Home - Actualitate - Vas unicat, din perioada greco-romană, recuperat, după ce a fost aruncat la gunoi

Vas unicat, din perioada greco-romană, recuperat, după ce a fost aruncat la gunoi

luni, 20 Mar, 2017

Un vas metalic din bronz, din perioada greco-romană, care ar putea face parte din Patrimoniul Cultural Național, a fost recuperat de polițiștii hunedoreni. Vasul a fost găsit de un bărbat care efectua defrișări în zona drumului de acces către cetatea Costești, ascuns într-o pungă de plastic sub un pod. Omul, de bună credință, a predat obiectul unicat unui angajat al Primăriei Orăștioara de Sus, care l-a aruncat la gunoi.

La sfârșitul săptămânii trecute, în urma unor activități efectuate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartiment Patrimoniu Cultural Național și cei ai Postului de Poliție Orăștioara de Sus, a fost recuperat un vas metalic din bronz, susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Național. „În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii hunedoreni au stabilit faptul că, în data de 16.03.2017, un bărbat în vârstă de 43 de ani, din comuna Orăștioara de Sus, care efectua lucrări de defrișare în zona drumului de acces către cetatea Costeşti, a găsit ascuns sub un pod un vas metalic împachetat într-o pungă din plastic. Bărbatul a predat obiectul în cauză unui reprezentant al Primăriei Comunei Orăștioara de Sus, care, la rândul său, nu a întreprins demersuri legale în astfel de situaţii, ci a aruncat vasul în zona de salubritate a localității Costești”, a declarat subcomisar Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

În cursul nopţii de 16 spre 17 martie, poliţiştii au reușit recuperarea vasului, care, la o primă evaluare, se pare că este o piesă unicat ce datează din perioada greco-romană, fiind utilizat în mediul dacic, şi este susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Național. Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirea răspunderii penale a celor implicaţi, urmând a se efectua încadrarea juridică a faptei şi a fi dispuse măsuri legale sub coordonarea Curţii de Apel Alba.