Connect with us
Data: 13/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

Sute de oi, găsite moarte, în Retezat

Publicat

pe

Peste 400 de oi au fost ucise de cel puțin 10 urși în zona Retezatul Mic, foarte aproape de traseele turistice. Pericolul, spun salvamontiștii, este crescut, iar Prefectura Hunedoara a trimis echipe care să verifice dacă traseele pentru turiști trebuie închise.

Cel puţin de 420 de oi au fost găsite moarte la nici 300 de metri de poteca turistică Custura –Plaiul Mic –Albele –Iorgovanu, iar de cel puţin o săptămână din leşurile lor se înfruptă 12 urşi. Ciobanii din zonă spun că oile au fost atacate de un urs, s-au speriat şi efectiv s-au călcat una pe alta. Oile încercau astfel să scape, panicate şi aşa s-a produs dezastrul.

Imediat după aceea, mai mulți urși au dat atacul, iar ce a urmat este un adevărat măcel. În plus, nimeni nu a reacționat până vineri. “Astăzi, jandarmii şi salvamontiştii au fost trimişi în zonă pentru a vedea dacă se impune închiderea potecii. Nu ne putem, însă, băga pentru a vedea exact cum stă situaţia. Jnepenii sunt foarte mari  şi, mai mult, nici cu puşca în mână nu are nimeni curaj să intre printre urşi. Până la această oră nu am închis traseul turistic”, a declarat vineri după-amiaza salvamontistul Sorin Sanda, de la locul incidentului.

Prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune că doar joi seara a fost informat despre situaţia din Retezat şi de aceea echipele au plecat numai vineri dimineaţa la faţa locului. „Vom lua un plan de măsuri, după ce vedem la faţa locului care este situaţia. Vom avea patrule şi panouri de avertizare pentru turiştii care vor afla din timp despre prezenţa urşilor în zonă.  Oricum, diferenţa este că acum sunt mai mulţi urşi la un loc”, a precizat Sorin Vasilescu.

Tot de mirosul de sânge ar putea fi atrași urși și în alt loc, unde vremea rea a făcut prăpăd într-o turmă de mioare. În zona denumită Pleşa – Piule sunt alte 214 oi moarte, care au fost lovite de un trăznet. Şi ciobanul a fost atins, dar, din fericire, a scăpat cu viaţă.  Leşurile animalelor se află, însă, chiar pe poteca turistică, iar cei care aleg acest traseu ce merge din DN66A pe Vârful Drăgşan din Retezatul Mic ar putea în orice moment să dea nas în nas cu urşii, care sunt în număr mare în această zonă.

Advertisement

Ca şi în primul caz, nici aici nu a intervenit nimeni, niciun oficial mai precis, până vineri, traseul fiind în continuare deschis.

Diana Mitrache

Advertisement

Actualitate

“Noaptea Muzeelor” la Castelul Corvinilor: Concerte și show de video-mapping. Atmosfera, întregită de gulguțele aprinse de cercetași

Publicat

pe

Redactat de

Se anunță o seară magică, sâmbătă, la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Localnici și turiști sunt așteptați la „Noaptea Muzeelor”, dar și la „Festivalul luminii”. După lăsarea întunerciului, pe zidurile impunătorului edificiu medieval vor fi proiecţii video. Atmosfera specială va fi întregită de gulguțele aprinse de cercetași.

Spectaculosul castel medieval de la Hunedoara va putea fi vizitat gratuit, sâmbătă seară, de la ora 21:00, cu prilejul evenimentului „Noaptea Muzeelor” 2024. Casa Breslelor și Expoziția permanentă de arheologie: Pre- și Protoistoria Hunedoarei vor fi și ele deschise publicului, iar intrarea va fi gratuită de la aceeași oră.

Și la ediția din acest an a evenimentului, organizatorii au pregătit un program, din care nu vor lipsi proiecțiile video pe zidurilor monumentului medieval.

Sâmbătă, 18 mai, te așteptăm la Castelul Corvinilor, la „Noaptea Muzeelor” 2024. De la ora 21:00, aveți intrarea gratuită în incinta Muzeul Castelul Corvinilor, unde puteți vizita Castelul, Casa Breslelor și Expoziția permanentă de arheologie: Pre- și Protoistoria Hunedoarei! Am pregătit un eveniment deosebit alcătuit din: concert Ducu Bertzi și Constantin Neculae, video-mapping, prin intermediul căruia vom spune altfel povestea Corvinilor, proiectată pe faţada celui mai frumos castel din România! De atmosferă se ocupă, până spre miezul nopţii, DJ Thomann Baxx și MC Liviu! Cercetașii României – Hunedoara îţi aduc “Festivalul Luminii care va avea loc începând cu ora 16:00, în curtea exterioară a Castelului Corvinilor (Curtea Husarilor). Aici se vor desfășura activități pentru copiii de toate vârstele, iar la ora 21:00 curtea va fi luminată de gulguțele confecționate de cercetași. Te așteptăm să luminăm noaptea, împreună, pe 18 mai!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

La edițiile anterioare ale evenimentului „Noaptea Muzeelor”, mii de oameni au trecut pragul Castelul Corvinilor, iar proiecţiile video care au învăluit edificiul istoric au făcut senzaţie în rândul publicului numeros prezent.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Tour Omagiu Toto Cutugno cu „L’Italiano Orchestra”, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

La cererea publicului, după succesul primului concert la Cluj-Napoca pentru 2024, se pregătește un Tour Omagiu Toto Cutugno în România cu „L’Italiano Orchestra” – Omagiu lui Toto Cutugno, singurul tribut oficial recunoscut de familia artistului, unul dintre cei mai faimoși și cunoscuți artiști italiani, spectacol omagiu marelui artist care a scris istoria muzicii italiene – cu participarea unuia din membrii familiei pentru o surpriză plăcută publicului din Deva.

Concertul, ce va avea loc duminică, 19 mai, începând cu ora 19:30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, va prezenta cele mai mari hituri ale lui Toto Cutugno, interpretate de o trupă formată din muzicieni profesioniști din Italia care au colaborat cu marele Toto – L’Italiano Orchestra.

“De altfel, în cele două ore de spectacol vor fi și momente în care anecdote și situații care nu sunt cunoscute la care a participat Toto! Particularitatea este că vocea trupei – Gianluca Fiorentino, muzicianul care a avut privilegiul de a colabora și susține concerte cu Toto, are un timbru vocal foarte asemănător și îi va determina pe spectatori să retrăiască senzațiile de a fi alături de Toto pe scenă. Un spectacol unic realizat pentru a retrăi împreună momente de magie – magia muzicii lui Toto Cutugno! Pentru toți fanii lui Toto Cutugno organizăm acest concert, dorim ca muzica lui să rămână pentru totdeauna vie în inimile voastre. L’Italiano Orchestra a decis să dedice în mare parte viitoarele sale spectacole marelui artist, cel cu care
de-a lungul timpului s-a întâlnit în diferite concerte, având onorea de a împărți scena împreună. Am pregătit un spectacol plin de muzică și amintiri povestite cu mândrie, drag și emoție de cei din L’Italiano Orchestra. Toto Cutugno a arătat de nenumărate ori cât de mult iubește România, motiv pentru care dorim să onorăm și aici muzica lui. Vă așteptăm pe toți! Toto, de acolo de sus, ne va cânta prin vocile artiștilor de pe scenă!”, transmit organizatorii.

Bilete: iabilet.ro
https://www.iabilet.ro/bilete-deva-l-italiano-orchestra-omagiu-lui-toto-cutugno-92617/?q=toto

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevi ai Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie, în topul mondial la Olimpiada Internațională de Informatică în Echipe

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 10-13 mai 2024, s-a desfășurat a VII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Informatică în Echipe (IIOT), organizată de Republica Arabă Siriană, într-un format online.

Elevii români și-au demonstrat excelența în domeniul informaticii participând la acest eveniment de prestigiu, susținând competiția în format online, instituțional, la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, sub egida Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Echipa României a excelat în competiție, fiind alcătuită din 12 elevi talentați și condusă de 6 profesori dedicați, dintre care 3 profesori coordonatori și 3 membri ai Comitetului Olimpic Internațional.

”Lotul olimpic al României  a cucerit trei medalii – două de argint și una de bronz.
Medalie de argint au obținut echipele:
– „Vlaiq”, de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”, Orăștie, județul Hunedoara, formată din elevii Alexandru-Raul TODORAN, Rareș Horațiu GHERASĂ, Antonia Camelia GRIDAN și Marius DÎNȘOREAN, coordonată de prof. Daniel POPA.
– „Andrei”, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București, formată din elevii Andrei-Cristian IVAN, Andrei CHERTEȘ, Andrei MARCIUC, Paul Andrei IORGULESCU, coordonată de prof. Victor MANZ.
– Medalia de bronz a fost obținută de echipa „Masters Of Backtracking”, de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, formată din elevii Cristian LUCHIAN, David VIȘAN, Ștefan Claudel NEAGU și Samuel ȘOIMARU, coordonată de prof. dr. Gheorghe MANOLACHE”, arată Ministerul Educației.

FOTO: Ministerul Educației

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate