Connect with us
Data: 19/04/2024
.

Actualitate

Amfiteatrul de la Ulpia Traiana a găzduit o luptă între gladiatori, după aproape 2.000 de ani

Publicat

pe

„Ziua Porţilor Deschise” la Sarmizegetusa

Fosta capitală a Daciei Romane şi-a dezvăluit ieri secretele în faţa turiştilor veniţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate. Aceştia au primit o lecţie de istorie interactivă, au pipăit ruine şi au plecat acasă cu amintirea unei lumi reînviate pentru câteva ore.

Sute de turişti de toate vârstele, din ţară, dar şi din străinătate, au petrecut, ieri, o zi perfectă în situl arheologic de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, de?i afară temperatura a ajuns la peste 30 de grade Celsius.

De aproape 2.000 de ani, fosta capitală a Daciei Romane nu au mai “văzut” atât de multă populaţie, deşi printre cei care i-au trecut ieri pragul s-au numărat foarte puţini romani, dar şi mai puţini daci. „Ziua Porţilor Deschise” la situl de Sarmizegetusa Ulpia Traiana a adus, ieri, în faţa publicului, cele mai importante descoperiri scoase la iveală în fosta Capitală a Daciei Romane, ghidaj de specialitate pentru toţi pasionaţii de istorie, lupte între gladiatori, dar şi o informaţie în premieră, de mare importanţă pentru formarea poporului român. Toate s-au desfăşurat în memoria lui Dorin Aliciu, arheologul care a murit recent, chiar pe şantierul de la Ulpia Traiana.

Zilele-Portilor-Deschise-Sarmizegetusa-Ulpia-Traiana-(35)Goana după informaţii şi suveniruri

Forfota ca pe vremea Imperiului Roman a început ieri la Sarmizegetusa Ulpia Traiana în jurul orei 10:00, când primele grupuri de turişti au luat cu asalt ruinele scoase la iveală de arheologi, nu pentru a le cotropi, ci pentru a le atinge şi afla totul despre ele de la specialişti. Pe lângă cele furnizate de arheologii de la Universitatea Babes- Bolyai şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, care conduc cercetările de pe sit, turiştii au primit informaţii despre ruinele descoperite şi de la reprezentanţii Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna”, care, îmbrăcaţi ca pe vremea romanilor, în soldaţi sau nobili, i-au ajutat pe vizitatori să se transpună cât mai uşor în vremurile de acum aproape 2.000 de ani.

Advertisement

Deşi intrarea în situl arheologic era gratuită, turiştii nu şi-au ţinut banii în buzunare. Doar au ajuns în fosta capitală a Daciei Romane, iar o mică amintire în formă materială e binevenită. Toate gheretele ce comercializau suveniruri au înregistrat vânzări record, printre preferatele turiştilor numărându-se soldăţeii din lut, hărţile, dar şi cărţile poştale cu imagini din situl arheologic de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Între un mic sau o plăcintă tradiţională, „stropite” cu bere şi servite pe terasele de  la intrarea în sit, turiştii şi-au putut achiziţiona o mică amintire cu „parfum” istoric, s-au putut fotografia alături de un soldat roman ori încerca câteva dintre piesele de îmbrăcăminte ale acestora, coifurile fiind cele mai „testate” de către vizitatori.

„La mulţi ani” în 18 septembrie?

Poveşti despre societatea romană, informaţii despre arhitectura şi economia Imperiului, ce mâncau la cină sau cât timp durau băile locuitorilor, dar şi data când s-a „născut” poporul român, stabilită în aceste zile, de specialişti, în urma descoperirilor arheologice efectuate la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, de toate acestea au avut parte, ieri, turiştii ce au participat la un tur al şantierului, sub ghidajul profesorului Sandu Diaconescu, de la Univesitatea din Cluj Napoca. Cu o barbă albă şi o pălărie de soare cu boruri largi, ghidul le vorbea turiştilor de parcă aterizase, în viitor, venind direct din mijlocul celor care, în urmă cu 1.800 de ani, au întemeiat capitala Daciei Romane. Fiecare piatră, coloană, zid sau văgăună vizitată de turişti, avea o poveste pe care Sandu Diaconescu o spunea vizitatorilor cu atât de multă plăcere. În Forul Roman, unde, pe vremuri se desfăşura cea mai mare parte a activităţilor populaţiei, în prezent, turiştii au aflat când ar trebui românii să sărbătorească „naşterea” acestui popor. „Am stabilit o dată, 18 septembrie, undeva între anii 107 – 110, a fost întemeiată Colonia Dacică Ulpia Sarmizegetusa. Nu am spus-o presei, dumneavoastră o aflaţi acum, în premieră. Circa 60.000 de soldaţi romani au fost repartizaţi aici, venind dintr-o campanie din Italia. (…) În anul 108, romanii s-au apucat de construit un drum de 400 de kilometri pe care l-au terminat în doi ani, Deci, faceţi o comparaţie între eficienţa constructorilor de autostrăzi din zilele noastre şi a celor de pe vremea romanilor”, le-a spus profesorul Sandu Diaconescu, turiştilor. Aceştia au uitat complet de canicula de afară, captivaţi de lecţia de istorie oferită de ghid, pe care au dezvoltat-o punând numeroase întrebări.

Virtus Antiqua”, memoria lui Aliciu

De circa 1.800 de ani nu a mai găzduit amfiteatrul de la Ulpia Traian Sarmizegetusa o luptă între gladiatori, aclamaţi la scenă deschisă de sute de spectatori. Un astfel de moment a avut loc ieri în fosta Capitală a Daciei Romane, deşi publicul de atunci, a fost înlocuit de turiştii de azi, iar luptătorii  din arenă, de reprezentanţii Virtus Antiqua, trupă de reconstituiri istorice. Aceştia au oferit publicului o luptă între gladiatorii şcolii lui Ludus Memnius, alias Cristian Roman. Potrivit scenariului, lupta gladiatorilor a avut loc cu scopul decesului arheologului Dorin Aliciu, motiv pentru care în arenă a fost amenajat şi un rug funerar, pe care a fost arsă o păpuşă învelită, într-un giulgiu alb. Totul s-a desfăşurat după un ritual roman,cu îmbrăcăminte şi replici din acele vremuri. Publicul a aplaudat la scenă deschisă atât lupta gladiatorilor, dar mai ales strădania organizatorilor de a reproduce cu fidelitate, scene din viaţa celor care populau capitala Daciei Romane, în urmă cu aproape 2.000 de ani.

Advertisement

 

[box type=”info”]

Zilele-Portilor-Deschise-Sarmizegetusa-Ulpia-Traiana-(150)Hartă lansată, în premieră, de muzeul din Deva

Pentru că tot a fost o zi cu mare aflux de public, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane  (MCDR) din Deva, cel care administrează situl de la Ulpia Traiana, a lansat o Hartă a Monumentelor şi Muzeelor din Ţara Haţegului (foto). Aceasta cuprinde peste 50 de obiective turistice, fiind împărţită în cinci zone, din Ţinutul Pădurenilor, până la Valea Streiului. Harta a fost realizată, în şase luni, de specialişti din cadrul MCDR Deva şi a fost ieri pusă în vânzare chiar la chioşcul de la intrarea în situl arheologic. „Noi am tipărit circa 2.000 de bucăţi pe care le-am împărţit la toate punctele de vânzare din subordinea MCDR. Am tipărit-o la preţul de 10 lei şi o vindem cu 15 lei, pentru că avem nevoie de venituri proprii la muzeul Se pare că harta a prins foarte bine la public, pentru că doar azi (n.r. ieri) s-au vândut câteva zeci de exemplare. În această hartă, turiştii vor găsi toate locurile demne de vizitat din Ţara Haţegului, de la biserici, la statui, case memoriale, monumente istorice până la muzee”, a afirmat Liliana Ţolaş, managerul MCDR.

[/box]

 

Advertisement

http://www.youtube.com/watch?v=JFpoI7kcLaM&list=UUXeajzqEzT_sUtwFbx9zGUw

Advertisement

Actualitate

„Citești și câștigi!” la a X-a ediție

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, după zece ani de la debut, putem afirma cu mândrie că acest concurs, „Citești și câștigi!”, inițiat și organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Complexul Deva Mall și Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara, și cu ajutorul unor sponsori generoși: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva, a devenit marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, ceea ce dovedește originalitatea, importanța și calitatea ridicată a concursului. Suntem mândri de acest statut și suntem conștienți că va trebui să ridicăm și mai mult ștacheta calității lui și fiecare ediție să fie mai bună decât precedenta.

