Home - Actualitate - Eveniment - Reprezentativa de futsal a României, în play-off la EURO 2018

Reprezentativa de futsal a României, în play-off la EURO 2018

joi, 13 Apr, 2017

Sala Polivalentă din Călărași a găzduit meciurile grupei 4 de calificare pentru Campionatul European de futsal de anul viitor, din Slovenia.

Alături de România, țara gazdă, din grupa de calificare au mai făcut parte reprezentativele Portugaliei, Finlandei și Letoniei.

S-au respectat calculele hârtiei

Înainte de începerea turneului Portugalia era cotată ca mare favorită la prima poziție, care aducea accesul direct la EURO 2018, iar România, ca țară organizatoare, avea prima șansă la locul al doilea, ce asigura participarea în play-off, alături de celelalte ocupante ale locurilor secunde, plus cel mai bun loc trei. Calculele hârtiei s-au respectat, dar accederea României în play-off s-a făcut „la mustață”. În prima etapă Portugalia a învins Letonia, cu 2-1, iar România a remizat, 5-5 cu Finlanda, goluri Cristian și Florin Matei (2), ambii de la Autobergamo, și ex-devenii Emil Răducu și Alpar Csoma. În etapa a doua Portugalia a învins Finlanda, cu 5-1, iar România a depășit Letonia, cu 3-1, marcatori fiind Florin Matei (2) și Laszlo szocs, unul dintre cei patru jucători din cei 15 componenți ai lotului care nu sunt legitimați la Autobergamo sau nu au jucat la Deva în trecut. În ultima rundă Finlanda a învins Letonia, cu 4-3, iar în urma acestui rezultat au început calculele. Pentru a ocupa primul loc, România trebuia să învingă Portugalia, iar pentru obținerea poziției secunde „tricolorii” nu aveau voie să piardă la mai mult de patru goluri diferență, adeverindu-se ultimul scenariu. Portugalia a învins cu 4-0 (3-0), goluri Bruno Coelho (0:17 și 4:14), Joaquim Marcio (14:15) și Joao Matos (39:40), iar România s-a clasat pe poziția a doua, la egalitate de puncte cu Finlanda, dar cu un golaveraj mai bun, -2, față de -3 al scandinavilor.

Jucătorii de la Autobergamo, oameni de bază

Din lotul de 15 jucători pentru acest turneu, Vlad Iancu, Petrișor Toniță, Paulo Ferreira, Cristian Pânzaru și frații Matei sunt legitimați la Autobergamo Deva, iar Emil Răducu, Alpar Csoma, Dumitru Stoica, Emanuel Moldoveanu și antrenorul – jucător Robert Lupu au evoluat în municipiul de reședință al județului Hunedoara, singurii „intrușifiind Andrei Grigoraș, Laszlo Szocs, IonuțMovileanu și Bogdan Covaci. De altfel, în cele trei meciuri, Vlad Iancu, Paulo Ferreira, Cristian Matei și Florin Matei au început ca titulari, cvintetul de bază fiind completat de Emil Răducu, în meciul cu Finlanda, de Laszlo Szocs cu Letonia și Robert Lupu în jocul cu Portugalia.

La două meciuri de turneul final

Pentru a accede la turneul final al EURO 2018, care se va disputa în Slovenia, în perioada 30 ianuarie – 10 februarie 2018, România mai are de disputat două meciuri de baraj, în play-off, tragerea la sorți a acestor jocuri urmând a se face pe 6 iulie, la sediul UEFA de la Nyon, din Elveția. Jocurile de baraj, tur – retur, se vor disputa în cursul lunii septembrie a acestui an, datele urmând a fi stabilite după tragerea la sorți. Alături de România, vor intra în urne, ca ocupante ale pozițiilor secunde, primele reprezentative de futsal din Georgia (grupa 1), Ungaria (2), Croația (3), Serbia (5), Cehia (6) și Franța (7). Cea de-a opta formație calificată în această fază este Polonia (grupa 5), echipa cu cea mai bună linie de clasament dintre cele șapte reprezentative care au terminat grupele de calificare pe locul al treilea, având, ca și în cazul României, un golaveraj, de -2, mai bun ca al Finlandei, prima „sub linie”, cu -3. La turneul final, alături de Slovenia, ca țară organizatoare, și de Portugalia, calificată, așa cum arătam mai sus, din turneul de la Călărași, vor mai participa, ca și câștigătoare de preliminarii, Italia (grupa 1, organizată în Georgia), Azerbaijan (grupa 2, Azerbaijan), Croația (grupa 3, Ucraina), Spania (grupa 5, Polonia), Kazahstan (grupa 6, Kazahstan) și Franța (grupa 7, Turcia, aceasta fiind singura țară organizatoare care nu a reușit să se califice măcar în play-off, n. red.). La precedenta ediție a „europeanului” de futsal, de anul trecut, din Serbia, când gazdele au terminat pe patru, iar România nu a fost prezentă, campioană continentală a devenit Spania, după finala câștigată în fața Rusiei, iar medaliile de bronz au fost câștigate de Kazahstan.