Home - Actualitate - Sindicaliștii de la Sport și Tineret, în grevă japoneză

Sindicaliștii de la Sport și Tineret, în grevă japoneză

luni, 20 Mar, 2017

Chiar dacă, pe hârtie, totul pare să fie numai lapte și miere în ceea ce privește nivelul salarizării, buzunarele goale par a spune altceva.

În România în toate domeniile s-au făcut greve, cu puține excepții, sau poate doar cu una singură. De luni, 20 martie, nu va mai fi nici această excepție.

Își tratează șefii cu spatele

Și așa am ajuns să o trăim și pe asta, în cei peste 27 de ani de la Revoluție. Pentru prima dată în istorie, angajații din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), membri ai Sindicatului Național Sport și Tineret (SNST), funcționari publici și personal contractual din toată țara, vor organiza, luni, o acțiune de ptotest. Această acțiune este îndreptată împortiva discriminărilor salariale la care sunt supuși cei din Tineret și Sport și pentru a atrage atenția asupra stării dramatice a veniturilor obținute de cei din sistemul teritorial MTS. În contextul actual, în care cadrul juridic nu permite organizarea grevei generale angajații au decis să protesteze în fața instituțiilor și să mediatizeze acțiunea prin fotografii de grup din timpul protestului, într-o manieră inedită, grupul situându-se cu spatele la fotograf și cu fața spre instituția unde activează, evidențiind astfel poziția conducerii MTS, care a întors spatele unităților din teritoriu și nu caută soluții pentru cererile lor.

La Deva, între orele 11.00 și 12.00

Protestul va îmbrăca forma unei greve japoneze la nivel național, care se va desfășura în cadrul unităților teritoriale ale MTS (Cluburi Sportive Municipale, Direcții Județene pentru Sport și Tineret – DJST, Complexuri Sportive Naționale și Case de Cultură ale Studenților). La deva această mișcare se va desfășura între orele 11.00 – 12.00, la sediul DJST, din curtea Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria”. În județul Hunedoara, pe lângă DJTS, mai funcționează, sub tutela MTS, SCM Deva și Casa de cultură a studenților din Petroșani, aceste instituții administrând, la rândul lor, diverese baze sportive sau tabere. Membrii SNST au în vedere, în perioada următoare, declanșarea conflictului colectiv de muncă, acțiuni de pichetare a MTS și întreruperea activității până la soluționarea cererilor. Protestatarii din Sport și Tineret reclamă politica neunitară de creșteri salariale și neimplicarea conducerii în aplicarea corectă a dispozițiilor legale, soluționarea cererilor de recalculare a drepturilor salariale și reîncadrarea personalului pe funcții corespunzătoare activității prestate, necesitatea inițierii și aprobării unui regulament de sporuri și transparentizarea acordării premiilor, lipsa dialogului social, lipsa personalului calificat, tratament egal pentru angajații Caselor de cultură ale studenților și rezolvarea problemelor reclamate în ultimii ani și rămase fără răspuns din partea conducerii MTS.

Și să e mai mirăm că nu mai sunt rezultate?

Angajații din Sport și Tineret susțin că se uită la celelalte segmente bugetare care se bucură de majorări salariale, acordări de sporuri și facilități, în timp ce ei sunt umiliți de către sistem, și lansează un apel la unitate sindicală și, de asemenea, cer de urgență soluții pentru rezolvarea dificultăților cu care se confruntă în prezent categoriile de personal pe care le reprezintă. Și, ținând cont de toate acestea, parcă nu are rost să ne mai mirăm că rezultatele din sport dispar, lucru simțit și la nivelul județului Hunedoara.