Home - Actualitate - Zeci de energeticieni au protestat la Mintia, iar unul a intrat în greva foamei
Sursa foto: Facebook Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Zeci de energeticieni au protestat la Mintia, iar unul a intrat în greva foamei

vineri, 12 Mai, 2017

Zeci de angajați ai Secției Termomecanică, din cadrul Termocentralei Mintia, au protestat ieri, de la primele ore ale dimineții, nemulțumiți fiind de lipsa echipamentului de protecție, de salarii, dar și de faptul că se fac, în continuare, angajări pe criterii politice. În cursul zilei de ieri, unul dintre protestatari a intrat în greva foamei.

Principalele nemulțumiri ale oamenilor sunt legate de faptul că angajații Secției Termomecnica sunt nevoiți de doi ani să își achiziționeze singuri echipamentele de protecție, din banii lor, fără a le fi majorate salariile în tot acest timp. Potrivit reprezentanților Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, faptul că se tot fac angajări pe criterii politice și că pentru acești indivizi se găsesc bani, i-a „scos din minți” pe muncitori. „Încă de la primele ore ale dimineții, colegii de la Secția Termomecanică nu au preluat serviciul de tură din lipsa echipamentului de protecție. Colegii s-au prezentat la serviciu conform graficului de tură, dar nu au preluat serviciul din lipsa echipamentului de protecție. Oamenii s-au săturat de situația actuală de la Mintia. S-au săturat să fie angajate tot felul de persoane pe criterii politice. Problema este că pentru acești nou angajați se găsesc resurse financiare, iar pentru ei, pentru o majorare salarială și pentru echipament de protecție, NU. Oamenii sunt indignați și de faptul că acum, au aflat că, în urmă cu câteva săptămâni, maiștri și lideri ai celuilalt sindicat (Sindicatul Liber Independent Electrocentrale Deva Mintia – n.red.) au primit majorări salariale și de 700 de lei. Cum să nu fie supărați angajații, când ei au cerut măriri de 50 de lei și să le fie asigurat echipamentul?!”, a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, de la Complexul Energetic Hunedoara. Liderul Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva Mintia, Mircea Crișovan, nu a putut fi contactat, deocamdată, pentru a-și spune punctul de vedere referitor la faptul că salariul i-ar fi fost majorat cu câteva sute de lei, iar oamenii sunt nemulțumiți de acest lucru.

Un angajat a intrat în greva foamei

Sătui de tot ce se întâmplă în acest sistem, de bătaia de jos și de nesiguranța zilei de mâine, unul dintre protestatari a intrat în greva foamei. Acesta a recurs la acest gest în sala de comandă a unităţii, nemulţumit de reacţia conducerii CEH faţă de revendicările salariaţilor de la Secţia Termomecanică. Este vorba despre un angajat care a lucrat în tura de noapte, el fiind încadrat ca operator arzătoare cazane. El este nemulţumit de faptul că protestatarii de la Mintia nu sunt trataţi cu respectul cuvenit de către conducerea companiei, a precizat Cristian Iştoc. Potrivit liderului sindical, directorul general al CEH Viorel Stancu le-a spus inițial că nu poate ajunge la Mintia până vineri, însă ieridupă-masa s-a răzgândit și și-a făcut prezența.

Protestatarii spun că vor trimite o adresă Ministerului Energiei prin care vor cere implicare în acest conflict de muncă. Aceștia solicită, de asemenea, ca ministrul Energiei, Toma Petcu, să vină aici, pentru a discuta.

Și mai trist este faptul că, peste două sau trei luni se anunță noi disponibilizări în rândul angajaților CEH, mai exact 1.400, dintre care aproximativ 300 vor fi de la Mintia.

2 comments

  1. 1) Lipsa strategie guvernanti !
    2)Castiguri exagerat de mari in comparatie cu altii !
    La greve nu se iau masurile legale !De ce ? Frica sau vina ?

  2. cum dau astia afara oameni si angajeaza altii? nu-si pune nimeni intrebarea asta? ar trebui legati toti!