Home - Actualitate - Student mușcat de viperă în Masivul Retezat. Tânărul a fost transportat de urgență la spital

Student mușcat de viperă în Masivul Retezat. Tânărul a fost transportat de urgență la spital

miercuri, 12 Iul, 2017

Un tânăr în vârstă de 27 de ani, care se afla în Masivul Retezat pentru a desfășura activități de cercetare în Rezervația Științifică Gemenele, a fost mușcat de o viperă. Un apel la numărul unic de urgență 112 a pus pe jar, luni seara, în jurul orei 21:00, autoritățile, care s-au deplasat în Retezat pentru a-i acorda îngrijri victimei.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara a fost solicitat, prin numărul de urgență 112, să intervină pentru salavarea unei persoane mușcată de viperă. Conform datelor furnizate de apelant, persoana în vârstă de 27 ani, student, desfășura activități de cercetare în Rezervaţia Ştiiţifică Gemenele din masivul Retezat. „La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciul Județean Salvamont Hunedoara format din cinci salvatori montani. De asemenea, la faţa locului a fost direcţionat şi un echipaj SMURD – Terapie Intensivă Mobilă.

Datorită accesului foarte dificil, echipajele s-au deplasat pedestru, neputându-se face accesul cu autoturisme, astfel salvatorii au ajuns la victimă după ce au mers aproximativ trei ore. La momentul sosirii echipajelor la faţa locului, victima era conştientă şi prezenta muşcături la nivelul gleznei”, a declarat căpitan Bogdan Dănăiață, ofițer informare și relații publice în cadrul ISU Hunedoara. Victima a fost transportată cu targa de echipajul din cadrul Serviciul Județean Salvamont Hunedoara şi predată echipajului SMURD. I-a fost administrat serul antiviperin, a fost stabilizată hemodinamic şi transportată la Spitalul Judeţean Deva. Specialiștii recomandă

persoanelor care desfăşoară activităţi în zonele montane să acorde maximă atenţie regulilor specifice de protecţie cu atât mai mult cu cât în aceste zone accesul este dificil, iar salvatorii ajung de cele mai multe ori cu dificultate şi după o perioadă mai mare de timp.

Vă reamintim că vinerea trecută, un cioban, în vârstă de 65 de ani, ce se afla în zona Retezatul Mic-Soarbele, a fost mușcat de o viperă. Având în vedere că accesul în zonă se face destul de greu, a fost solicitat un elicopter SMURD, bărbatul fiind transportat la un spital din Târgu Mureș. La momentul sosiri echipajului de salvatori, victima era conștientă și prezenta dificultăți de respirație, precum și edem facial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *