Connect with us
Data: 28/04/2024
.

Actualitate - Eveniment

Mina Petrila va rămâne istorie, după mai bine de 150 de ani de minerit

Publicat

pe

Mai sunt doar câteva zile până când minerii de la Petrila vor da ultimul vagonet de cărbune. 31 octombrie este data la care activitatea extractivă va fi gata, o parte a minerilor, obișnuiți cu munca la front, vor pleca la alte unități miniere și apoi încep lucrările de închidere.

Echipamente de aproximativ 9 milioane de lei vor pleca de la mina Petrila spre minele viabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, iar unitatea din Estul Văii Jiului își oprește activitatea de producție. Va fi un nou moment istoric, pentru că de aici, în trei săptămâni, se dă ultima lopată de huilă. „La acest moment acolo funcționează abatajul 434 care dă o producție medie pe zi de 250 de tone. La finele acestei luni, își încetează activitatea acest abataj. Putem spune că pe 31 octombrie va fi dată ultima tonă de cărbune, urmând ca în noimebrie și decembrie să fie luni în care se for face activități specifice pentru închiderea activității din subteran, așa încât la 30 decembrie să fie închisă toată activitatea din subteran, urmând ca anul 2016 să fie dedicat doar lucrărilor de suprafață, demolări, respectiv, ecologizare ”, a spus Aurel Anghel, director general SNÎMVJ.

Prima unitate minieră închisă

Mina Petrila este prima unitate minieră care se închide după desprinderea în două a activității miniere din Valea Jiului. Unitatea din Petrila face parte din cadrul Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului, iar utilejele și echipamentele, ce vor fi scoase de acolo, vor ajunge la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, unități care vor mai funcționa câțiva ani.

Peste 150 de ani de minerit, la Petrila

Advertisement

Începută în urmă cu mai bine de 150 de ani, istoria Minei Petrila îşi are începuturile în anul 1859, mai exact la data de 1 ianuarie 1859, când se înregistrează primul perimetru minier din Valea Jiului, la Petrila. Așa a început istoria mineritului din Valea Jiului. În 1927 a fost construită prima uzină de preparare a minei – la vremea respectivă, cea mai mare din Europa și a doua din lume la procesare (n.r. procesa 340 tone de cărbune pe oră) – iar în 1943 a început construcția Puțului Centru al minei, o clădire cu valoare deosebită, datorită instalației de extracție de care dispune, unică în Europa. Acum, toate acestea și tot ce a însemnat Mina Petrila în cei peste 150 de ani de existență vor deveni doar o amintire, căci odată cu închiderea ei, activele – 26 la număr – îi vor fi demolate.

Advertisement

Actualitate

Peste 300 de motocicliști, la parada de la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Peste 300 de motocicliști, din mai multe județe din țară, s-au reunit, sâmbătă, la Deva, în cadrul unui eveniment ce a avut ca principal scop conștientizarea asupra prezenței lor în trafic.

Manifestarea ajunsă la a cincea ediție, organizată de A.C.S. Kermit Racing Deva -președinte Andrei Căta, cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva, a debutat la ora 10:00, în Piața Cetății Deva, după care motocicliștii au pornit într-un tur pe străzile orașului.

La eveniment a luat parte și Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, și Florin Nicolae Oancea, primarul municipiului Deva.

Sunt motociclist, iubesc sentimentul de libertate pe care mi-l oferă mersul pe două roți și sunt mândru că fac parte din această comunitate. Am dat startul sezonului moto din acest an, alături de sute de motocicliști din regiunea de Vest a României. Totodată, am dat astăzi semnalul asupra prezenței noastre în trafic, a respectului cuvenit celor care aleg să circule pe două roți și asupra nevoii de a spori vigilența tuturor participanților care circulă pe drumurile publice. Cât timp am ocupat funcția de prefect al județului Hunedoara am răspuns nevoilor acestei comunități din care fac și eu parte și am suplimentat zilele în care se puteau susține probele pentru obținerea permisului de circulație. În următorii 4 ani, când voi fi președintele Consiliului Județean Hunedoara, mă voi preocupa ca pasionații de motociclism să poată circula în cele mai bune condiții pe drumurile publice județene. Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și pentru că fac posibilă întâlnirea noastră în fiecare an!”, a transmis Călin Petru Marian, care a mai participat și la edițiile anterioare ale acestei manifestări.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

De Florii, „Cruce de flori” în Parcul Libertății din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Locuitorii municipiului Hunedoara reconstruiesc și, anul acesta, „crucea de flori”. Evenimentul, devenit deja o tradiție, are loc, an de an, în duminica Floriilor.

„Sărbătorim Floriile amenajând, ca de obicei „crucea de flori” – duminică (28 aprilie 2024), ora 12:00, în Parcul Libertăţii din Centrul Vechi. Vă aşteptăm!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Manifestarea este organizată anual de Primăria Municipiului Hunedoara și e menită să marcheze sărbătoarea Floriilor. Hunedorenii păstrează această tradiție urbană, unică în țară, de prin anii 2000.

Foto: arhivă/Primăria Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

De două decenii, în fiecare zi, alături de dumneavoastră! “Servus Hunedoara” împlinește 20 de ani

Publicat

pe

Redactat de

Cotidianul Județean „Servus Hunedoara” aniversează, astăzi, 20 de ani de apariție neîntreruptă pe piața media din județ. În data de 26 aprilie 2004 apărea primul număr al publicației noastre, „Servus Hunedoara” salutând, în acea zi, pentru prima oară hunedorenii din întreg județul. S-au scurs 20 de ani de atunci. Sunt două decenii de prezență zilnică alături de dumneavoastră. Nici nu știm cum au trecut. 20 de ani – o vârstă frumoasă, pe care o aniversăm sub același slogan cu care am pornit la drum și în 2004 – „Servus Hunedoara – Zilnic lângă tine!”.

20 de ani… cu zile mai bune și mai puțin bune, am trecut prin atât de multe povești, în tot acest timp. 20 de ani… cu zeci de mii de pagini tipărite și articole publicate, știri pe subiecte diverse, desprinse din realitatea care ne înconjoară, povești cu și despre oameni frumoși. 20 de ani… de muncă, dăruire, provocări, sacrificii, dar și multe împliniri. Așa au trecut două decenii…

Cel mai „bătrân” cotidian editat în Deva

În cei 20 de ani de apariție neîntreruptă, „Servus Hunedoara” a avut forța de a rezista testului timpului și continuă să existe pe piața media din județ, atât în format tipărit, cât și în variantă online, iar astăzi este printre puținele publicații hunedorene care se pot mândri cu o astfel de experiență media, fiind cel mai longeviv cotidian tipărit în județul Hunedoara, de după Revoluție.

Povestea unui ziar care vă salută din 2004

 

Povestea ziarului „Servus Hunedoara” a început în primăvara anului 2004, fiind, de fapt, o idee pornită și materializată, cu mult entuziasm, de fondatorul publicației Valentin Popescu, care a avut convingerea că hunedorenii merită un ziar dinamic care să le ofere informația de care au nevoie în fiecare zi. În primăvara anului 2004, o echipă tânără şi îndrăzneaţă a pornit la drum, în fosta redacție a ziarului din Clădirea „Cepromin” din Deva. Echipa “Servus” mică pepinieră de jurnalism, în prima fază, a fost unită, încă de la început, prin prietenie, și ambiționată „să facă” o presă corectă și echidistantă, adaptată, ce-i drept, la timpurile de atunci. Timpuri în care presa scrisă mergea „unsă”, fără rețele de socializare sau alte mijloace moderne de informare, doar cu pixul, agenda și reportofon în mână, alergând, la propriu, pentru a oferi cititorilor știri despre cele mai de importante evenimente de actualitate din județ. Timpuri în care plăcerea de a răsfoi ziare încă mai exista.

