Bucurie mare pentru 39 de copii din zona defavorizată, cartierul Cuţ, aflat în comuna hunedoreană Ghelari. Aceştia s-au bucurat de două excursii organizate gratuit pentru ei, prilej cu care au vizitat mai multe obiective turistice din judeţ. Au fost, printre altele, acasă la daci şi romani, la muzeul din Orăştie, precum şi la cel din Deva, şi-au făcut multe fotografii, au aflat informaţii noi şi au rămas cu multe amintiri frumoase.
Cu mult entuziasm şi voie bună, copiii s-au urcat în autocarul ce le-a fost pus la dispoziţie şi s-au bucurat împreună de „ieşirea” de care au avut parte. Este vorba despre cei 39 de copii ce fac parte din grupul ţintă al proiectului cofinanţat din Fondul Social European, intitulat „Comunitatea Ghelari-Acceptă sprijinul nostru!”. Ei au beneficiat de două excursii gratuite pe ruta Sarmizegetusa (Țara Hațegului) – Orăștie – Deva, respectiv Sarmizegetusa (Sarmizegetusa Ulpia Traiana Augusta) – Deva.
Prima dată, copiii au vizitat Muzeul de Arheologie de la Sarmizegetusa și situl Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa și au aflat, de la ghidul Gică Băeștean, poveștile celui mai mare oraș din Dacia Felix, Dacia cucerită de romani în urma războaielor din anii 105-106, dar și despre viața de zi cu zi a romanilor cuceritori, alături de populația autohtonă, dacii.Următoarea oprire a fost la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie, unde vizitatorii au aflat, de la Iustina Bogdan, informații inedite despre viața de odinioară în satele hunedorene. După aceea, copiii au ajuns la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva. Aici, pe lângă colecția de obiecte și artefacte dacice, copiii au putut să admire elemente din fauna preistorică a județului Hunedoara, fauna din prezent (mistreț, căprioară, zimbri, păsări,o impresionantă colecție de fluturi, dar și o gigantică mandibulă de balenă), precum și Camera Tezaur a muzeului. Totodată, micii excursionişti au avut ocazia să înțeleagă, din explicațiile ghidului Alexandru Bărbat, care sunt „secretele” fiecărei colecții a muzeului care funcționează în incinta Palatului Magna Curia din Deva.
„N-o să uităm ziua asta niciodată”
Copiii au beneficiat de trei mese gratuite pe parcursul turului în Țara Hațegului și pe Valea Mureșului, precum și de intrare gratuită la fiecare dintre muzeele amintite. Au făcut fotografii, au cântat și s-au bucurat, iar seara, la ora 19:00, au revenit la Ghelari, unde părinții micuților i-au aşteptat. „A fost cea mai frumoasă excursie din viața noastră! Am fost împreună cu prietenii noștri, ne-am distrat și ne-am bucurat împreună! N-o să uităm ziua asta niciodată„, a spus, la sfârșit, unul dintre copii, Radu Mateiu.
Nu este pentru prima dată când copiii din Cartierul Cuţ din Ghelari beneficiază de excursii gratuite. Anul trecut, în cadrul aceluiaşi proiect, 20 de micuţi au fost duşi într-o excursie gratuită în Ţara Haţegului. Echipa de implementare a proiectului şi-a propus ca, până la finalul acestuia, respectiv luna august a anului 2020, să organizeze un total de 10 excursii în județ și alte patru la București.
Scopul proiectului „Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru”, derulat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi a cărui implementare a început în luna august a anului 2017, este acela de a schimba statutul de zonă marginalizată a cartierului Cuț, din comuna Ghelari.
Sursa foto: Comunitatea Ghelari – Accepta sprijinul nostru/Facebook
