Home - Actualitate - Veteranul de război jandarm Vasile Crețu, sărbătorit la împlinirea unui secol de viață

Veteranul de război jandarm Vasile Crețu, sărbătorit la împlinirea unui secol de viață

joi, 16 Mar, 2017

A trăit un secol și a prins momente istorice importante, care nu pot fi uitate prea ușor. Acum, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, sublocotenentul (r) Vasile Crețu, din Brad, căci despre acesta este vorba, a avut ocazia să îmbrace, din nou, uniforma bleu, de jandarm, exact ca în urmă cu cu 76 ani, când a intrat pentru prima dată în rândurile „oamenilor de arme”. De această dată, combatantul din cel de-al Doilea Război Mondial a purtat gradele de ofițer, dar și povoara grea a trecerii anilor.

Veteranul jandarm și-a sărbătorit centenarul într-un cadru festiv, la Casa de Cultură din Brad, în mijlocul familiei, a militarilor în activitate, precum și a oficialităților locale. “La acest moment deosebit din viață, sublocotenentului (r) Vasile Crețu i-a fost înmânată o diplomă și o plachetă aniversară din partea conducerii Jandarmeriei Române <în semn de respect pentru patriotismul cu care și-a servit țara și pentru demnitatea cu care a reprezentat Jandarmeria Română>”, a declarat maiorul Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara.

De asemenea, odată cu împlinirea unui secol de viață, veteranul jandarm a fost răsplătit și de către autoritățile locale. El a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiul Brad”, localitate în care trăiește și un premiu substanțial.

A luptat pe front

Sublocotenent (r) Vasile Crețu s-a născut în data de 15 martie 1917, în comuna Mihăileni (astăzi în Republica Moldova). A intrat în rândurile jandarmilor la data de 1 iulie 1941, fiind concentrat în Legiunea de Jandarmi Cernăuți cu gradul de soldat. În anul 1942 a fost avansat în gradul de caporal, iar 1 decembrie 1943 a fost concentrat în Legiunea de Jandarmi Ismail, unde își va desfășura până la data de 31 august 1944. Începând cu data de 1 septembrie 1944 este mutat în Legiunea de Jandarmi Argeș unde îți desfășoară activitatea până la data de 22 februarie 1945, când este lăsat la vatră. A fost avansat în gradul de sublocotenent (r) la data de 24 aprilie 2014.

A luptat pe front în perioada 28 mai 1944-31 august.1944 cu Legiunea de Jandarmi Ismail și a fost decorat cu Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial.