Home - Actualitate - Eveniment - Simeria, un nou început!

Simeria, un nou început!

vineri, 15 Apr, 2016

IMG_9348 - Iulius OKProvenind dintr-o familie cu rădăcini adânci de în orașul Simeria, Iulius Gelu Bedea este omul care vrea, știe cum și poate să facă din acest oraș un loc bun de trăit și muncit.

Dublu licențiat în psihologie și economie, cu masterat în dezvoltare regională, Iulius recunoaște cu modestie: Am avut noroc de părinți dispuși să facă eforturi mari pentru educația copiilor și nu  a fost deloc ușor, mai ales în anul în care toți cei trei frați am fost înrolați în învățământul superior.

De aceea, Iulius dorește ca simerienii să fie sprijiniți în efortul lor de a asigura educația copiilor, întrucât este convins că “educația dezvoltă copilul nu numai intelectual, ci și fizic și moral; copilul va fi astfel pregătit pentru viața socială, iar cei excepționali reușesc chiar să influențeze în bine societatea în care trăim”.

 

Accesul tuturor copiilor la educație

Cum o va face? Iulius are o serie de soluții pentru atingerea acestui obiectiv, gândite pe baza experienței acumulate de-a lungul carierei în dezvoltarea proiectelor și programelor cu finanțare europeană la Primăria Oraşului Simeria, Centrul de Informare Europeană al Judeţului Hunedoara – EUROPEDIRECT, Biroul de Consiliere pentru Cetățeni (BCC Simeria), Asociația pentru Integrarea Dezvoltării Durabile, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Interne – Biroul de Control şi Antifraudă şi în prezent la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Direcţia Generală Fonduri Europene, Direcţia pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative. Numai pe perioada în care a ocupat funcția de șef serviciul public dezvoltare locală şi management proiecte la Primăria Oraşului Simeria a elaborat sau implementat 6 proiecte cu o valoare totală de peste 5 milioane de euro, precum:

 • Modernizarea şi informatizarea Primăriei Oraşului Simeria
 • Parcul de Afaceri Simeria
 • Centrul de zi pentru persoane vârstnice Simeria (Clubul Pensionarilor)
 • Centrul Social de Urgenţă al Oraşului Simeria (Bârcea Mare)
 • Reabilitarea, modernizarea și dotarea așezământului cultural din orașul Simeria, localitatea Sântandrei
 • Tezaurul Hunedorean, festival – concurs de muzică şi dans (2010 și 2011)

 

Proiecte finalizate în vederea promovării la finanţare şi execuţiei acestora a căror valoare depăşeşte 15 milioane de euro, precum:

 • Reţea canalizare suplimentară pe str. Traian între şoseaua naţională şi podul peste calea ferată (pentru locuinţele de lângă Canalul Strei care nu sunt branşate la canalizare)
 • Regularizare, reabilitare şi amenajare Canal Strei, Oraşul Simeria
 • Reabilitarea și modernizarea reţelei de străzi urbane
 • Blocuri de locuinţe pentru tineri în regim de închiriere (ANL) str. 1 Decembrie
 • Parc şi zonă de agrement (Măgura Uroiului)
 • Reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic de Transport Feroviar Anghel Saligny – Campus preuniversitar, profesional şi tehnic și altele.

 

Iulius Bedea: „Probabil că unii își mai amintesc de Biroul de Consiliere pentru Cetățeni (BCC Simeria), Centrul de Informare Europeană al Județului Hunedoara și Centrul EuropeDirect al Comisiei Europene, finanțate din fonduri europene, pe care le-am înființat și condus mai bine de 9 ani. Am lucrat în Primăria Oraşului Simeria 6 ani (2006 – 2012), iar în ultimii 4 ani în structurile aparatului central din Bucureşti unde am verificat analizat şi gestionat proiecte de capacitate administrativă din sute de oraşe ale ţării. Am văzut şi multe lucruri bune şi mai puțin bune şi am învăţat din toate. Un lucru este cert, avem nevoie de o administrație modernă.

 

Pentru accesul copiilor la educație mă gândesc la toţi copiii simerienilor atât cei preşcolari cât şi cei care învață în școala generală și în liceul din oraș. Trebuie sa facem ca școlile noastre să le ofere o educație de înaltă calitate. Copiii noștri trebuie sa ajungă la un nivel competitiv care să le permită să ocupe cele mai bune locuri la concursurile de admitere sau la posturile cele mai bine plătite din Simeria, Deva, Cluj, Timișoara sau din alte locuri din țară și Europa.

Trebuie sa ne gândim si la calitate, la calitatea muncii si a vieții simerienilor.

Putem să facem mai mult în școlile noastre? Da, cu certitudine DA, și toți avem câte ceva de făcut în acest sens. Avem nevoie si de dotare mai bună şi de un proces educațional mai eficace, cu profesori motivați şi instruiți, de cooperare mai bună cu părinții şi cooperare cu mediul de afaceri. Mediul de afaceri este esențial pentru noi pentru ca acesta  ne spune spre ce meserii si profesii trebuie sa ne orientăm  cu școlile şi cu copiii noștri și pentru ca acesta creează locurile de muncă.  

Da, sunt bani europeni disponibili și vom putea să îi atragem pentru investiții în educație, dar cum vă spuneam, nu este suficient acest lucru. Pentru accesul copiilor la educație există două programe europene care acordă finanțare pentru perioada 2014-2020. Sprijinul financiar oferit acoperă toate nivelurile educaționale – de la creșe și grădinițe, până la învățământul superior. Dacă simerienii îmi vor acorda șansa de a deveni primar, spune Iulius, Primăria va elabora și duce la bun sfârșit proiectele în domeniul educației, inclusiv pentru comunitățile marginalizate. Aici vom avea în vedere îmbunătățirea condițiilor în școli, aducerea școlii cât mai aproape de copii și tineri, subvenții pentru copiii sau tinerii marginalizați, dar și formarea personalului didactic. De asemenea, echiparea unităților școlare în vederea utilizării sistemelor moderne de educație electronică cred că ar fi un element dorit de către simerieni. Nu în ultimul rând Primăria va juca un rol activ de informare a părinților și tinerilor cu privire la posibilitățile de susținere financiară în facultate, precum și a celorlalți actori care pot accesa fonduri pentru educație”

Iulius este preocupat de dezvoltarea serviciului de management proiect din cadrul primăriei pentru că toate cele de mai sus necesită atât oameni, cât și cunoștințe în domeniu. Este pregătit să împărtășească cu aceștia experiența sa.

De asemenea, vă roagă să-i transmiteți ideile dumneavoastră despre ce și cum putem să îmbunătățim accesul copiilor la educația la e-mail: bedeaiulius@yahoo.com, pagina oficială facebook  www.facebook.com/pentru.iuliusbedea,  sau în scris la Centrul de Consiliere şi Iniţiativă Civică – „ASCENDENT Simeria”, ce va fi deschis în perioada imediat următoare.

Mai multe despre Accesul simerienilor la locuri de muncă mai bună în materialul următor.

18 comments

 1. Am mai auzit povesti de genul asta…multi promit si poate isi doresc dar este foarte important sa si poata.

 2. pfff, a inceput sa ninga de la cate minciuni a zis domnul Gelu :)))) cum sa minti asa urat? Cata nesimtire!

 3. Sa mori tu ca ai facut tot cea ce scrie in articol..DL GELU cand te ai trezit din visul asta frumos ce ai zis???….lasa ca simerienii sunt prosti si cred…imi este greata de nemernici asa mincinos ca tine!!!!!! RUSINE!!!!!

 4. Sa mori tu ca ai facut tot cea ce scrie in articol….esti penibil!

 5. Nu pot crede ochiilor ce vad aici, cate aberatii si minciuni mai poate spune acest ”Gelu Chelu”….bai nene pai tu aberezi cam mult si peste masura …si mai vrei sa fi si primar :))))))) o sa minti in continuare pe toti locatarii. Esti penibil rau !!!!!!!!

 6. Da, multe proiecte! Unele facute prost (vezi Centrul de afaceri, primaria a pompat sume importante suplimentar), unele care nu sunt realizabile, iar altele supraevaluate (asezamatul cultural Santandrei, vezi Reabilitarea și modernizarea reţelei de străzi urbane). Ca sa concluzionam, domnule Bedea, ati cam luat banii degeaba!

  • Proiectul de finantare este una iar proiectul tehnic alta. Nu e bine sa amestecam lucrurile!

   • Reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic de Transport Feroviar Anghel Saligny – Campus preuniversitar, acesta este un proiect de finantare, TERIBIL de bun! Bani luati degeaba, domnule Iulius!

 7. Trebuie sa constientizam cu totii ca singura posibilitate de dezvoltare reala a bazei materiale a scolilor este accesarea de fonduri europene .Expertiza domnului IULIUS BEDEA in acest domeniu este o garantie si o sansa . Toti beneficiarii sistemului educational simerian TREBUIE sa exploateze aceasta sansa la 5 iunie.

 8. Europa asteapta cu sufletul la gura, expertiza lui Gelu chelu!

 9. Tocmai pentru ca va ganditi „la calitatea muncii si a vietii simerienilor”, ar trebui sa nu promiteti ceea ce nu puteti face. Ideal ar fi sa faceti ce NU ati promis, deoarece promisiunea este capacitatea de a dezamagi oamenii. Deci: nu ne imbata cu apa rece!

 10. Așa ceva mai rar! Oare domnul Gelu chiar crede ce a zis? Eu cred că nici el nu crede, dar încearcă să îi facă pe alții să creadă…eu zic ca nu o să reușească să prostească pe nimeni „modestul”…eu chiar nu stiu cum are acest tupeu jegos să vrea la primărie după ce a furat atât de mult alături de Jura si mulți altii…cât vrei nenea Gelu să mai furi? Nu ți-a ajuns?

 11. Viseaza cu ochii deschisi!! :))

 12. Au iesit psd-istii in frunte cu seful lor puscarias Dragn.Toti sunt prosti,e sunt destepti.Totul merge bine,votati Risteiu pentru Hala Simeria.