Home - Actualitate - Străjerii de pe Cetatea Devei au ținută nouă. Armurile lor cântăresc fiecare aproximativ 40 de kilograme

Străjerii de pe Cetatea Devei au ținută nouă. Armurile lor cântăresc fiecare aproximativ 40 de kilograme

luni, 17 Iul, 2017

Străjerii de pe Cetatea Devei au un nou echipament. Ei pot fi văzuți, de către turiști și localnici, în noua lor ținută strălucitoare, dar, în același timp, și foarte grea, în timpul ceremonialelor ce au loc în fiecare zi de sâmbătă în incinta fortăreaței medievale, considerată emblemă a reședinței de județ.

Aproximativ 40 de kilograme, atât cântărește echipamentul unui străjer de pe Cetatea Devei, confecționat, în cea mai mare parte, din metal și compus din coif, scut, platoșă-față, platoșă-spate, spadă, blazoane și uniformă. Reprezentanții primăriei spun că noua ținută a străjerilor este o copie fidelă a celei pe care o avea Garnizoana Cetății Deva din secolul al XV-lea, „descrisă în documentele istorice ale vremii, păstrate în muzee din Austria și Ungaria”.

Cumpărate printr-o finanțare nerambursabilă

Potrivit acestora, noul echipament al străjerilor din Garda Cetății Deva „a fost achiziționat printr-o finanțare nerambursabilă de 26.000 de lei, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Deva nr. 201/2017, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general”. Cu această sumă am reușit să achiziționăm piesele importante ale echipamentului pentru șase străjeri și pentru stegarul Gărzii – cei care promovează municipiul Deva și Cetatea la evenimentele de gen organizate în țară și străinătate. La finele lunii iunie, Garda Cetății Deva a participat la Festivalul Medieval de la Târgu Neamț – primul festival medieval itinerant din România, iar luna aceasta vom fi prezenți la MedievArtFest, de la Ardud/județul Satu Mare. Totodată, am fost deja invitați să participăm, anul viitor, la festivaluri de gen din Serbia, Ungaria și Polonia”, a afirmat șeful Gărzii, Cristi Stan, explicând că un echipament complet pentru un străjer se ridică la 1.000-1.300 de euro.

Din Garda Cetății Deva fac parte 20 de voluntari (străjeri și domnițe), cu vârste cuprinse între 5 și 55 de ani. Aceștia îi întâmpină pe turiștii și localnicii care urcă pe Cetate în fiecare zi de sâmbătă, atunci când monumentul istoric este animat nu numai de defilarea Gărzii Cetății, ci și de antrenamente de spadă, tir cu arcul sau dansuri medievale oferite de domnițe.

 

Fortăreața medievală a avut peste 1.800 de vizitatori într-o singură zi

Pe de altă parte, Cetatea Devei rămâne printre cele mai importante atracţii din vestul ţării, fortăreața medievală fiind vizitată, numai luna trecută, într-o singură zi, de peste 1.800 de persoane, după cum spun reprezentanții administrației publice locale. „3 iunie 2017 a fost ziua cu cel mai mare aflux de turiști, români și străini, înregistrat, de la începutul anului, la Cetatea Deva”, au precizat aceștia.

O treime dintre cei peste 27.400 de turişti care au urcat Dealul Cetăţii, luna trecută, au vizitat monumentul în minivacanţa de cinci zile de la începutul lui iunie, iar alţi 37 la sută în zilele de weekend. Aproape jumătate din totalul vizitatorilor au fost adulţi (48 la sută), alţi 40 la sută copii, 10 la sută pensionari şi persoane cu dizabilităţi, potrivit unei statistici a Primăriei Deva.

În primele şase luni ale acestui an, Cetatea Devei a fost vizitată de 90.000 de turişti, în creştere cu 15 la sută faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016. De la redeschiderea monumentului istoric pentru public, din aprilie 2016, numărul vizitatorilor a depăşit 260.000 de persoane. Statistica include doar turiștii care au folosit telecabina pentru cel puţin una dintre călătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *