost reținut, aseară, pentru 24 de ore. „În data de 28 martie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Hunedoara s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat în vârstă de 39 de ani, din localitatea Sântămăria Orlea, a rănit cu intenție un câine din rasa American Stafordshire Terrier, (femelă, de 3 ani), lovindu-l cu autoturismul pe care îl conducea. În cursul serii trecute, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Hațeg, cu propuneri corespunzătoare, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de rănire cu intenție a animalelor”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Advertisement

 

Sursa foto: Grupul Iubitorilor de Câini/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Program de vară la expozițiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva anunță faptul că începând cu data de 2 aprilie, intervalul orar pentru vizitarea expozițiilor din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva se modifică odată cu trecerea la orarul de vară.

”Începând de marți, 2 aprilie 2024, intervalul orar în care expozițiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva sunt deschise publicului, se modifică, trecându-se la PROGRAMUL DE VARĂ! Astfel, muzeul se va putea vizita de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00, ultima intrare fiind la ora 17.30. Noul program este valabil pentru expozițiile muzeului existente la: Palatul Magna Curia Deva; Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad; Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie; Complexul Memorial Aurel Vlaicu. La Sarmizegetusa (Ulpia Traiana) (loc. Sarmizegetusa, com. Sarmizegetusa, str. Principală, nr. 1), programul este următorul: Muzeul de Arheologie – de luni până duminică inclusiv, între orele 9.00 – 17.00; Complexul de Monumente „In situ”- de luni până duminică inclusiv, între orele 8.00 – 20.00”, informează reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

FOTO: FACEBOOK MUZEUL CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Explozie într-un apartament din Hunedoara. O femeie de 86 de ani a suferit arsuri pe mâini

Publicat

pe

Redactat de

O femeie, în vârstă de 86 de ani, a fost transportată la spital cu arsuri de gradul I pe mâini, în urma unei explozii ce s-a produs, azi noapte, în locuința sa. Pompierii au intervenit de urgență.

“Pompierii Detașamentului Hunedoara au intervenit în această noapte, în jurul orei 24:00, pe strada Ștrandului din municipiu, unde a fost semnalată o explozie, într-un apartament situat la etajul 1 al unui bloc. Pentru misiune au fost mobilizate de urgență două autospeciale de stingere cu apă și spumă, autoscara mecanică și un echipaj SMURD. La fața locului, pompierii au găsit o femeie în vârstă de 86 de ani, care a suferit arsuri de gradul I la nivelul mâinilor. Aceasta a fost asistată medical de către paramedicii SMURD și ulterior a fost transportată la UPU Hunedoara pentru tratament de specialitate. Explozia s-a datorat acumularii de gaze provenite de la aparatul de gătit lăsat nesupravegheat și nu a fost urmată de incendiu, în urma evenimentului fiind afectată doar ușa de acces în locuință”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente nedorite, pompierii reamintesc principalele măsuri de siguranță:

Advertisement

– Asiguraţi-vă că instalaţiile interioare sunt verificate, la termen, numai de către firme autorizate;

– Montați detectoare pentru semnalarea unor posibile scurgeri de gaz şi a prezenţei monoxidului de carbon în interiorul locuinței.

– Nu folosiți aparate de gătit / aragazuri pentru încălzirea locuinţei;

Advertisement

– Nu lăsați aragazul în funcţiune fără supraveghere;

– Nu lăsați arzătorul aprins la sobele cu gaze naturale pe perioada de noapte, nesupravegheate;

SE INTERZICE:

Advertisement

– Folosirea buteliilor de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;

– Folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz. Verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;

– Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate