Connect with us
Data: 20/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

Simeria, un nou început!

Publicat

pe

IMG_9348 - Iulius OKProvenind dintr-o familie cu rădăcini adânci de în orașul Simeria, Iulius Gelu Bedea este omul care vrea, știe cum și poate să facă din acest oraș un loc bun de trăit și muncit.

Dublu licențiat în psihologie și economie, cu masterat în dezvoltare regională, Iulius recunoaște cu modestie: Am avut noroc de părinți dispuși să facă eforturi mari pentru educația copiilor și nu  a fost deloc ușor, mai ales în anul în care toți cei trei frați am fost înrolați în învățământul superior.

De aceea, Iulius dorește ca simerienii să fie sprijiniți în efortul lor de a asigura educația copiilor, întrucât este convins că “educația dezvoltă copilul nu numai intelectual, ci și fizic și moral; copilul va fi astfel pregătit pentru viața socială, iar cei excepționali reușesc chiar să influențeze în bine societatea în care trăim”.

 

Accesul tuturor copiilor la educație

Cum o va face? Iulius are o serie de soluții pentru atingerea acestui obiectiv, gândite pe baza experienței acumulate de-a lungul carierei în dezvoltarea proiectelor și programelor cu finanțare europeană la Primăria Oraşului Simeria, Centrul de Informare Europeană al Judeţului Hunedoara – EUROPEDIRECT, Biroul de Consiliere pentru Cetățeni (BCC Simeria), Asociația pentru Integrarea Dezvoltării Durabile, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Interne – Biroul de Control şi Antifraudă şi în prezent la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Direcţia Generală Fonduri Europene, Direcţia pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative. Numai pe perioada în care a ocupat funcția de șef serviciul public dezvoltare locală şi management proiecte la Primăria Oraşului Simeria a elaborat sau implementat 6 proiecte cu o valoare totală de peste 5 milioane de euro, precum:

Advertisement
  • Modernizarea şi informatizarea Primăriei Oraşului Simeria
  • Parcul de Afaceri Simeria
  • Centrul de zi pentru persoane vârstnice Simeria (Clubul Pensionarilor)
  • Centrul Social de Urgenţă al Oraşului Simeria (Bârcea Mare)
  • Reabilitarea, modernizarea și dotarea așezământului cultural din orașul Simeria, localitatea Sântandrei
  • Tezaurul Hunedorean, festival – concurs de muzică şi dans (2010 și 2011)

 

Proiecte finalizate în vederea promovării la finanţare şi execuţiei acestora a căror valoare depăşeşte 15 milioane de euro, precum:

  • Reţea canalizare suplimentară pe str. Traian între şoseaua naţională şi podul peste calea ferată (pentru locuinţele de lângă Canalul Strei care nu sunt branşate la canalizare)
  • Regularizare, reabilitare şi amenajare Canal Strei, Oraşul Simeria
  • Reabilitarea și modernizarea reţelei de străzi urbane
  • Blocuri de locuinţe pentru tineri în regim de închiriere (ANL) str. 1 Decembrie
  • Parc şi zonă de agrement (Măgura Uroiului)
  • Reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic de Transport Feroviar Anghel Saligny – Campus preuniversitar, profesional şi tehnic și altele.

 

Iulius Bedea: „Probabil că unii își mai amintesc de Biroul de Consiliere pentru Cetățeni (BCC Simeria), Centrul de Informare Europeană al Județului Hunedoara și Centrul EuropeDirect al Comisiei Europene, finanțate din fonduri europene, pe care le-am înființat și condus mai bine de 9 ani. Am lucrat în Primăria Oraşului Simeria 6 ani (2006 – 2012), iar în ultimii 4 ani în structurile aparatului central din Bucureşti unde am verificat analizat şi gestionat proiecte de capacitate administrativă din sute de oraşe ale ţării. Am văzut şi multe lucruri bune şi mai puțin bune şi am învăţat din toate. Un lucru este cert, avem nevoie de o administrație modernă.

 

Pentru accesul copiilor la educație mă gândesc la toţi copiii simerienilor atât cei preşcolari cât şi cei care învață în școala generală și în liceul din oraș. Trebuie sa facem ca școlile noastre să le ofere o educație de înaltă calitate. Copiii noștri trebuie sa ajungă la un nivel competitiv care să le permită să ocupe cele mai bune locuri la concursurile de admitere sau la posturile cele mai bine plătite din Simeria, Deva, Cluj, Timișoara sau din alte locuri din țară și Europa.

Trebuie sa ne gândim si la calitate, la calitatea muncii si a vieții simerienilor.

