Home - Actualitate - „Vânători” de comori dacice, protejați și sprijiniți de polițiști din cadrul IPJ Hunedoara

„Vânători” de comori dacice, protejați și sprijiniți de polițiști din cadrul IPJ Hunedoara

joi, 16 Mar, 2017

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române au descins, ieri, la sediile unor societăți comerciale și locuințele mai multor persoane bănuite de braconaj arheologic. Se pare că braconierii au reușit „să cumpere” și câțiva polițiști, oferindu-le acestora „bunuri mobile și/sau imobile”, pentru a fi sprijiniți de oamenii legii.

Polițiștii au efectuat 11 percheziții, pe raza județului Hunedoara, la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum și la sediile și punctele de lucru ale societăților comerciale deținute de acestea. „Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013-2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în Munții Orăștiei (zona Sarmizegetusa Regia). Cei în cauză nu ar fi respectat legislația în domeniu în sensul că ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă. În activitatea ilicită, aceștia ar fi beneficiat de sprijinul unui agent de poliție, care nu ar fi respectat îndatoririle de serviciu”, se arată în comunicatul IGPR. În cauză au fost puse în executare 15 mandate de aducere. Acțiunea beneficiază de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș” a Jandarmeriei Române.

Polițiști „recompensați” de căutătorii de comori

Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de dare și luare de mită. „(…) Mai multe persoane din județul Hunedoara au derulat activități de braconaj arheologic în zona munților Orăștie, fiind sprijiniți și protejați constant de către lucrători de poliție din cadrul I.P.J. Hunedoara, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date/informații confidențiale, de natura secretului profesional. Astfel, ‘căutătorii de comori naționale’ nu respectă legislația în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru ‘protecția’ lor au atras lucrătorii de poliție arondați zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile și/sau imobile”, se arată în comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.