Home - Actualitate - Sirenele antiaeriene vor suna în județul Hunedoara mâine

Sirenele antiaeriene vor suna în județul Hunedoara mâine

joi, 20 Apr, 2017

Sirenele antiaeriene vor suna la Deva și în tot județul Hunedoara vineri, 21 aprilie, potrivit calendarului exercițiului de verificare a sistemului de alarmare a populației, cel mai amplu din ultimii ani, făcut public de Departamentul pentru Situații de Urgență. Sirenele se vor auzi începând cu ora 10:00, atât în Hunedoara, cât și în alte nouă județe ale țării.

Populația este rugată să rămână calmă și să nu se panicheze. Se va auzi semnalul de alarmă, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație. „Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “Exercițiu””, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

186 în județ, peste 7.700 la nivel național

În județul Hunedoara există 186 sirene de alarmare a populației, acestea fiind verificate anual de electricieni autorizați. La Deva sunt 24 de sirene antiaeriene, amplasate în diferite zone ale orașului. Cele mai multe dintre sirenele existente în județ, respectiv 163, sunt de tip clasic, adică sirene electrice, și doar 23 sunt electronice, acestea din urmă fiind instalate în unele localități ale județului. Spre deosebire de cele clasice, sirenele electronice previn pericolul prin transmiterea de mesaje vocale, preînregistrate sau în direct. Performanţa lor constă şi în faptul că, printre altele, asigură un nivel acustic pe o rază de circa trei kilometri și pot fi acţionate atât din dispecerat, cât şi de la distanţă.

La nivel național, există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate. Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren.

În anul 2016, inspectoratele pentru situații de urgență (ISU) au organizat 1.533 exerciții de alarmare la nivelul localităților, acțiuni derulate în colaborare cu comitetele județene și locale pentru situații de urgență, instituțiile publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență și operatorii economici sursă de risc.