Home - Actualitate - NU VĂ PANICAȚI! Sirenele de alarmare a populaţiei vor răsuna la Deva și în toată țara

NU VĂ PANICAȚI! Sirenele de alarmare a populaţiei vor răsuna la Deva și în toată țara

joi, 13 Apr, 2017

Sunetul sirenelor antiaeriene va răsuna la Deva, dar și în toată țara, săptămâna viitoare, în cadrul unui amplu exercițiu de testare a echipamentelor care anunță situațiile de urgență. De-a lungul a patru zile, locuitorii municipiului și ai județului, dar și cei din întreaga țară, vor auzi sirenele care vor suna alternativ, între orele 10:00 și 15:00. Este cel mai mare exercițiu de testare a sistemului de alarmare publică, desfășurat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Sirenele vor începe să sune de marți. Populația este rugată să rămână calmă

Simulările vor începe marți și vor dura până vineri. Se va auzi semnalul de alarmă, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare. Populația este rugată să rămână calmă, să nu se panicheze și să urmărească informările autorităților. „În perioada 18 -21 aprilie, în localități din țară va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice”, se arată într-un comunicat de presă al IGSU.

186 în tot județul, 24 dintre ele la Deva

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, la Deva sunt 24 de sirene antiaeriene, amplasate în diferite zone ale orașului.

În total, în județ există 186 de sirene care au scopul de a avertiza populația în cazul în care există pericolul producerii unor dezastre sau a altor situații de urgență. Cele mai multe dintre ele, respectiv 163, sunt de tip clasic, adică sirene electrice, și doar 23 sunt electronice, acestea din urmă fiind instalate în unele localități ale județului. Spre deosebire de cele clasice, sirenele electronice previn pericolul prin transmiterea de mesaje vocale, preînregistrate sau în direct. Performanţa lor constă şi în faptul că, printre altele, asigură un nivel acustic pe o rază de circa trei kilometri și pot fi acţionate atât din dispecerat, cât şi de la distanţă.

În mod normal, verificarea sistemului de alarmare publică se face anual, iar exerciţiile o dată la trei ani.