Home - Actualitate - Vernisaj la muzeul din Deva. Sunt expuse picturi semnate de Safir și Rifas

Vernisaj la muzeul din Deva. Sunt expuse picturi semnate de Safir și Rifas

marți, 2 Feb, 2016

Artistele Diana și Dorina Pantea, cunoscute iubitorilor de artă ca Safir și Rifas, își prezintă picturile realizate în fața publicului devean. O expoziție ce cuprinde lucrări semnate de cele două surori pictorițe a fost vernisată, ieri, 1 februarie, la muzeul din Deva.

Expoziția, intitulată „In Mundi Vanitas”, conține 21 de tablouri pictate de cele două artiste, fiind o radiografie vizual-plastică a dezumanizării individului în societatea contemporană, care are la bază conflictele interioare ale ființei provocate de contrastul imens între ceea ce omul își dorește, simte și percepe. Tehnica folosită pentru realizarea picturilor a fost ulei pe pânză.Cu asumare și curaj, artistele se angajează pe deplin sufletește în acest act creativ, mărturisindu-și propriile trăiri abisale, propriile înfrângeri și supraviețuiri. Ele realizează o analogie între decăderea ce se insinuează în anumite zone ale existenței în fiecare ființă umană și pierderea valorilor societății contemporane, în care confortul material obținut datorită extraordinarei evoluții tehnologice este invers proporțional cu prăpastia care se surpă în interiorul omului. Safir și Rifas ne pun față în față cu brutalitatea subtilă și perfidă care se manifestă în lumea de astăzi la toate nivelurile”, a declarat Liliana Țolaș, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva.

La prima expoziție, într-o instituție culturală

La rândul său, cele două artiste spun că își doresc ca picturile realizate să aibă impact asupra vizitatorilor. „Este prima noastră expoziție organizată într-un mediu artistic cultural, adică într-un muzeu de artă. Celelalte expoziții personale le-am avut mai mult în cafenele artistice. Lucrăm și pe alte stiluri, avem și studii de portrete și peisaje statice (…) Ceea ce exprimăm noi este de domeniul vizualului, care dă un impact mai mare. Prin aceste lucrări am vrut să frapăm atenția publicului. Noi lucrăm împreună, dar picturile sunt individuale”, a spus Dorina Pantea (Safir).

Picturile realizate de Safir și Rifas pot fi admirate de vizitatori în spațiile special destinate artelor plastice din incinta Palatului Magna Curia din Deva. Vernisajul expoziției a fost organizat de MCDR, în colaborare cu Consiliul Județean (CJ) Hunedoara.