Connect with us
Data: 25/04/2024
.

Actualitate - Eveniment

100 de ani de la Marea Unire. Zeci de hunedoreni au participat la acest eveniment în urmă cu un secol (I)

Publicat

pe

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, a fost marea sărbătoare a întregului popor român. Prin numărul participanților la Marea Unire, prin marturitatea de gândire și manifestare a încununat veacuri de strădanii, eforturi, lupte eroice și dramatice în același timp. În urmă cu un secol, peste 100.000 de participanți au fost de față la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Dintre aceștia, 165 au fost delegați din județul Hunedoara. Pe parcursul acestui an, cotidianul Servus Hunedoara vă va prezenta, în mai multe ediții, informații despre hunedorenii care și-au pus semnătura pe actele întocmite la Alba Iulia.

 

Despre mărețul eveniment din istoria poporului român, de la 1 decembrie 1918, s-a scris, de-a lungul vremii, o mulțime de lucrări, abordânf fiecare opinii diferite. În urmă cu un secol, prin semnătura celor 1.228 de delegați s-a hotărât Unirea Transilvaniei cu România. După discursurile oficiale, președintele adunării, George Pop de Băsești, supune spre aprobare hotărârea citită de către Vasile Goldiș. Hotărârea fiind primită cu unanimitate și mare însuflețire, George Pop de Băsești, anunța hotărârea solemnă, prin care Adunarea națională a poporului român din Transilvania, Banat și părțile ungare au primit rezoluția prezentată de Vasile Goldiș. Astfel, unirea acestor provincii românești cu țara mamă este pentru toate veacurile decisă.

 

Alegerea deputaților participanți, cei cu drept de vot

Advertisement

 

La 15 noiembrie 1918, după eșecul tratativelor cu delegația maghiară condusă de ministrul Oszkár Jászi, între 12 – 14 noiembrie 1918, Consiliul Național Român Central ia hotărârea de a declara unirea românilor transilvăneni, crișeni, bănățeni și maramureșeni cu Regatul României într-o Mare Adunare Națională. Hotărârea este cuprinsă în Regulamentul pentru alegerea deputaților care urmau să voteze Unirea cea Mare. Alegerea deputaților urma să se facă în următoarele 10 zile în conformitate cu Legea electorală din 1910, pe circumscripții, în toate localitățile desemnate a fi centre electorale. Numărul deputaților aleși, s-a decis a fi cinci pe circumscripție electorală, aleși prin vot universal deschis. La 20 noiembrie 1918 Consiliul Național Român Central anunță convocarea Marii Adunări Naționale la Alba Iulia. În discuție au mai fost luate orașele Blaj și Sibiu, dar s-a optat pentru Alba Iulia datorită faptei lui Mihai Viteazul de la 1600 și a supliciului conducătorilor Revoluției de la 1784 în cetatea orașului. Alba Iulia fiind numită în Actul Convocării, cetatea istorică a neamului nostru.

 

100.000 de participanți

 

Advertisement

După adoptarea actului istoric al Unirii, cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, adunați pe Câmpul lui Horea, aprobă cu aclamații entuziaste hotărârea de unire necondiționată și pentru totdeauna a Transilvaniei cu România. Unirea Transilvaniei cu România încheie procesul de făurire a statului național unitar român, proces început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat prin unirea Dobrogei în 1878, a Basarabiei în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918. Suprafața României Mari este de 295.049 de kilometri pătrați, cu o populație de 16.500.000 de locuitori.

 

165 de delegați hunedoreni

 

În edițiile următoare vom încerca să prezentăm, cu date cât mai exacte informații referitoare la hunedorenii care au participat la Marea Unire. Din județul Hunedoara au participat 165 de delegați, împuterniciți de către comunitățile pe care le reprezentau, să voteze Unirea de la 1 Decembrie 1918. Peste numele hunedorenilor participanți la acest eveniment important pentru poporul român, s-aa cam așternut „praful”, fiind cam uitați și chiar necunoscuți în multe orașe și comune din județ. Ultimii dintre delegații hunedoreni, Dominic Stanca, Cornelia Velțan și Eugenia Branga, care mai trăiau în 1978, au murit și ei. Osemintele celor mai mulți dintre delegații hunedoreni de la Alba Iulia sunt în morminte mai mult sau mai puțin cunoscute. Unele dintre locurile unde au fost îngropați nici măcar nu se mai cunosc. În edițiile viitoare o să vă prezentăm o parte dintre acești oameni, mai exact câteva date despre ei, dar și fotografii cu ei.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

De două decenii, în fiecare zi, alături de dumneavoastră! “Servus Hunedoara” împlinește 20 de ani

Publicat

pe

Redactat de

Cotidianul Județean „Servus Hunedoara” aniversează, astăzi, 20 de ani de apariție neîntreruptă pe piața media din județ. În data de 26 aprilie 2004 apărea primul număr al publicației noastre, „Servus Hunedoara” salutând, în acea zi, pentru prima oară hunedorenii din întreg județul. S-au scurs 20 de ani de atunci. Sunt două decenii de prezență zilnică alături de dumneavoastră. Nici nu știm cum au trecut. 20 de ani – o vârstă frumoasă, pe care o aniversăm sub același slogan cu care am pornit la drum și în 2004 – „Servus Hunedoara – Zilnic lângă tine!”.

20 de ani… cu zile mai bune și mai puțin bune, am trecut prin atât de multe povești, în tot acest timp. 20 de ani… cu zeci de mii de pagini tipărite și articole publicate, știri pe subiecte diverse, desprinse din realitatea care ne înconjoară, povești cu și despre oameni frumoși. 20 de ani… de muncă, dăruire, provocări, sacrificii, dar și multe împliniri. Așa au trecut două decenii…

Cel mai „bătrân” cotidian editat în Deva

În cei 20 de ani de apariție neîntreruptă, „Servus Hunedoara” a avut forța de a rezista testului timpului și continuă să existe pe piața media din județ, atât în format tipărit, cât și în variantă online, iar astăzi este printre puținele publicații hunedorene care se pot mândri cu o astfel de experiență media, fiind cel mai longeviv cotidian tipărit în județul Hunedoara, de după Revoluție.

Povestea unui ziar care vă salută din 2004

 

Povestea ziarului „Servus Hunedoara” a început în primăvara anului 2004, fiind, de fapt, o idee pornită și materializată, cu mult entuziasm, de fondatorul publicației Valentin Popescu, care a avut convingerea că hunedorenii merită un ziar dinamic care să le ofere informația de care au nevoie în fiecare zi. În primăvara anului 2004, o echipă tânără şi îndrăzneaţă a pornit la drum, în fosta redacție a ziarului din Clădirea „Cepromin” din Deva. Echipa “Servus” mică pepinieră de jurnalism, în prima fază, a fost unită, încă de la început, prin prietenie, și ambiționată „să facă” o presă corectă și echidistantă, adaptată, ce-i drept, la timpurile de atunci. Timpuri în care presa scrisă mergea „unsă”, fără rețele de socializare sau alte mijloace moderne de informare, doar cu pixul, agenda și reportofon în mână, alergând, la propriu, pentru a oferi cititorilor știri despre cele mai de importante evenimente de actualitate din județ. Timpuri în care plăcerea de a răsfoi ziare încă mai exista.

Advertisement

În anii ce au urmat, „Servus Hunedoara” a crescut, iar ziarul şi-a câştigat un loc important printre preferinţele mediatice ale hunedorenilor.

Sediu redacțional nou, din 2013, și extinderea proiectului media – în 2020, prin înființarea televiziunii ServusHD TV

În iulie 2013, colectivul redacțional al “Servus Hunedoara” s-a mutat într-un sediu nou (la parterului blocul 1 de pe strada Mareșal Averescu, din municipiul Deva). Ziarul s-a reinventat, în timp, iar preferințele cititorilor au crescut și mai mult. În anul 2020, Servus Hunedoara” s-a dezvoltat și s-a extins prin înființarea televiziunii online ServusHD TV. În martie 2024, varianta online a ziarului -site-ul nostru, www.servuspress.ro, a trecut printr-un nou proces de „up-gradare”, venind în întâmpinarea cititorilor cu un design mai modern și atractiv. Ca un element de noutate, www.servuspress.ro pune acum la dispoziția cititorilor informații din întreg județul Hunedoara, structurate pe localități, astfel încât dumneavoastră puteți accesa mult mai ușor informații din municipiile și orașele județului Hunedoara. Noua platformă online a ziarului cuprinde știri din întreg județul Hunedoara, precum și informații utile comunității, și se dorește a fi un portal informațional mult mai complex.


VALENTIN POPESCU -DIRECTOR GENERAL ȘI FONDATOR „SERVUS HUNEDOARA”

“Mulțumesc din suflet familiei mele, angajaților, colaboratorilor și partenerilor nostri care au făcut posibilă apariția neîntreruptă, timp de 20 de ani a cotidianului județean independent -SERVUS HUNEDOARA. Sunt 20 de ani în care ziarul nostru a publicat zeci de mii de știri și articole din județul Hunedoara și nu numai. Ne apropiem să atingem, tot în acest an, 5.000 de ediții -cifră care nu a fost atinsă de niciun alt ziar după anul 1989 -în județul Hunedoara. Cum am rezistat în toți acești 20 de ani? Simplu – multă pasiune, muncă și perseverență din partea tuturor care au fost și sunt în redacția noastră din 26.04.2004 și până în prezent și, în special, cititorilor noștri, atât ai ediției tipărite, cât și ediției online, care an de an a crescut ca număr de cititori, ajungând, în 2024, să fim citiți de peste 175.000 de vizitatori unici, lunar. Așa cum am afirmat în fiecare an, la aniversare, ne dorim să continuăm cu ediția tiparită, să încercăm să fim și mai buni, zi de zi, și asta pentru a informa locuitorii județului nostru despre ce se întâmplă în comunitea lor. Vă mulțumim și ne înclinăm în fața dumneavoastră! Dumnezeu să Binecuvânteze județul Hunedoara și pe toți hunedorenii!”.


Vă mulțumim!

Aniversarea a 20 ani de la publicarea primului număr al cotidianului „Servus Hunedoara” este cel mai bun prilej de a adresa mulțumiri. Mulţumim tuturor celor care au pus umărul pentru ca „Servus Hunedoara” să împlinească 20 ani de apariţie neîntreruptă. Mulțumim celor care, pe parcursul acestor două decenii, au adus semnături în paginile ziarului: redactori, fotoreporteri, tehnoredactori, colegilor de la marketing, vânzări și distribuție, oameni extraordinari, cunoscuți de dumneavoastră doar după nume și produsul muncii lor. Mulțumim tuturor colaboratorilor noștri! Iar pe dumneavoastră, cititorii, atât cei care răsfoiți paginile ziarului sau dați un simplu click pe Internet, accesând știrile noastre online, vă invităm să ne fiţi alături şi în continuare, ca şi până acum.

Cu aproape 5.000 de ediții tipărite publicate, din 2004 și până în prezent, publicația noastră continuă să scrie în presa hunedoreană una dintre cele mai longevive povești.

Advertisement

Servus Hunedoara” vă mulţumeşte şi va fi, în continuare, alături de dumneavoastră!

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Intervenție de urgență a pompierilor hunedoreni. Risc de contaminare radioactivă

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, pe platforma industrială ArcelorMittal, din municipiul Hunedoara, s-a desfășurat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, care a urmărit modul de gestionare a situațiilor de urgență generate de avarii, explozii, incendii sau alte evenimente în activități nucleare și radiologice.
Planul de desfășurare a curpins 3 etape de răspuns pentru limitarea și lichidarea efectelor evenimentului, în raport de priorități: reacție imediată (primele 10 min.), localizare (prima oră) și lichidare (peste 2 ore – acțiune de durată).
Conform scenariului, la ora 12.00, ISU Hunedoara a fost sesizat, prin intermediul SNUAU 112, despre producerea unei avarii la oala cu oțel lichid, cu posibilitatea ca acesta să afecteze sursele radiologice folosite pentru controlul calității oțelului, aflate în imediata apropiere, în secția de turnare continuă a operatorului economic ArcelorMittal.
Imediat după apel, ofițerul din dispeceratul integrat informează inspectorul șef al ISU Hunedoara. A fost activată Grupa Operativă din cadrul I.S.U. Hunedoara.
”La locul avariei s-au deplasat de urgență forțele de intervenție din cadrul Detașamentului Hunedoara, care, în urma evaluării situației de urgență, au solicitat în sprijin echipaje de intervenție pentru stingere incendiu,de la Deva și Orăștie, un echipaj de cercetare CBRN (chimic, Bilogic, Radiologic și Nuclear), precum și echipaje de la poliție și jandarmerie.
În scurt timp, s-a constituit C.J.C.C.I. (Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției), sub coordonarea prefectului județului Hunedoara, cu reprezentanți din cadrul I.S.U. Hunedoara, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, Serviciul de Ambulanță Județean, UPU-SMURD, Direcția de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu, Primăria Hunedoara și din cadrul comitetului local și al serviciului voluntar pentru situații de urgență ale municipiului Hunedoara.
La locul producerii situației de urgență au acționat cu echipaje și autospeciale atât jandarmi, cât și polițiști hunedoreni.
Forțele de intervenție ale ISU Hunedoara acționează pentru acordarea primului ajutor medical calificat, două persoane fiind rănite după avaria tehnologică. Acestea sunt transportate la UPU Hunedoara”, transmite ISU Hunedoara.
Totodată, se anunță că există în continuare riscul de contaminare radioactivă a personalului locului de muncă și a personalului operativ de intervenție. Se acționează în continuare pentru eliminarea tuturor riscurilor.
”După aproximativ 3 ore de intervenție, a fost lichidat incendiul produs pe platforma siderurgică ArcelorMittal – Hunedoara, generat de scurgerea de oțel lichid cauzată de o avarie importantă la Secția de turnare continuă.
În urma analizelor și măsurătorilor efectuate s-a constatat că nu există risc radiologic, astfel că, forțele de intervenție se pregătesc pentru retragerea de la locul evenimentului”, mai transmite ISU Hunedoara.
Intervenția pompierilor militari hunedoreni s-a realizat cu 4 Autospeciale de Stingere cu Apă și Spumă (ASAS), o Autospecială pentru Transport Personal și Victime Multiple (ATPVM), o ambulanță SMURD și una S.A.J, un Punct de Comandă Mobil (PCM), o autospecială CBRN și 3 Autospeciale de Primă Intervenție și Comandă (APIC).
FOTO: ISU Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Alina Eremia, The Motans, Feli și Zdob și Zdub cântă, anul acesta, la „Serbările Cetății” Deva. Ce alți artiști vor mai urca pe scenă

Publicat

pe

Redactat de

Alina Eremia, The Motans, Feli și Zdob și Zdub vor susține concerte, anul acesta, la „Serbările Cetății” DevaAlături de aceștia, vor mai urca pe scenă și alți artiști și trupe, atât de muzică ușoară, cât și de folclor. Vor fi trei zile de spectacole în piața de la poalele Cetății din oraș. Reprezentanții municipalității au făcut deja public programul evenimentelor ce urmează să aibă loc, în reședința de județ, în perioada 24 -26 mai 2024.

Ca și în anii trecuți, „Serbările Cetății”, organizate de Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Primăria și Consiliul Local al municipiului Deva, se vor desfășura în Piața Cetății, iar pe parcursul celor trei zile pe scenă vor urca în fața publicului prezent, artiști și interpreți de muzică populară.

Piața Cetății va găzdui, timp de trei zile, spectacole dedicate Zilelor municipiului Deva, cu muzică de toate genurile și unii dintre cei mai în vogă artiști ai momentului. În acest an, mai mult ca oricând, ne-am propus să aducem în fața dumneavoastră și să promovăm cât mai mult artiștii locali. În acest sens, pe lângă trupele locale care vor concerta în primele două zile, duminică, muzica populară va fi reprezentată în mare parte de artiști deveni, precum și de ansamblul reprezentativ al orașului nostru, care anul viitor va împlini o jumătate de veac de activitate neîntreruptă, Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean””, au transmis organizatorii evenimentului.

 „Serbările Cetății 2024” se vor desfășura după următorul program:

Vineri, 24 mai, începând cu ora 18:00

Advertisement

Art Adventure

The Story

Quas

Alina Eremia

The Motans

Advertisement

Prezintă: Dragoș Pascuta și Ciprian Andrica

Sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 18:00

Roxana Olșanschi

Florin Mureșan

Vremuri

Advertisement

Gino& Band

Feli

Zdob și Zdub

Foc de Artificii

Prezintă: Dragoș Pascuta și Ciprian Andrica

Advertisement

Duminică, 26 mai, începând cu ora 17:00

Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrulului Cultural „Drăgan Muntean” Deva și Ansamblul „Silvana Junior”, alături de invitații: Amalia Otea, Bianca Sîrb, Ovidiu Pîs, Lorena Cheregi, Letiția Mihuțiu, Simi Belea, Cristina Muntean, Ovidiu Olari și Aana Almășana Ciontea

Conducerea muzicală: Andre Crișan

Coregrafia: Andrei Gabor

Aida Busuioc, Gabi Nicolae, Marius Trif, Bianca Munteanu și Radu Poenar, Lorena Pascu, Nelu Ban Fîntînă, Nicolae Flaviu Cristea, Ciprian Roman, acompaniați de „Formația Aida Busuioc”.

Advertisement

Prezintă: Ioana Popescu

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate