Home - Actualitate - „Ziua Mondială a Sindromului Down”, marcată și în județ

„Ziua Mondială a Sindromului Down”, marcată și în județ

marți, 21 Mar, 2017

„Ziua Mondială a Sindromului Down” este celebrată anual în data de 21 martie, iar în acest an a ajuns la cea de-a 12-a ediţie. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara organizează o campanie de informare a populației asupra acestui sindrom. În județul Hunedoara, conform unor date statistice emise de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara, sunt aproximativ 150 de persoane, care suferă de acest sindrom.

Scopul campaniei dedicate „Zilei Mondiale a Sindromului Down” este de a crea o punte între societate și persoanele cu sindrom Down și familiile acestora. „Obiectivul campaniei este de a informa și de a atrage atenția societății și autorităților asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranței și deschiderii față de incluziunea socială a persoanelor cu sindrom Down. De asemenea, se urmărește promovarea valorizantă a posibilităților persoanelor cu sindrom Down, punându-se accentul pe faptul că sunt parte a societății. În condițiile în care au un mediu adaptat pot practica sportul, dansul, pot lucra, realiza obiecte artistice, aducându-și astfel în mod constructiv aportul la dezvoltarea societății din care fac parte”, a declarat medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

Zeci de hunedoreni suferă de acest sindrom

Potrivit datelor emise de DGASPC Hunedoara, în județ, pe parcursul anului trecut, erau în evidența Direcției 69 de copii, cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani și 81 de persoane de peste 18 ani, care suferă de Sindrom Down. Dacă anul trecut erau înregistrați, în total, 150 de persoane, în anul 2015 au fost 108, iar în anul 2014, 99 de hunedoreni. DSP Hunedoara, prin Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, organizează în parteneriat cu DGASPC și Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, Crucea Roşie, celebrarea campania „Ziua Mondială a Sindromului Down”, în mai multe locații din județ, între care Școala Gimnazială Nr.7 Petroșani, la sediul DSP din Deva și la Colegiul Național „Decebal” din Deva. „Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, vă invităm să veniţi alături de noi pentru a încuraja copiii şi adulţii cu sindromul Down, pentru a spune „Vocea Mea, Comunitatea Mea” – Să permitem persoanelor cu sindrom Down și celor care pledează pentru ei, să vorbească, iar vocile lor să fie auzite şi pentru ca întreaga lume să cunoască beneficiile dezvoltării mediului de viaţă inclusiv”, a conchis Cecilia Birău.

Sindromul Down nu este o boală, este o modificare genetică, o dispunere cromozomială naturală, o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii, cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar.