Connect with us
Data: 28/03/2024
.

Comunitate

Canalizarea din șase sate ale comunei Rîu de Mori, un vis tot mai aproape de realitate

Publicat

pe

Veste bună pentru locuitorii a șase sate ale comunei hunedorene Rîu de Mori. Administrația publică locală a avansat cu demersurile birocratice inițiate în cadrul proiectului ce vizează introducerea rețelei de canalizare pentru localitățile aparținătoare, Rîu de Mori, Ostrovel, Brazi, Suseni, Valea Dîljii și Unciuc. Dacă totul va decurge bine, lucrările propriu-zise ar putea fi demarate chiar luna viitoare.

Proiectul este unul deosebit de important pentru comunitatea locală din Rîu de Mori. Și asta fiindcă, rețeaua de canalizare va deservi, practic, jumătate din populația totală a comunei. În plus, tot în cadrul acestuia, în afara satului Unciuc, se va construi și o stație de epurare.

Ne aflăm în ultima etapă…”

Advertisement

Primarul Niculiță Mang spune că, demersurile întreprinse sunt în faza finală și că lucrările sunt pe punctul de a fi începute, fapt care s-ar putea întâmpla curând, cel mai probabil, luna viitoare. Din spusele edilului -șef, licitația a fost finalizată, iar contractul de lucrări pentru proiectul privind rețeaua de canalizare din Suseni, Rîu de Mori, Ostrovel, Brazi, Valea Dîljii și Unciuc, a fost semnat. Mai mult decât atât, s-a reușit obținerea avizelor de care era nevoie. “Ne aflăm în ultima etapă cu acest proiect major care vizează rețeaua de canalizare pentru cele șase sate aparținătoare. Licitația a fost finalizată, s-a semnat, de asemenea, și contractul de lucrări. Avem la dispoziție toate avizele necesare. Urmează să depunem documentația la Consiliul Județean (CJ) Hunedoara în vederea eliberării autorizației de construcție. (…) Estimez că, dacă totul va decurge bine, undeva, în prima parte a lunii aprilie să putem emite ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat Niculiță Mang, primarul comunei Rîu de Mori.

Proiectul are o valoare de aproximativ 10 milioane de lei și este derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Proiectul ce vizează alimentarea cu apă la Râușor, „împotmolit”

Advertisement

În același timp, administrația publică locală din Rîu de Mori are, la ora actuală, nouă proiecte de dezvoltare, aflate în diferite stadii, cu finanțare guvernamentală sau europeană. Unul dintre acestea, la fel de important, vizează rețeaua de alimentare cu apă și canalizare de la Râușor, zonă de agrement care se dorește să fie dezvoltată. Însă, ca de obicei, birocrația încurcă ițele. „Referitor la acest proiect am întâmpinat ceva probleme. A fost nevoie să relansăm licitația pentru că, la cea inițială, nu s-a prezentat nimeni, nicio societate. Cu alte cuvinte, a fost necesar să o reluăm. Din păcate, va mai dura cu demersurile pentru acest proiect, tot din cauze birocratice”, a explicat primarul Niculiță Mang.

În altă ordine de idei, vis-a-vis de proiectul, cu finanțare europeană, care face referire la modernizarea Căminului Cultural din Rîu de Mori, edilul șef al comunei a afirmat că s-a avansat cu demersurile și în acest caz. Potrivit primarului Niculiță Mang, se mai așteaptă un aviz legat de caietul de sarcini, după primirea acestuia urmând să fie organizată licitația și execuția investiției.

Comuna Rîu de Mori este cea mai întinsă așezare rurală din județul Hunedoara, cu o populație de aproximativ 3.200 de locuitori.

Advertisement
Advertisement

Comunitate

Elevi de la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia – experiență Erasmus în „orașul lui Spartacus”

Publicat

pe

Redactat de

Experiență Erasmus, în Bulgaria, pentru un grup de 10 elevi, însoțiți de două cadre didactice, de la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din comuna Ilia. Elevii participă, în aceste zile, la o mobilitate în localitatea Sandanski, cunoscută și sub numele de „orașul lui Spartacus”, din Bulgaria.

Un număr de 10 elevi și două cadre didactice de la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din comuna Ilia participă, în perioada 25 – 29 martie 2024, la o mobilitate în Sandanski, Bulgaria, la liceul partener Profiled High School Yane.

Cinci zile pline, alături de partenerii bulgari

Advertisement

Pe parcursul celor cinci zile, elevii și cadrele didactice de la Ilia, împreună cu colegii lor din Sandanski, Bulgaria, sunt implicați în diverse activități de învățare, activități care fac parte dintr-un proiect Erasmus+, contract de finanțare nr -2023-1-RO01-KA121-SCH-000131715.

Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia face parte din consorțiul școlar în care Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Hunedoara este lider de consorțiu.

Cei 10 elevi de la liceul din Ilia, selectați să participe la această mobilitate, sunt însoțiți de profesoarele Sorina Ghilea și Jenica Popescu. Este pentru prima dată când elevi de la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia participă la o activitate de mobilitate în cadrul Erasmus +.

Advertisement

 

Conducerea unității de învățământ din comuna Ilia spune că implicarea elevilor în astfel de activități le deschide noi orizonturi. „Cei 10 elevi ai liceului nostru care participă la acest stagiu sunt din clasele a IX-a și a X-a și au fost selectați în urma unor criterii, unde a cântărit foarte mult și cunoștințele de limba străină. Copiii au un program bine stabilit cu partenerii din Bulgaria, ce include prezentări, dar și vizite. Elevii noștri au pregătit prezentări pe diverse teme, printre care istoria și geografia țării, obiceiuri tradiționale și culinare, pe care noi le prezentăm partenerilor bulgari. La rândul său, școala gazdă a pregătit diverse activități. Este un schimb de experiență, din care copiii au foarte multe de câștigat, dezvoltându-și noi competențe și abilități. Ne bucurăm că elevii noștri au șansa de a participa la această experiență Erasmus”, a spus prof. Romeo Lăscuș, directorul Liceului Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia.

Sursa foto: Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia/CJRAE Hunedoara

Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din comuna Ilia este printre puținele licee din mediul rural din județ, însă „se bate” de la egal la egal, cu unități de învățământ similare din localități urbane ale județului, în privința rezultatelor obținute de elevi la examenele naționale. Potrivit prof. Romeo Lăscuș, și la simulările la Bacalaureat și Evaluarea Națională, care au avut loc recent, elevii din Ilia au obținut rezultate frumoase. Liceul întrunește condiţiile pentru un învăţământ de calitate, fapt datorat sprijinului constant oferit de Primăria şi Consiliul Local al comunei Ilia.

Gazdă a etapei județene a Olimpiadei „Sanitarii Pricepuți”

Advertisement

Elevii de la liceul din Ilia sunt implicați în tot felul de proiecte, participă la diferite concursuri școlare și olimpiade, reprezentând cu mândrie și succes unitatea de învățământ. În întrecerile de oină, de exemplu, echipele de fete și băieți de la liceul de la Ilia au urcat, nu o singura dată, pe podium.

Mai trebuie menționat că, în acest an, etapa județeană a Concursului de sănătate și prim ajutor „Sanitarii Pricepuți” va avea loc la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din comuna Ilia. Echipaje de la mai multe unități de învățământ din județul Hunedoara sunt așteptate să participe, în luna mai, la această competiție. „Noi organizăm etapa județeană a Olimpiadei „Sanitarii Pricepuți”, am fost campioni anul trecut. Olimpiada Județeană „Sanitarii Pricepuți” va avea loc în data de 25 mai 2024, la noi, la liceul din Ilia. Așteptăm echipaje de la șase – șapte unități de învățământ din județ. Totodată, am rămas fideli jocului de oină și suntem calificați la etapa regională ce va avea loc în aprilie, cu ambele echipe, de fete și băieți, atât la gimnaziu, cât și la liceu”, a mai spus prof. Romeo Lăscuș, directorul Liceului Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia.

La Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia studiază 565 de elevi sub atenta îndrumare a 39 de dascăli.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comunitate

Proiecte realiste ale administrației din Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Apă și canalizare

Reprezentanții administrației publice locale din Zam își propun ca, în perioada următoare, să implementeze mai multe proiecte, prin care să crească gradul de confort al locuitorilor.
O prioritate pentru noi o reprezintă rețeaua de apă și canalizare. În acest sens, suntem cuprinși într-un Master Plan derulat de operatorul regional din domeniu, proiectul vizând rețeaua de apă din satele Pojoga, Sălciva și Zam. Localitatea de reședință este cuprinsă, și cu rețeaua de canalizare, pe un proiect finanțat pe „Anghel Saligny”, iar pentru celelalte două sate avem, pe această temă, un alt proiect pe care îl vom depune spre a fi finanțat în luna aprilie la Agentia Fondului pentru Mediu, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.

Sănătate și ecologie

Edilii din Zam își doresc să trăiască într-un mediu cât mai curat și cu o populație cât mai sănătoasă, și pe acest palier fiind făcuți pași importanți. „Spre finele anului trecut am reușit să reintrăm în posesia dispensarului medical uman. În prezent suntem în discuții avansate cu medici de familie, iar semnalele sunt pozitive și sper ca, într-un timp cât mai scurt, să fie rezolvată și această problemă. Pe de altă parte, am început o amplă campanie de curățenie de primăvară, care se derulează în toate satele aparținătoare. Campania, în care administrația se implică prin personal și materiale necesare, se va finaliza în luna aprilie și mulțumesc voluntarilor care ni s-au alăturat în acest demers, venind în continuare cu rugămintea către toți cetățenii comunei de a contribuii la menținerea unei comune curate și frumoase”.
De asemenea aducem la cunoștiința cetățeniilor că se fac eforturi ample pentru reabilitatea drumurilor comunale precum și a decolmatării șanțurilor și rigolelor aferente, a spus Sorin Ionel Nistor, primarul din Zam.

Punerea în valoare a zonei

Comuna Zam are în patrimoniu mai multe obiective care sunt monumente istorice, iar administrația locală își propune să le promoveze cât mai bine, având un proiect și în acest sens. „Pe raza comunei Zam avem șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». Ne propunem să le punem cât mai bine în valoare pe acestea și vom începe cu realizarea de căi de acces cât mai accesibile, dar și cât mai atractive. Pe această temă pot să anunț că am scos la licitație o pistă de biciclete, în lungime de 3,3 kilomatri, între Tămășești și Godinești, într-o zonă superbă, finanțarea fiind asigurată, în întregime, prin PNRR”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul din Zam.

Advertisement

De interes pentru comunitate

Primarul din Zam reamintește concetățenilor săi că mai sunt doar câteva zile până la finalul unor termene pe care, dacă le respectă, membrii comunității vor avea doar de câștigat.
De asemenea, reamintesc că taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut, însă acestea au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiscale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Peste 10 milioane de lei pentru dezvoltarea comunei Blăjeni

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Blăjeni este una dintre localitățile rurale mici ale județului Hunedoara, ca număr de locuitori, populația frumoasei așezări din Țara Zarandului fiind de sub 1.000 de oameni, care trăiesc în opt sate, respectiv Blăjeni-Vulcan, Criș, Dragu-Brad, Groșuri, Plai, Reț, Sălătruc și localitatea de reședință omonimă. Acest lucru nu împiedică, însă, administrația publică locală din Blăjeni să implementeze proiecte importante pentru dezvoltarea comunei.

Modernizarea drumurilor

Unul dintre proiecte, pentru care este semnat contractul de finanțare, privește modernizarea infrastructurii rutiere. „Comuna are o suprafață de peste 90 de kilometri pătrați, iar satele sunt destul de răsfirate și situate la o altitudine destul de mare. Așa că una dintre principalele noastre preocupări este să avem drumuri cât mai bune, care să facă legătura între sate. În acest sens, am semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, un contract de finanțare în valoare de 9,8 milioane de lei, pentru modernizarea drumurilor vicinale și a celor de interes local. Proiectul se derulează prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» și urmează procedurile legale care trebuie efectuate, dar am speranța că lucrările efective vor începe cât mai curând. Avem multe de arătat aici la noi, dar pentru acest lucru trebuie să oferim și condiții decente pentru cei care ne vizitează, iar acest lucru începe cu drumurile”, a declarat Horia Flavius Jurca, primarul comunei hunedorene Blăjeni.

Extinderea rețelei de iluminat public

Un alt proiect care se va implementa, cu certitudine, în comuna Blăjeni, și pentru acesta fiind semnat contractul de finanțare, este cel care privește modernizarea și extinderea rețelei de iluminat public. „În satul de reședință am reușit modernizarea rețelei de ilimnat public, prin montarea de lămpi moderne și economice, de tip LED, investiția fiind una de 350.000 de lei. Recent am semnat, la Administrația Fondului de Mediu, un contract de finanțare pentru extinderea și modernizarea rețelei de iluminat public și în celelalte sate aparținătoare comunei Blăjeni, în valoare de 900.000 de lei, urmând să fie implementat și sistemul de telegestiune, ca la oraș. Ambele proiecte prevăd ca la fiecare casă să fie și iluminat public. Și acest proiect urmează procedurile legale, iar la implementarea sa vom avea o reducere de circa 50% la factura de curent, lucru care înseamnă mult pentru bugetul local, sumele astfel economisite putând fi folosite la alte proiecte de dezvoltare”, a spus primarul din Blăjeni, Horia Flavius Jurca.

Bonificații la plata taxelor și impozitelor

Edilii din Blăjeni mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, fiind vorba despre bonficațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiscale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a menționat primarul comunei hunedorene Blăjeni, Horia Flavius Jurca.

Advertisement

Locuri ce merită a fi văzute

Comuna Blăjeni prezintă niște locuri superbe și are particularitățile sale, precum celebra țuică de cireșe, așa cum este cazul la fiecare așezare din Țara Moților. „O vorbă din bătrâni spune că, pentru a fi un bun blăjenar, trebuie să ai cal alb, cireş în poartă şi să te numeşti Candin. Tradiția se păstrează și acum, fiind numeroase gospodării în care se găsesc cireși, sunt mulți proprietari de cai albi și suficienți blăjenari care poartă, cu mândrie, prenumele de Candin. În comună găsim o cascadă şi o peşteră, dar şi două rezervaţii naturale. Bună parte a rezervaţiei naturale Muntele Vulcan se întinde pe teritoriul comunei Blăjeni, cea de-a doua fiind cea de floră naturală de la Băi-Groşuri. De asemenea, se află în plină derulare lucrările la «Centrul de păstrare al tradițiilor și a meșteșugurilor» din comuna Blăjeni, un proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de aproape 80.000 de euro, derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, și prin care ne propunem, printre altele, să promovăm și să menținem o meserie destul de rară, șindrilăritul. Vă așteptăm, cu darg, să ne vizitați”, a lansat o invitație de nerefuzat Horia Flavius Jurca, primarul din Blăjeni.

Citeste mai mult ...

Actualitate