Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost prezent, la sfârșitul săptămânii trecute, din nou, în județul Hunedoara. Oficialul guvernamental a mers iar pe lotul 3 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva, a cărui deschidere este așteptată de mai bine de o lună și jumătate. Șeful de la „Transporturi” a făcut declarații surprizătoare cu privire la darea în folosință a acestui tronson, lung de 21 de kilometri, de la Ilia la Holdea, ținut închis. Potrivit declarațiilor ministrului Răzvan Cuc, în aproximativ două săptămâni s-ar putea da drumul la circulație.
Afirmația ministrului a fost făcută în contextul în care, se pare că, expertiza comandată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se apropie de finalizare. „E o problemă de, aș spune, două săptămâni pentru a deschide lotul 3”, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a vizitat, vineri dimineață, acest tronson autostrăzii A1 Lugoj-Deva. El a precizat că fisura prezentă în apropierea nodului Holdea s-a extins. “Fisura s-a extins. Deci, aş spune că am avut dreptate prin deciziile pe care le-am luat la nivelul companiei (CNAIR) şi la nivelul ministerului (n.red. Transporturilor). Vom da drumul traficului pentru că odată finalizată expertiza, vom avea volumul lucrărilor care trebuie făcute pe acest lot”, a adăugat ministrul Transporturilor.
Potrivit declarațiilor acestora, după deschiderea traficului, se va circula cu restricții pe anumite porțiuni de pe lotul 3 al A1 Lugoj-Deva, din pricina denivelărilor din carosabil.
O inaugurare cu „cântec”
Reamintim că, deschiderea lotului 3 a fost așteptată în luna august a acestui an, atunci când s-a dat drumul la circulație pe tronsonul vecin – lotul 4 al A1 Lugoj -Deva. Neînțelegerile dintre autoritățile statului român și firma constructoare au degenerat într-un conflict ce s-a lăsat cu rezilierea contractului. Bătălia dintre cele două „tabere” continuă și acum prin sălile de judecată. După ruperea contractului cu constructorii, autoritățile au ieșit la rampă prezentând o serie de neconformități pe acest lot, de altfel, fiind invocate mari probleme, cea care a inflamat cel mai mult spiritele fiind o fisură în asfalt apărută în zona nodului Holdea. Reprezentanții Asociației „Pro Infrastructură”, care au monitorizat îndeaproape lucrările pe acest lot, au arătat, în repetate rânduri, că lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva este apt de trafic și au solicitat darea acestuia în folosință. Mai mult, în mediul online, a fost lansată și o petiție pentru deschiderea acestui tronson, supranumit, între timp, „autostrada muzeu” din cauza deciziei de neclintit a autorităților de a drumul la circulație. Rămâne de văzut dacă, lotul 3 al A1 Lugoj -Deva va fi deschis peste două aproximativ două săptămâni, așa cum a afirmat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
Vizită și pe șantierele căii ferate de mare viteză. „Soarta subcontractorilor, în atenția mea”
Tot vineri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a efectuat o vizită și pe loturile de cale ferată ale obiectivului de investiții “Calea ferată Frontieră-Curtici-Simeria” Tronsonul 2: km 614 – Gurasada și Tronsonul 3 Gurasada – Simeria. Scopul principal al vizitei a fost legat de respectarea termenelor pentru efectuarea plăților către subcontractori. „Am ales să fac acest lucru urmare a plângerilor pe care le-am primit din partea acestora. Le-am transmis că mă interesează soarta lor, că sprijin mediul antreprenorial românesc și că nu voi tolera întârzieri la plată în condițiile în care cei care muncesc cu adevărat pe aceste obiective sunt subcontractorii. De fiecare dată români”, a spus ministrul Răzvan Cuc.
Acesta a afirmt că, pe șantiere a găsit o mobilizare bună, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile și că le-a atras atenția antreprenorilor ca, în cel mai scurt timp, să aducă la zi plățile, astfel încât unii dintre subcontractori să nu intre în insolvență. „Constructorii trebuie să înțeleagă faptul că dacă ei își primesc la timp banii trebuie, la rândul lor, să respecte condițiile contractuale asumate. Conducerea CFR Infrastructură trebuie să știe că, deși stau mai mult pe șantierele de autostrăzi, sunt foarte atent și la proiectele lor, cu atât mai mult cu cât ele fac parte dintr-un coridor important de transport european. Le reamintesc tuturor subcontractorilor care au probleme legate de plăți că pe site-ul Ministerului Transporturilor pot să îmi semnaleze problemele cu care se confruntă la rubrica ”Linia Constructorului Român”, a mai spus ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.