Advertisement

Putem să facem mai mult în școlile noastre? Da, cu certitudine DA, și toți avem câte ceva de făcut în acest sens. Avem nevoie si de dotare mai bună şi de un proces educațional mai eficace, cu profesori motivați şi instruiți, de cooperare mai bună cu părinții şi cooperare cu mediul de afaceri. Mediul de afaceri este esențial pentru noi pentru ca acesta  ne spune spre ce meserii si profesii trebuie sa ne orientăm  cu școlile şi cu copiii noștri și pentru ca acesta creează locurile de muncă.  

Da, sunt bani europeni disponibili și vom putea să îi atragem pentru investiții în educație, dar cum vă spuneam, nu este suficient acest lucru. Pentru accesul copiilor la educație există două programe europene care acordă finanțare pentru perioada 2014-2020. Sprijinul financiar oferit acoperă toate nivelurile educaționale – de la creșe și grădinițe, până la învățământul superior. Dacă simerienii îmi vor acorda șansa de a deveni primar, spune Iulius, Primăria va elabora și duce la bun sfârșit proiectele în domeniul educației, inclusiv pentru comunitățile marginalizate. Aici vom avea în vedere îmbunătățirea condițiilor în școli, aducerea școlii cât mai aproape de copii și tineri, subvenții pentru copiii sau tinerii marginalizați, dar și formarea personalului didactic. De asemenea, echiparea unităților școlare în vederea utilizării sistemelor moderne de educație electronică cred că ar fi un element dorit de către simerieni. Nu în ultimul rând Primăria va juca un rol activ de informare a părinților și tinerilor cu privire la posibilitățile de susținere financiară în facultate, precum și a celorlalți actori care pot accesa fonduri pentru educație”

Iulius este preocupat de dezvoltarea serviciului de management proiect din cadrul primăriei pentru că toate cele de mai sus necesită atât oameni, cât și cunoștințe în domeniu. Este pregătit să împărtășească cu aceștia experiența sa.

De asemenea, vă roagă să-i transmiteți ideile dumneavoastră despre ce și cum putem să îmbunătățim accesul copiilor la educația la e-mail: bedeaiulius@yahoo.com, pagina oficială facebook  www.facebook.com/pentru.iuliusbedea,  sau în scris la Centrul de Consiliere şi Iniţiativă Civică – „ASCENDENT Simeria”, ce va fi deschis în perioada imediat următoare.

Mai multe despre Accesul simerienilor la locuri de muncă mai bună în materialul următor.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Atmosferă de poveste la Castelul Corvinilor, de “Noaptea Muzeelor”. Spectacol de video-mapping pe zidurile edificiului medieval

Publicat

pe

Redactat de

Un public numeros a fost prezent, sâmbătă seară, la Castelul Corvinilor, la Noaptea Muzeelor” 2024, iar cei de faţă au avut prilejul să admire feeria de lumini în care a fost învăluit impunătorul monument istoric.

Miile de hunedoreni prezenți la eveniment au putut afla povestea neamului Corvinilor prin intermediul unor sesiuni de video-mapping, care au început după lăsarea întunericului. Proiecţiile video pe zidurile exterioare ale spectaculosului monument medieval de la Hunedoara au impresionat numeroasele persoane prezente la eveniment.

Ducu Bertzi, Constantin Neculae au susținut un concert folk, iar atmosfera a fost întreținută, până spre miezul nopții, de DJ Thomann Baxx și MC Liviu. În aceeași seară, curtea exterioară a impunătorului monument istoric a fost animată și de gulguţele aprinse de cercetaşi, în cadrul „Festivalul Luminii”.

De la ora 21:00, accesul vizitatorilor în incinta Muzeului Castelul Corvinilor, Muzeul Casa Breslelor și la Expoziţia permanentă de arheologie Pre şi Protoistoria Hunedoarei a fost gratuit.

Sursa foto: Muzeul Castelul Corvinilor/Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Sărbătoarea corviniștilor. Corbul cu inel a adus Cupa la Castel!

Publicat

pe

Redactat de

 

Sărbătoarea Hunedoarei fotbalistice continuă. Miile de fani ai Corvinului au putut admira Cupa României, pe care Corvinul a câștigat-o pe 15 mai, într-o atmosferă fantastică.

Momente unice

Corvinul Hunedoara a câștigat, în premieră, Cupa României la fotbal, iar fiesta declanșată imediat după meciul de miercurea trecută a continuat, pentru mai multe zile, în urbea de pe malurile Cernei. Astfel, visul suporterilor corviniști, transmis prin banner amplat în stadionul din Sibiu, cu mesajul „Corbul cu inel aduce Cupa la Castel”, a devenit realitate, și la propriu, și la figurat. Fanii Corvinului au putut admira Cupa României, adjudecată de „corbii alb – albaștri” în fața celor de la Oțelul Galați, după un thriller finalizat cu loteria penalty-urilor, în holul Casei de Cultură din Hunedoara, unde, timp de două zile, doritorii au putut să facă poze cu mult râvitul trofeu, iar doritori nu au fost deloc puțini.

Sursa foto: Primăria Hunedoara

Parada campionilor

Momentul culminant a fost atins, însă, sâmbătă seara, odată cu „Parada campionilor”. Eroii Hunedoarei fotbalistice, jucătorii, staff-ul tehnic și toți ceilalți care au contribuit la câștigarea trofeului, au venit, în fața miilor de fani adunați la stadionul „Michael Klein”, într-un autocar cu etaj descoperit, așa cum fac marile campioane, prezentând Cupa României. Apoi parada s-a desfășurat pe principalele bulevarde ale Hunedoarei, punctul terminus fiind Castelul Corvinilor, unde sărbătoarea a continuat într-o atmosferă de vis.

Trofeul este expus și astăzi, dumincă, 19 mai, la Casa de Cultură din Hunedoara, datorită numeroaselor cereri venite din partea fanilor corviniști.

Advertisement

Încep marile provocări

Bucuria câștigării Cupei României, în premieră, de către Corvinul, este una imensă în Hunedoara. Însă marile provocări pentru oficialii clubului de pe malurile Cernei abia sunt la început. Astfel, mai sunt ceva emoții cu primirea licenței de la UEFA, dar lucrurile par să fie favorabile Corvinului, care a anunțat că va juca, în cupele Europene, la Sfântu Gheorghe, stadionul din Hunedoara nefiind omologat pentru astfel de competiții. Corvinul, care va intra în primul tur preliminar al Europa League, va juca cel puțin două runde în cupele europene întrucât, chiar dacă va fi eliminată, își va continua parcursul în Conference League, meciurile fiind programate pe 11, 18 și 25 iulie și pe 1 august, însă emoțiile vor începe mult mai repede, pe 18 și 19 iunie, când vor fi tragerile la sorți. Până atunci, însă, va fi, pe 6 iulie, Supercupa României, cu FCSB, pe terenul câștigătoarei SuperLigii, care va anunța și locația de desfășurare a întâlnirii, iar pe 3 august va începe Liga 2, Corvinul pornind competiția cu gândul de promovare în primul eșalon, în 2024 neavând acest drept.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Noaptea Muzeelor, tur în Valea Jiului. Câte muzee vor fi deschise

Publicat

pe

Redactat de

Valea Jiului va fi gazda unui eveniment de anvergură internațională: „Noaptea Muzeelor”.

Cu un trecut minier bogat, Valea Jiului își deschide porțile către vizitatori prin intermediul a șase obiective muzeale importante. Printre acestea, Muzeul Mineritului din Petroșani se remarcă prin prezentarea istoriei mineritului într-un mod inedit, atrăgând un număr tot mai mare de vizitatori. De asemenea, la mansarda aceleiași clădiri, Muzeul Muntelui expune, în diverse secțiuni, exponate legate de activitățile montane.

Tot în Petroșani, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, publicul poate vizita Muzeul Momârlanului, Muzeul Instalatorului și Muzeul Mamei din Petrila, toate realizate cu umor și creativitate de artistul Ion Barbu. Pe platforma fostei exploatări miniere din Petrila, Muzeul Salvatorului Minier își deschide porțile, dedicat celor care au salvat vieți în subteran sau au pierit în evenimente tragice. De asemenea, Casa Memorială Ion D. Sîrbu valorifică moștenirea culturală a renumitului scriitor.

Un alt punct de atracție este expoziția organizată de Asociația Casa de Ajutor Reciproc CFR, care prezintă bancnote românești și internaționale, ceasuri, trenulețe și echipamente, oferind o experiență interactivă pentru toți vizitatorii.

La nivel județean, evenimentele culturale se extind și la Castelul Corvinilor din Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, asigurând o diversitate de activități culturale pentru toate gusturile.

ADTI Valea Jiului încurajează participarea activă la aceste manifestări, subliniind rolul crucial al unei vieți culturale dinamice în îmbunătățirea calității vieții și promovarea potențialului și istoriei regiunii. „Noaptea Muzeelor” reprezintă o oportunitate de a redescoperi și valorifica patrimoniul cultural local, contribuind la conștientizarea impactului fostei industrii miniere asupra comunității.

Advertisement
Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

Vând apartament

Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate