Connect with us
Data: 30/04/2024
.

Actualitate

Nu incendiaţi terenul după recoltare!

Publicat

pe

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează fermierii cu privire la obligaţia de a respecta normele de ecocondiţionalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
Precizăm că, în conformitate cu prevederile Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.
Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente.
Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.
Pentru agricultorii care nu respectă condiţia GAEC 6.2 se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi şi al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.
Precizăm că APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului.
Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenți, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancţiuni administrative pentru ecocondiţionalitate aplicabil schemelor şi
măsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016.

Advertisement

Actualitate

Drumul Crucii, la ediția a XXV-a

Publicat

pe

Redactat de

Vineri, 3 mai, va avea loc cea de a XXV-a Procesiune a Drumului Crucii. Toți cei ce doresc să ia parte trebuie să știe faptul că plecarea va avea loc de la Biserica Ortodoxă Centru Lupeni la orele 11.45.

”Primăria Municipiului Lupeni în parteneriat cu SC Comexim R SRL Lupeni si Bisericile Ortodoxe din Municipiul Lupeni vă invită vineri, 3 mai 2024, începand cu ora 11.00 la Procesiunea: Drumul Crucii. Plecarea va fi de la Biserica Ortodoxă Centru Lupeni, la ora 11.45”, informează Lucian Resmeriță primarul municipiului Lupeni.

FOTO: FACEBOOK RESMERIȚĂ LUCIAN

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Pompierul hunedorean Marian Albu, la competiția internațională Rescue Great Day din Sevilla

Publicat

pe

Redactat de

Pompierul hunedorean Marian Albu, Plt.adj.șef în cadrul Detașamentului Deva, este unul dintre cei 11 membri ai lotului IGSU care au obținut o performanță remarcabilă la competiția internațională Rescue Great Day, desfășurată în Sevilla.

Echipa românească s-a clasat pe locul 4 într-o competiție acerbă, care a pus la încercare abilitățile și pregătirea a peste 35 de țări participante.

Timp de trei zile, cei 11 alpiniști români au demonstrat un nivel excepțional de pregătire și dexteritate în fața scenariilor extreme propuse la competiție. De la salvări în medii montane periculoase până la intervenții rapide în situații de urgență, echipa românească a dat dovadă de o abilitate remarcabilă în fața provocărilor.

”Satisfacția și mulțumirea pe care le ai după o astfel de competiție te motivează să mergi mai departe, să îți dorești să devii tot mai bun și totodată îți confirmă capabilitatea de salvator. Ne-am bucurat că împreună, am reușit să ajungem la o asemenea performanță. Faptul că am fost o echipă închegată și că am simțit în fiecare clipă că ne putem baza unul pe celălalt a contat enorm.

Apoi, au mai fost ambiția, pregătirea fizică și sutele ore de antrenament și exerciții. Și rezultatul a fost pe măsură. Pentru noi, pentru arma pe care o slujim, pentru România”, arată ISU Hunedoara.

Performanța lor la Rescue Great Day din Sevilla nu este doar o victorie pentru echipa românească de intervenție, ci și o sursă de inspirație pentru alți alpiniști și echipe de intervenție din întreaga țară. Prin dedicarea și abilitățile lor, acești eroi moderni reprezintă cea mai bună față a profesiei lor și un exemplu de excelență în domeniul intervenției de urgență.

Advertisement

Eforturile lor nu sunt doar o dovadă a talentului individual, ci și a solidarității și colaborării în echipă, care sunt esențiale în momentele critice. Ei demonstrează că prin muncă asiduă, determinare și antrenament constant, limitele pot fi depășite și obstacolele pot fi înfrânte.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Liberalul Ovidiu Vlad și-a lansat candidatura pentru funcția de primar al orașului Geoagiu

Publicat

pe

Redactat de

Se simte nevoia unei schimbări în fruntea administrației publice locale din orașul Geoagiu, iar acest semnal puternic a fost dat și la lansarea oficială a candidaturii lui Ovidiu Vlad la funcția de primar din partea PNL. Sala de evenimente a Casei de Cultură ”Ioan Budai Deleanu” din Geoagiu s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de oameni veniți să-l susțină pe cel care reprezintă alternativa viabilă la actuala administrație publică locală, îndepărtată mult prea mult de tot ceea ce înseamnă interesul cetățeanului.

Se simte nevoia de o schimbare

Ovidiu Vlad are 44 de ani, este om al locului, este căsătorit și are doi copii. Are cunoștințe temeinice de administrație și a dovedit performanță în toate domeniile în care a activat. La lansarea candidaturii a avut alături sute de susținători, care cred în el și mai ales în capacitatea lui de a aduce orașul Geoagiu pe un făgaș normal, social și administrativ.
“Sunt consilier local și din această postură am inițiat proiecte pentru oamenii din Geoagiu. Mi-am depus candidatura pentru postul de primar al iubitei noastre localități. De asemenea, în cursă intră și echipa pentru Consiliul Local, alături de care vom da startul schimbării în orașul Geoagiu. Cel mai important lucru pentru mine îl reprezintă experiența din domeniul privat și de aproape 15 ani am o firmă de construcții cu zeci de angajați. Toată viața mea am muncit și am realizat tot ce mi-am propus. Nu mă dau bătut în fața problemelor și îmi respect mereu toate promisiunile. Viitorul copiilor mei este și viitorul copiilor dumneavoastră. De aceea suntem obligați să ne implicăm să schimbăm lucrurile în bine pentru copiii noștri în primul rând. În următorii ani, eu, împreună cu echipa de consilieri, ne angajăm să rezolvăm problemele acestei comunități, pentru că sunt multe. Suntem în 2024 și, din păcate, în Geoagiu încă sunt sate fără drumuri asfaltate, fără apă și canalizare. Când plouă avem sate inundate, încă sunt oameni care trăiesc în noroi. Geoagiu are nevoie de investiții urgente, are nevoie de un centru medical local, avem nevoie să modernizăm străzi, să creăm rigole, să facem trotuare, să dezvoltăm turismul. Este nevoie de o piață agro-alimentară. Lucrurile acestea trebuie să le rezolvăm și le vom rezolva! Vom rezolva problema locurilor de muncă, vom rezolva toate nevoile absolut normale pe care oamenii le au”, a declarat Ovidiu Vlad, candidatul PNL la funcția de primar al orașului Geoagiu.

Susținere puternică

Alături de Ovidiu Vlad au fost prezente, la lansarea candidaturii sale, nume importante din PNL.

”Orașul Geoagiu vrea schimbare! Oamenii din această zonă își doresc un primar care să fie aproape de ei. Își doresc un om aplecat spre administrație și comunitate, care să ofere siguranță și încredere, cu viziune pentru dezvoltarea mediului de afaceri, un om pentru oameni, un om asa cum este Ovidiu Vlad, candidatul nostru la Primăria Orașului Geoagiu. Prezența foarte numeroasă a susținătorilor săi la evenimentul de lansare oficială a candidaturii sale este dovada acestui lucru. Pentru evoluție avem nevoie de schimbare, iar Ovidiu Vlad este cel care poate face acest lucru, în primul rând pentru că îi pasă de locurile în care trăiește, îi pasă de oameni! Și știu că, alături de Călin Petru Marian, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Hunedoara, Geoagiu are viitor”, a spus Vetuța Stănescu, președintele PNL din județul Hunedoara.

Și Călin Petru Marian, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara consideră că Ovidiu Vlad este cea mai bună soluție pentru orașul Geoagiu. „Cine ajunge în județul Hunedoara, cu siguranță nu ocolește zona Orăștiei, o zonă încărcată cu tradiții autentice și cu o bogată moștenire istorică ce trebuie pusă în valoare. Dezvoltarea economică a acestui pitoresc areal și revitalizarea turismului sunt prioritare pentru viitoarea administrație județeană, care va avea un strâns parteneriat cu administrațiile locale. La Geoagiu, viitorul primar al orașului, Ovidiu Vlad, a găzduit lansarea candidaților liberali din zona Orăștiei pentru funcțiile de primari și consilieri locali care, prin dezvoltarea de politici publice locale vor ști să genereze prosperitate și bunăstare pentru toate categoriile de vârstă. Investițiile în viitor nu apar pur și simplu. Acestea trebuie realizate prin oameni bine pregătiți și dornici să valorifice fiecare oportunitate.

Cred cu tărie că liderii politici liberali au toate calitățile necesare pentru a sprijini comunitățile locale să își atingă potențialul maxim! Le sunt alături și îi asigur de întreaga mea dedicare” a afirmat acesta. La rândul său, Florin Oancea, primarul liberal al Devei, are încredere în tandemul Ovidiu Vlad – Călin Petru Marian. „Ovidiu și Călin știu că nu sunt singuri. Au alături de ei echipa liberală și să știți că nu-i puțin lucru. Contează să ai o echipă. Acum este momentul lui Ovidiu Vlad și al lui Călin Petru Marian. Pe Ovidiu Vlad îl știu de peste 20 de ani și m-am străduit mult să îl aduc în echipa mea la Deva și știu și de ce am vrut: este profesionist, dar este și un om de echipă și un om foarte determinat. Dar, când mi-a spus ce intenții are, că vrea să candideze la Primăria Geoagiu, i-am spus că un ochi îmi plânge și unul îmi râde. Cred că este mult mai de folos comunității din Geoagiu. Este un luptător! Va câștiga bătălia, cu dumneavoastră alături, în data de 9 iunie”, a transmis Florin Oancea celor prezenți la lansarea candidaturii lui Ovidiu Vlad.

Oameni cu experiență la Consiliul Local

Cu ocazia evenimentului de lansare a candidaturii la funcția de primar la Geoagiu a lui Ovidiu Vlad, acesta a prezentat și echipa de consilieri locali pe care PNL o propune pentru oraș. Aceasta îi cuprinde, pe lângă Ovidiu Vlad, cel care deschide lista, pe Octav Mihai Cismașiu, Ioan Șpan, Alin Mihai Carașcă, Ionela Emilia Ileasă, Mihai Pleniceanu, Cornel Ioan Pilț, Adrian Călin Igna, Raul Andrei Cucuruz, Ovidiu Marian Boldor, Ioan Marcel Baba, Stela Zenovia Sabău, Radu Nicolae Mihu, Marcel Constantin Popa, Marin Trandafir, Ioan Dominte, Adrian Sărariu, Dănuț Petru Gârjob și Evert Marinus Wiskerke, oameni cu experiență, cunoscuți și apreciați de întreaga comunitate. „Sunt sigur că îi cunoașteți, că îi apreciați, că știți cât de implicați sunt în comunitatea noastră. Este cea mai bună echipă cu care mă puteam prezenta în fața dumneavoastră! Această echipă și dumneavoastră, împreună, facem SCHIMBAREA! Așa să ne ajute Dumnezeu! “, a spus Ovidiu Vlad, candidatul PNL la funcția de primar al orașului Geoagiu.

PNL propune profesioniști în zona Orăștiei

La evenimentul de la Geoagiu au fost prezenți și primari în funcție ori candidați ai PNL la aceste demnități publice, toți fiind oameni cu experiență, profesioniști. Astfel, au fost lansate candidaturile pentru un nou mandat ale lui Felician Traian Jude, primarul din Balșa, omul care cunoaște cel mai bine comunitatea și vrea să se dedice, în continuare, acesteia, pentru a duce comuna la un alt nivel, Emil Moise Bîc, primarul din Beriu, aflat la al patrulea mandat în funcție și care vrea să își ducă mai departe proiectele, așa cum a făcut în cei 16 ani de prim – gospodar al localității, Vasile Marian Inășescu, primarul din Orăștioara de Sus, aflat la al treilea mandat în fruntea comunei, cel care își dorește, în continuare, să se implice în dezvoltarea așezării pe care o administrează, așa cum a făcut și până în prezent, și Mihaela Daniela Csatlos, primarul din Romos, care, așa cum a demonstrat și în primul mandat, vrea ca proiectele gândite pentru oameni să ducă, în continuare, la dezvoltarea comunității. PNL propune și alți profesioniști în fruntea comunităților din zona Orăștiei. Aceștia sunt Adrian Bota, candidat la funcția de primar al municipiului Orăștie, care își propune să valorifice potențialul imens al urbei în beneficiul cetățenilor, Daniel Emanuel Tirănesc, candidat la funcția de primar al comunei Mărtinești, un dascăl care este convins că poate să aducă o transformare pozitivă în localitate, și Emanuel Valer Muntean, candidat la funcția de primar al comunei Turdaș, care intră în cursa electorală cu un singur scop, acela de a face o schimbare în bine în comună. Aceștia sunt susținuți, ca și toți candidații PNL la alegerile locale, de colegii liberali, dar și de prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin.

 

Traian Felician Jude, primarul comunei Balșa

Dacă la Geoagiu este un moment al schimbării, la noi, la Balșa, consider că este nevoie de continuitate. Dumneavoastră sunteți cei care decideți. Doresc succes echipei noastre liberale la Geoagiu, la Balșa și în tot județul Hunedoara. Doamne ajută și numai bine!”

Advertisement

Daniel Emanuel Tirănesc, candidat la funcția de primar al comunei Mărtinești

Sunt la început de drum și mulțumesc pentru încrederea acordată colegilor liberali și mulțumesc pentru susținerea pe care mi-o oferă cei cu experiență în administrație. Am format o echipă de consilieri și noi chiar vrem să facem ceva pentru comuna noastră, Mărtinești”

Emil Moise Bîc, primarul comunei Beriu

Sunt în familia liberală încă din anul 2000, având patru mandate de primar și unul de viceprimar. Dacă am făcut lucrurile bine în acest timp în comuna Beriu se va vedea pe 9 iunie. Sunt, însă, convins, că, pe 9 iunie, se vor vota echipele PNL pentru a spera la mai bine”

Emanuel Valer Muntean, candidat la funcția de primar al comunei Turdaș

În prezent sunt consilier local la Turdaș, iar decizia luată de a candida pentru funcția de primar al comunei a fost luată după o lungă chibzuință. Am intrat în această luptă cu gândul la locuitorii comunei Turdaș, fiind preocupat de starea de bine a comunității din care fac parte”

 

Vasile Marian Inășescu, primarul comunei Orăștioara de Sus

Important este să fim sinceri și să spunem când se poate și când nu se poate, iar acest lucru să fie transmis cu argumente asumate. Eu sunt omul faptelor și mă bazez pe munca în echipă. Prin munca în echipă vom prospera și așa va fi, și în continuare, la Orăștioara de Sus”

Advertisement

Adrian Bota, candidat la funcția de primar al municipiului Orăștie

Candidez la Orăștie pentru că nu pot să fiu indiferent la ceea ce se întâmplă în jurul meu, pentru că un primar trebuie să își iubească localitatea, să pună pe primul loc interesul cetățeanului și că toți oamenii sunt egali. Noi suntem o echipă care lucrează pentru Orăștie și orăștieni!”

Mihaela Daniela Csatlos, primarul comunei Romos

Când mă întâlnesc pe stradă cu un membru al comunității o fac, de trei ani, de când sunt în funcție, cu fruntea sus. Toată energia mea și toate cunoștințele dobândite vor fi canalizate, și în continuare, spre comunitate, spre fiecare locuitor al comunei Romos”

Florina Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara

Dezvoltarea nu înseamnă doar asfaltări sau spoiri de clădiri, ci colaborare, înțelegere și viziune, prin care să se dea viață comunității. În zona Orăștiei PNL propune astfel de oameni și sunt convinsă că, în 9 iunie, va fi valorificată posibilitatea ca aceștia să fie puși la muncă”

Citeste mai mult ...

Actualitate