Home - Actualitate - Salariile hunedorenilor, din ce în ce mai mici față de media națională

Salariile hunedorenilor, din ce în ce mai mici față de media națională

vineri, 17 Mar, 2017

Pentru un angajat de rând din România, cea mai mare grijă, pe lângă păstrarea locului de muncă, este nivelul salarizării, lucru valabil și pentru cei din județul Hunedoara.

Direcția Județeană de Statistică (DJS) a făcut publice datele centralizate din teritoriu privind principalii indicatori – socio economici înregistrați pe meleagurile hunedorene.

Mici pași înainte, doar din punct de vedere statistic

Printre datele analizate de către specialiștii de la DJS Hunedoara s-au numărat evoluția de piața muncii, precum și nivelul salarizării din județ. Datele oficiale arată că efectivul de salariaţi din județul Hunedoara înregistrat la sfârşitul lui decembrie anul trecut a fost de 113.519 persoane, cu 424 mai mic decât în luna anterioară, şi cu 1.524 mai mare decât în perioada similară din 2015. De asemenea, DJS mai informează și că numărul şomerilor din județ înregistraţi la sfârşitul lunii decembrie 2016 era de 10.789 persoane, cu 550 mai mic decât în aceeași perioadă a anului anterior. Pe ramuri de activitate, în industrie și construcții lucrau 52.431 de hunedoreni (42.6%), iar în agricultură și servicii anexe și în silvicultură 3.094 (2.7%). Sau, mai exact, mai puțin de jumătate dintre conjudețenii noștri erau direct productivi. De partea cealaltă s-au înregistrat 57.994 de angajați în domeniul serviciilor, deci indirect productivi, ceea ce înseamnă că acest procent, de 51.1%, este mai mare decât al celor ce lucrează direct în producție, lucru deloc sănătoa pentru o economie, dar în județul Hunedoara, de ceva vreme, acest aspect a devenit unul obișnuit. Mai trebuie menționat și că rata şomajului pe total judeţ era de 5.8%, faţă de 4.8% media pe ţară, Hunedoara ocupând, la nivel național locul 16 din 42. Analizând aceste date, s-ar putea trage concluzia că economia hunedoreană, cel puțin diin punct de vedere al evoluției pieței muncii, a făcut câțiva mici pași înainte.

Sună bine pe hârtie

Dar tot acest eșafodaj se năruiește când vine vorba despre venirturile obținute de hunedoreni. Conform datelor statistice, aferente ultimei luni ale anului trecut, salariile angajaților din economia hunedoreană au crescut. Astfel, câştigul salarial nominal mediu brut în decembrie 2016 a fost, în județul Hunedoara, de 2.534 de lei, mai mare cu 6.7% decât în luna anterioară şi cu 8.0% mai ridicat în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent. Cu toate acestea, într-un top național, Hunedoara se află doar pe locul 24 din cele 42 de județe ale țării. În ce privește câştigul salarial nominal mediu net, adică acela cu care rămânem în buzunare, acesta a fost, la finele anului trecut, de 1.823 de lei, cu 6.5% mai mare decât în noiembrie 2016 şi cu 8.3% mai ridicat în comparație cu decembrie 2015, și la acest capitol județul Hunedoara ocupând același loc 24 din 42 de județe. Pe ramuri de activitate, câştigul salarial mediu net în decembrie 2016 a fost, în județul Hunedoara, de 1.767 de lei în agricultură, silvicultură şi servicii anexe, de 1.800 lei de lei în industrie şi construcţii şi de 1.853 de lei în servicii. Dacă adăugăm și rata inflaţiei, care a fost de 0.24%, câştigurile salariale medii nete pe judeţ au fost cu 6.5% mai mari decât luna anterioară. Astfel, conform datelor statistice, indicele câştigului salarial real pentru luna decembrie 2016 faţǎ de luna precedentǎ, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 106.2%. Deci pe hârtie totul pare a fi bine, deși această creștere poate fi considerată, pe drept cuvânt, una artificială, ținându-se cont că în luna decembrie se acordă prime pentru Sărbătorile de Iarnă, iar acestea “umflăveniturile. Și, dacă se face un simplu calcul aritmetic, ne dăm seama că nici acele prime nu au fost uriașe, media lor fiind de nici 300 de lei, mai exact 294 de lei.

Cu peste 500 de lei mai puțin ca alții

Mai dureros este, însă, când se face comparația între salariile hunedorenilor și veniturile medii înregistrate la nivel național. Media de creștere a salariilor la nivel național a fost cu 1.7% mai mare ca în județul Hunedoara, dar statistica nu doare. De asemenea, parcă nici decalajul de 713 lei între salariul mediu brut al unui angajat din județul Hunedoara comparativ cu un venit tot mediu la nivel național nu contează prea mult. Dar se simte foarte mult în buzunare, și asta doare cel mai tare, diferența de peste 500 de lei, mai exact de 531 de lei, cu care este mai sărac un buzunar de hunedorean în comparație cu un alt român. Sau, ca să vorbim în termeni statistici, salariul mediu net al unui hunedorean, acela cu care se duce acasă, este cu 22.6% mai mic decât cel mediu pe țară. Optimiștii pot spune că se poate și mai rău și că în alte părți se câștigă și mai puțin ca pe la noi, dar în astfel de condiții, este greu de crezut că angajatul hunedorean se va speti să lucreze mai cu spor și, astfel, economia din județ să crească.