Sigur, este un concurs dotat cu premii valoroase, premii care stimulează spiritul de emulație al concurenților, frumusețea și emoțiile competiției. Dar câștigul nu este doar acesta, premianții concursului nu sunt doar colegiile/ liceele care au urcat pe podium. Câștigători sunt toți elevii care au participat, câștigători sunt toți cei care au citit, au căutat informații, s-au documentat din surse credibile astfel încât câștigul lor constă în plusul de cunoștințe pe care l-au dobândit, în noile „cărămizi” pe care au reușit să le pună la edificiul lor numit cultură generală. Peste ani, când vor fi oameni maturi și vor constata că pot susține cu succes o conversație cu persoane cu profesii și pregătiri din varii domenii își vor aminti că datorează o fărâmă din cultura lor și acestui concurs pe care noi l-am pregătit de fiecare dată cu dorința de a le oferi informații cât mai diverse și cât mai folositoare.

Și în această ediție le-am dat ocazia să afle informații dintr-o largă paletă de subiecte: scriitori români și străini, cinematografie și sport, geografia fascinantă a Americii de Sud, zborul ca vis al omului, muzica nemuritorilor The Beatles.

Dar subiectele cele mai importante pentru noi, transilvăneni, hunedoreni legați cu mii de fire de istoria neamului românesc, au fost tema numită Transilvania și, mai ales, cea axată pe figura monumentală a lui Avram Iancu de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 200 de ani. Includerea Crăișorului printre temele acestei ediții este una dintre dovezile admirației și prețuirii pe care le datorăm acestui erou-martir al neamului românesc.

Am constatat că de la o ediție la alta concursul a devenit tot mai palpitant, pe măsură ce gradul de dificultate a întrebărilor creștea, elevii se dovedeau a fi tot mai bine informați, mai bine pregătiți. Dar, și aici sunt valabile cuvintele ce caracterizează spiritul olimpic: „Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!” Aceste cuvinte trebuie să fie și deviza concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, iar micile înfrângeri aparente trebuie să devină imbolduri de a continua cu și mai mare ambiție competiția.

Advertisement

Sunt sigur că și următoarele ediții ale concursului nostru vor sta sub semnul sportivității și al dorinței de a afla, de a citi, de a cunoaște pentru ca, în final, toți să fie câștigători.

La această a zecea ediție a deja tradiționalului și îndrăgitului concurs „Citești și câștigi!” au luat parte 24 de colegii și licee din județul Hunedoara.

Concursul a fost câștigat de Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, pe locul doi s-a clasat Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, iar locul al treilea a fost ocupat de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.

Mențiune – Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg,

Locul 5 – Colegiul Național „Decebal” Deva,

Advertisement

Locul 6 – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

Locul 7 – Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

Locul 8 – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

Locul 9 – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

Locul 10 – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani,

Advertisement

Locul 11 – Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria,

Locul 12 – Colegiul Economic „Hermes” Petroșani,

Locul 13 – Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara,

Locul 14 – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva,

Locul 15 – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani,

Advertisement

Locul 16 – Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,

Locul 17 – Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva,

Locul 18 – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

Locul 19 – Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva,

Locul 20 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

Advertisement

Locul 21 – Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara,

Locul 22 – Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu,

Locul 23 – Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru

Locul 24 – Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara.

Premiul juriului a fost acordat concurenților de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, care a avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, a manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și a dovedit spirit de echipă și fair-play.

Advertisement

Am pus în joc următoarele premii: pentru locul I – 8 bărci pneumatice cu motor sprint, pentru locul al II-lea – 8 bărci pneumatice cu motor clasic, pentru locul al III-lea – 8 plăci de surf cu vâslă pentru ape stătătoare, pentru locul al IV-lea – 8 trotinete non-electrice și 8 căști de protecție, 192 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care au fost atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale: un ceas inteligent Galaxy Watch 6 Classic, o tabletă Galaxy Tab A9+ 5G., o undiță, trei invitații la restaurant pentru trei echipe, un tort pentru o echipă, două premii a câte 300 de lei fiecare, cinci ghiozdane cu rechizite și 40 de vouchere a câte o băutură răcoritoare pentru cinci echipe.