Advertisement

În anii ce au urmat, „Servus Hunedoara” a crescut, iar ziarul şi-a câştigat un loc important printre preferinţele mediatice ale hunedorenilor.

Sediu redacțional nou, din 2013, și extinderea proiectului media – în 2020, prin înființarea televiziunii ServusHD TV

În iulie 2013, colectivul redacțional al “Servus Hunedoara” s-a mutat într-un sediu nou (la parterului blocul 1 de pe strada Mareșal Averescu, din municipiul Deva). Ziarul s-a reinventat, în timp, iar preferințele cititorilor au crescut și mai mult. În anul 2020, Servus Hunedoara” s-a dezvoltat și s-a extins prin înființarea televiziunii online ServusHD TV. În martie 2024, varianta online a ziarului -site-ul nostru, www.servuspress.ro, a trecut printr-un nou proces de „up-gradare”, venind în întâmpinarea cititorilor cu un design mai modern și atractiv. Ca un element de noutate, www.servuspress.ro pune acum la dispoziția cititorilor informații din întreg județul Hunedoara, structurate pe localități, astfel încât dumneavoastră puteți accesa mult mai ușor informații din municipiile și orașele județului Hunedoara. Noua platformă online a ziarului cuprinde știri din întreg județul Hunedoara, precum și informații utile comunității, și se dorește a fi un portal informațional mult mai complex.


VALENTIN POPESCU -DIRECTOR GENERAL ȘI FONDATOR „SERVUS HUNEDOARA”

“Mulțumesc din suflet familiei mele, angajaților, colaboratorilor și partenerilor nostri care au făcut posibilă apariția neîntreruptă, timp de 20 de ani a cotidianului județean independent -SERVUS HUNEDOARA. Sunt 20 de ani în care ziarul nostru a publicat zeci de mii de știri și articole din județul Hunedoara și nu numai. Ne apropiem să atingem, tot în acest an, 5.000 de ediții -cifră care nu a fost atinsă de niciun alt ziar după anul 1989 -în județul Hunedoara. Cum am rezistat în toți acești 20 de ani? Simplu – multă pasiune, muncă și perseverență din partea tuturor care au fost și sunt în redacția noastră din 26.04.2004 și până în prezent și, în special, cititorilor noștri, atât ai ediției tipărite, cât și ediției online, care an de an a crescut ca număr de cititori, ajungând, în 2024, să fim citiți de peste 175.000 de vizitatori unici, lunar. Așa cum am afirmat în fiecare an, la aniversare, ne dorim să continuăm cu ediția tiparită, să încercăm să fim și mai buni, zi de zi, și asta pentru a informa locuitorii județului nostru despre ce se întâmplă în comunitea lor. Vă mulțumim și ne înclinăm în fața dumneavoastră! Dumnezeu să Binecuvânteze județul Hunedoara și pe toți hunedorenii!”.


Vă mulțumim!

Aniversarea a 20 ani de la publicarea primului număr al cotidianului „Servus Hunedoara” este cel mai bun prilej de a adresa mulțumiri. Mulţumim tuturor celor care au pus umărul pentru ca „Servus Hunedoara” să împlinească 20 ani de apariţie neîntreruptă. Mulțumim celor care, pe parcursul acestor două decenii, au adus semnături în paginile ziarului: redactori, fotoreporteri, tehnoredactori, colegilor de la marketing, vânzări și distribuție, oameni extraordinari, cunoscuți de dumneavoastră doar după nume și produsul muncii lor. Mulțumim tuturor colaboratorilor noștri! Iar pe dumneavoastră, cititorii, atât cei care răsfoiți paginile ziarului sau dați un simplu click pe Internet, accesând știrile noastre online, vă invităm să ne fiţi alături şi în continuare, ca şi până acum.

Cu aproape 5.000 de ediții tipărite publicate, din 2004 și până în prezent, publicația noastră continuă să scrie în presa hunedoreană una dintre cele mai longevive povești.

Advertisement

Servus Hunedoara” vă mulţumeşte şi va fi, în continuare, alături de dumneavoastră!

 

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate