Home - Actualitate - Eveniment - Se închide căminul cultural din Sarmizegetusa?

Se închide căminul cultural din Sarmizegetusa?

joi, 20 Apr, 2017

Comuna hunedoreană Sarmizegetusa este, cu siguranţă, una dintre cele mai cunoscute localităţi din ţară, având un istoric foarte bogat.

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român.

Siguranța populației, prioritară

În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani. Fără îndoială cel mai cunoscut edificiu din comună este acela al ruinelor capitalei Daciei Romane, din satul de reşedinţă, iar această bogăţie istorică nu a fost ignorată, de-a lungul timpului, de autorităţile publice locale de aici, fiind intens promovat. De asemenea, pe raza comunei, de unde se poate pleca spre valea Râului Mare și înspre Munții Retezat, mai pot fi văzute urmele cetății dacice de la Zeicani sau situl arheologic de la Breazova, iar în Sarmizegetusa este deschisă o secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane de la Deva. Tot în satul de reședință întâlnim un impozant cămin cultural, considerat, până de curând, unul dintre cele mai moderne din județ. Cu toate acestea, la acest cămin cultural sunt probleme. „La vremea inaugurării sale, nu cu mult timp în urmă, căminul cultural din Sarmizegetusa era unul foarte modern. Timpul a trecut, au apărut noi reglementări în ce privește funcționarea căminelor culturale și s-a constatat că acesta nu mai corespunde din punct de vedere al normelor privind prevenirea și stingerea incendiilor. În atare condiții, avem pregătit un proiect, pe fonduri europene, pentru remedierea acestor disfuncționalități. Sperăm să îl putem implementa și să rezolvăm situația. În caz contrar, vom fi nevoiți să îl închidem până va fi adus la standardele cerute de legislația în vigoare, siguranța populației fiind prioritară”, a declarat Adrian Claudiu Mihai Cordoș, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.