Premiile au putut fi oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al unor sponsori precum: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva.

Trebuie remarcat efortul deosebit al bibliotecarilor Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Daniel Oprean, Sorin Pascu, Diana Trif, Mihaela Țoța care, cu profesionalism și meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenți au oferit răspunsuri corecte.

Felicit în primul rând toate colegiile și liceele participante, îi felicit din toată inima pe minunații noștri liceeni care s-au pregătit cu seriozitate, cu ambiție și cu dorința de a afla lucruri noi din temele și domeniile pe care le-am propus atunci când am început această ediție a concursului.

Felicit din toată inima profesorii care s-au implicat cu entuziasm și cu responsabilitate în pregătirea și consilierea elevilor care au făcut parte din echipele concurente. Împărtășesc din plin bucuria elevilor și a dascălilor pentru frumoasele performanțe obținute, nu doar la această ediție, ci la toate edițiile la care au participat.

Advertisement

Sunt convins că elevii vor continua să fie la fel de competitivi, la fel de implicați în activități care îi determină să-și măsoare puterile, să își arate cunoștințele, toate acestea fiind dovezi limpezi ale faptului că cine a citit a câștigat.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva prelungește termenul de distribuire a tichetelor gratuite de călătorie, destinate persoanelor cu dizabilități

Publicat

pe

Redactat de

Direcţia de Asistenţă Socială Deva prelungeşte perioada de distribuire a tichetelor gratuite de călătorie pentru transportul public local, valabile în intervalul aprilie – iulie 2024 și destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Astfel, persoanele care se află în situaţii deosebite (internare, absenţă din localitate etc.) şi nu au posibilitatea să ridice tichetele gratuite de călătorie până vineri, 19 aprilie 2024, pot intra în posesia acestora începând de luni, 22 aprilie 2024.

Tichetele pot fi ridicate de la Compartimentul Monitorizare Asistenţi Personali, situat în clădirea Pieței Centrale Deva, etajul 1, Biroul nr. 21, după următorul PROGRAM:

– luni – miercuri, între orele 8:00-16:30

– joi, între orele 8:00-10:00 și 14:00-16:30

Advertisement

– vineri, între orele 8:00-14:00.

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local pot fi utilizate în perioada aprilie iulie 2024 și sunt destinate copiilor și adulților cu dizabilități, încadrați în grad de handicap grav sau accentuat, precum şi însoţitorilor/asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, încadrate în grad de handicap grav.

La ridicarea tichetelor este obligatorie prezentarea următoarelor documente:

– cartea de identitate sau certificatul de naştere (în cazul minorilor)

– legitimaţia de călătorie, eliberată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara

Advertisement

– certificatul de încadrare în grad de handicap

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local sunt valabile pentru 20 călătorii/lună, în municipiul Deva şi localităţile aparţinătoare (Sântuhalm, Archia, Bârcea Mică și Cristur).

INFORMAŢII SUPLIMENTARE se pot obţine la numerele de telefon 0755.878.918 şi 0737.036.004, în timpul programului de lucru.

Până în prezent, aproximativ 450 de persoane cu dizabilități și însoțitori sau asistenți personali ai acestora au ridicat tichetele gratuite de călătorie pentru perioada aprilie – iulie 2024, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din totalul beneficiarilor.

Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mini – bursa locurilor de muncă, vineri, la Brad

Publicat

pe

Redactat de

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara (AJOFM) organizează, vineri, 19 aprilie, o mini -bursă a locurilor de muncă, la Brad.

Acțiunea va avea loc începând cu ora 10:00, la Casa de Cultură din Brad.

Evenimentul se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau a celor care doresc să se reorienteze profesional spre ocupații cu posibilități de menținere a raportului de muncă pe termen mediu și lung.

Până acum, 25 de agenți economici și-au anunțat participarea la eveniment, fiind puse la bătaie peste 300 de locuri de muncă.

Alte două acțiuni similare vor avea loc joi, 25 aprilie 2024, în orașul Hațeg – fosta Școală Generală “Ovid Densușianu”din Hațeg, iar vineri, 26 aprilie 2024, în municipiul Orăștie, la Sala ASTRA din Orăștie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate